PrzepisBabcia pokazała mi, jak robi kapustę do obiadu. Z kotletem schabowym smakuje jak marzenie

Babcia pokazała mi, jak robi kapustę do obiadu. Z kotletem schabowym smakuje jak marzenie

kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock
kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock
17.04.2023 16:30, aktualizacja: 17.04.2023 18:10

Od lat upieramy się, że nie istnieje lepszy dodatek do schabowych, niż kapusta zasmażana. Jej przygotowanie jest bardzo proste, chociaż można to zrobić na kilka różnych sposobów. Oto dwa z nich, które uznajemy za najlepsze, bo to właśnie je naprzemiennie podawała z kotletami babcia. A jej można zaufać, prawda?

Każda restauracja w rejonie turystycznym wie, że bez schabowego z kapustą zasmażaną w karcie, mogłaby zamykać biznes. Chociaż na wyjazdach lubimy raczyć się regionalnymi potrawami, to w przypadku jakichkolwiek wątpliwości czy problemu z wyborem dania z menu, stawiamy właśnie na schaboszczaka. Dzieciom wybaczmy — jeszcze dowiedzą się co dobre, a na ten moment niech uważają, że to suróweczka z marchewki i jabłka jest najlepszym dodatkiem do kotletów. My mamy swoje zdanie i go nie zmienimy...

kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock
kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock

Ale wbrew pozorom nawet potrawę tak prostą jak kapusta zasmażana można zepsuć. Dlatego lepiej zastosować sprawdzony przepis, na przykład jeden z poniższych. Oba są doskonałe i zupełnie różne — jeden zakłada użycie kapusty białej, a drugi — kiszonej. Tak przygotowywała ten specjał babcia, a my jej wierzymy. Oto jej sposoby.

Biała kapusta zasmażana

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Z kapusty wytnij głąb i pozbądź się zewnętrznych liści. Następnie poszatkuj ją i przełóż do garnka. Zalej kapustę wodą, dodaj sól, pieprz i cukier. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, gdy zmięknie. Dopraw ją jeszcze sokiem z cytryny lub octem.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle (użyj połowy) i dodaj do kapusty. Następnie na tej samej patelni zrób zasmażkę z drugiej połowy masła i mąki. Ją też przełóż do garnka z kapustą. Dorzuć jeszcze posiekany koperek, wymieszaj i gotowe.

kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock
kapusta zasmażana - Pyszności; foto: Adobe Stock

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • woda do przykrycia
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • kminek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru zalewy, poszatkuj, a następnie zalej wrzątkiem do przykrycia. Nastaw mały ogień i gotuj kapustę do miękkości — powinno to zająć około godziny.

Boczek pokrój i wytop na patelni. Następnie dodaj do niego drobno posiekane cebule. Kiedy warzywo się zeszkli, przełóż zawartość patelni do garnka z ugotowaną kapustą. Dopraw kminkiem.

Na patelni po smażeniu boczku i cebuli przygotuj teraz zasmażkę z masła i mąki. Kiedy się zrumieni, dodaj ją do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na gołąbki z kubeczków. Tylko na naszym kanale na YouTube. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także