PrzepisSmakuje jeszcze lepiej niż zasmażana kapusta. Genialny dodatek do obiadu

Smakuje jeszcze lepiej niż zasmażana kapusta. Genialny dodatek do obiadu

Pyszności - Fot. Dziejesie.wp.pl
Pyszności - Fot. Dziejesie.wp.pl
Katarzyna Gileta

09.04.2023 09:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszona kapusta to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Możemy z niej zrobić surówkę lub podać na ciepło z zasmażką. Beata ma jednak jeszcze inny pomysł. Do  kotletów lub pieczonego mięsa podaje ziemniaki wymieszane z kiszoną kapustą i boczkiem. Przekonajcie się sami, jakie to pyszne.

Nikt chyba nie zaprzeczy, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Jest niskokaloryczna, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, zmniejsza poziom cholesterolu. Zawiera bardzo dużo witaminy C, ale również mnóstwo wapnia, żelaza, potasu i magnezu.

Jak zrobić zasmażaną kapustę?

Dań z kiszonej kapusty jest mnóstwo. Bardzo smacznym dodatkiem do potraw mięsnych jest kapusta zasmażana. Najpierw lekko odsączamy kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy ją wodą i dość grubo kroimy. W rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy na nim wędzony boczek i posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, pieprz w ziarnach, sporą garść kminku i dusimy około godziny. Pod koniec gotowania wlewamy kilka łyżek mąki pszennej rozpuszczonej w małej ilości wody, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Jeśli jednak macie ochotę na inny dodatek do obiadu, przygotujcie ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem.

Ziemniaki z kiszoną kapustą - przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić ziemniaki z kiszoną kapustą? To proste! Ziemniaki najpierw obierz, następnie pokrój na mniejsze kawałki, umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i ugotuj. Po ugotowaniu ubij tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Cebulę obierz, drobno pokrój, podsmaż na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaj pokrojony w małe słupki boczek.
  3. Kapustę odciśnij z soku, posiekaj, przełóż do boczku, dopraw papryką słodką oraz majerankiem, smaż przez około 10 minut.
  4. Ziemniaki wymieszaj z kapustą. Podawaj jako dodatek do mięsa. Smacznego!

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: