Chleb z dwóch składników, który zrobisz w kilka minut. To hit wśród osób na diecie keto i nie tylko

Chleb keto upieczesz z dwóch składników i szczypty soli. Nie potrzebujesz do tego trudno dostępnych, drogich produktów. To jedna z najłatwiejszych receptur na przyrządzenie puszystego pieczywa z chrupiącą skórką. Wypróbuj ten przepis.

ObrazekChleb keto z siemienia lnianego - Pyszności; Fot. Pixabay

Celem diety keto (ketogenicznej) jest wprowadzenie organizmu w stan nazywany ketozą, w którym ciało spala tłuszcze jako główne źródło energii, a nie węglowodany. Na keto zaleca się więc spożywanie około 70-80 proc. kalorii z tłuszczów, 10-20 proc. kalorii z białek i około 5-10 proc. kalorii z węglowodanów. W praktyce oznacza to, że dieta ta składa się głównie z tłustych mięs, ryb, jaj, orzechów, nasion, serów, oliwy z oliwek oraz warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, np. sałaty, brokułów, szpinaku, kalafiora czy cukinii.

Z czego zrobić chleb keto?

W diecie ketogenicznej należy unikać węglowodanów prostych, takich jak cukier, miód, syropy, słodycze, owoce, a także produktów zbożowych, czyli m.in. chleba. Nie oznacza to jednak, że chleb należy raz na zawsze wykreślić z jadłospisu. Wystarczy nieco kreatywniej podejść do receptur i znaleźć złoty środek, czyli stworzyć puszyste pieczywo o chrupiącej skórce, w składzie którego nie będzie węglowodanów prostych. Trudne? Wręcz przeciwnie.

Chleb keto można upiec z mąki orzechowej, migdałowej, konopnej czy siemieniowej. Mąka migdałowa to jedna z najczęściej wykorzystywanych mąk na diecie keto. Chleb upieczony na jej bazie jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, a także ma mało węglowodanów. Pieczywo z mąki kokosowej jest zaś lekkie, puszyste i ma delikatny smak kokosa. Mąka ta jest bogata w błonnik, co pomaga regulować trawienie i kontrolować poziom cukru we krwi.

Mąka konopna jest wspaniałym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i błonnika, a chleb z niej przyrządzony jest bardzo sycący i idealny dla osób, które potrzebują wzmocnienia po treningu lub długim dniu pracy. Kolejnym dobrym wyborem na diecie ketogenicznej jest mąka orzechowa. Pieczywo przyrządzone na jej bazie bogate jest w białko i zdrowe tłuszcze, a także ma intensywny orzechowy smak. Mąka siemieniowa jest z kolei zasobna w błonnik, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Chleb z mąki siemieniowej jest sycący i ma delikatny smak.

Siemię lniane- Pyszności/ źródło: Canva
Siemię lniane- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na keto chleb z siemieniem lnianym. Wystarczą dwa składniki

Składniki:

     
  • 100 g nasion lnu (np. siemię lniane złociste, w ziarnie)
  • 250 ml białek jaj (ok. 6 sztuk)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

         
  1. Oddziel żółta od jajek.
  2. Połącz ziarno siemienia lnianego z białkami jaj i szczyptą soli. Zblenduj całość do powstania masy.
  3. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wyrównaj dokładnie górę za pomocą łyżki.
  5. Piecz w 180 st. C przez 35 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim upieczony chlebek. Dzięki temu pieczywo nie opadnie.
  7. Przepis możesz wzbogacić o np. ziarna słonecznika czy pestki dyni.

Zobacz także podobny przepis na chleb z siemienia lnianego z dodatkiem majonezu, bez mąki i zakwasu:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej