NewsyTe nasionka wyglądają bardzo niepozornie. Polacy nawet nie wiedzą, jaka jest ich największa zaleta

Te nasionka wyglądają bardzo niepozornie. Polacy nawet nie wiedzą, jaka jest ich największa zaleta

Pixabay
Pixabay

01.04.2023 15:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nasiona lnu, zwane też siemieniem lnianym, to polski superfood. Są łatwo dostępne i dużo tańsze od popularniejszych nasion chia, zawierają też więcej od nich białka i kwasów tłuszczowych omega-3, a także manganu, miedzi i potasu. Zdecydowanie za mało wiemy o nasionach lnu i za rzadko goszczą w naszych kuchniach. Mogą się okazać remedium na problemy trawienne, zwłaszcza te związane z zaparciami oraz świetnie podkreślić smak dań, np. jako dodatek do gomasio. 

Siemię lniane (czyli płaskie nasiona lnu) pochodzi z rośliny lnu zwyczajnego, która uprawiana jest na całym świecie ze względu na swoje wartości odżywcze, lecznicze i przemysłowe. Nasiona lnu dostępne są różnych kolorach: od złocisto-brązowego do ciemnobrązowego, w zależności od odmiany. Są one dostępne w formie całych nasion, zmielonych lub w postaci olejów. Nasiona lnu to nie tylko dodatek do potraw, stosuje się je np. w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych.

Nasiona lnu skarbnicą drogocennych składników

Siemię lniane należy do tzw. superfood, czyli nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w różnorodne składniki (witaminy, minerały, fitozwiązki) i działającej korzystnie na organizm człowieka. Siemię jest bogatym źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, lignanów, białka i innych składników odżywczych. Wykorzystuje się je we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń, np. układu pokarmowego czy sercowo-naczyniowego. Nasiona lnu mają także pozytywne działanie na włosy oraz skórę. Wśród jego prozdrowotnych właściwości wymienia się:

  • błonnik zawarty w siemieniu lnianym pomaga regulować trawienie i zapobiega zaparciom;
  • kwas tłuszczowy omega-3 zawarty w siemieniu lnianym może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca;
  • lignany, które są związane z przeciwnowotworowym działaniem, pomagają w utrzymaniu zdrowia jelit i zapobiegają zapaleniu jelita grubego;
  • wysoka zawartość błonnika w siemieniu lnianym może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2;
  • kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w siemieniu lnianym pomagają utrzymać skórę zdrową i zapobiegają jej starzeniu się;
  • siemię lniane można wykorzystać jako zdrową przekąskę, która dostarcza błonnika i białka, a jednocześnie pomaga zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.

Nasiona lnu w kuchni. Jak jeść ziarna siemienia lnianego?

Siemię lniane nie ma wyraźnego smaku. Można spożywać je bezpośrednio, np. jako dodatek do potraw, w postaci zmielonej lub w formie naparu (często nazywanego kisielem bądź kleikiem z siemienia lnianego). Najpopularniejszym sposobem włączenia nasion lnu do diety jest dodawanie ich, np. w formie kleiku do musli, jogurtów czy koktajli. Siemię jest również zamiennikiem jajka - w połączeniu z wodą po kilku minutach tworzy kleistą papkę, wiążącą składniki. Jedna łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z trzema łyżkami wody zastępuje jedno jajko.

Nasiona lnu dodaje się również do wszelkiego rodzaju wypieków (w formie posypki), ale także wykorzystuje jako zagęstnik do zup i sosów (wystarczy łyżeczka kleiku, by płyn nieco zgęstniał). Można je także sprażyć razem z sezamem oraz ziarnami słonecznika i zmielić całość na proch, by stworzyć swoją wersję gomasio - przyprawy, która nada smak każdej potrawie. Ciekawym rozwiązaniem jest obtaczanie mięs, ryb czy warzyw w zmielonych nasionach lnu w celu stworzenia chrupiącej panierki. 

Siemię lniane- Pyszności/ źródło: Canva
Siemię lniane- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na kleik z siemienia lnianego

Kleik z siemienia lnianego jest bogaty w błonnik pokarmowy, który może pomóc w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowych poziomów cholesterolu we krwi. Ponadto, kleik z nasion lnu może działać łagodząco na układ trawienny, co złagodzi objawy chorób jelitowych. Stosuje się go także jako naturalny środek przeczyszczający, ponieważ błonnik w nim zawarty przyspiesza trawienie i ułatwia wypróżnianie. Zaleca się spożywanie ok. 2-3 łyżeczek kleiku z siemienia lnianego dziennie, nie więcej. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może prowadzić do biegunek i wzdęć.

2 łyżki stołowe świeżo zmielonych nasion lnu (zmielone są łatwiej przyswajalne przez organizm) zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą - ok. 3/4 szklanki. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Jeśli zalewamy całena nasiona, najlepiej pozostawić je na całą noc do dłuższego napęcznienia.

Zobacz także przepis na ciasto bez mąki i cukru. Więcej podobnych filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube: