Pod żadnym pozorem nie dodawaj do ciasta na pierogi. Wyjdzie gumowate i twarde jak podeszwa

Polska kuchnia zdecydowanie słynie z pierogów. Są uniwersalne, bo farsz można dopasować do swoich upodobań. Owoce, mięso, twaróg, pieczarki - opcji jest naprawdę sporo. Podstawą jest jednak ciasto, które powinno być miękkie i delikatne.

Ciasto na pierogiCiasto na pierogi
Źródło zdjęć: © Getty Images | Pawel Wewiorski
Ewa Malinowska

Jeden błąd może sprawić, że nawet najlepiej doprawiony farsz wypadnie słabo. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest bowiem ciasto, które czasem wychodzi gumowate i twarde. Za wpadki odpowiadają składniki, które niepotrzebnie dorzucamy do ciasta. Zrezygnuj z nich raz na zawsze i ciesz się pysznymi pierogami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Jajko do ciasta na pierogi

Okazuje się, że sekrety idealnego ciasta na pierogi są banalnie proste. Największym błędem, jaki popełnia wiele osób, jest używanie jajek. Jajka powodują, że ciasto staje się twarde i kruche, a pierogi tracą swoją charakterystyczną puszystość. Zamiast nich wystarczy ciepła woda i odrobina soli.

Pierogi z gorącej wody wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem
Pierogi z gorącej wody wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem © Licencjodawca | Pyszności

Drugim, również popularnym błędem jest podsypywanie stolnicy zbyt dużą ilością mąki. Oczywiście jest ona ważna, bo zapobiega przywieraniu i przyklejaniu się ciasta, jednak umiar jest zdecydowanie wskazany. Dodatkowa mąka "wchłania" wilgoć z ciasta, co powoduje utratę jego elastyczności i plastyczności. W efekcie pierogi mogą być twarde i trudne do przeżucia.

Mąka na powierzchni ciasta uniemożliwia dokładne połączenie brzegów pierogów, co może prowadzić do ich rozklejania się podczas gotowania i wypływania nadzienia. Warto też pamiętać o rozwałkowaniu ciasta - cieńsze będzie często z automatu delikatniejsze.

Idealne ciasto na pierogi - jak zrobić?

Przepis jest naprawdę prosty i nie ma w nim pułapek, nietypowych dodatków czy dziwnych składników. W pierogach liczy się bowiem prostota - idealny smak uzyskasz za pomocą zaledwie 3 składników.

Ciasto na pierogi- Pyszności
Ciasto na pierogi- Pyszności © Licencjodawca

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę i zrób w niej dołek.
  2. Dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając i siekając ciasto nożem.
  3. Kiedy ciasto zacznie się formować, zagnieć je rękami przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki lub wody.
  5. Ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat