PrzepisNa takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie

Na takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie

Śledzie to jedna z potraw, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Najczęściej przygotowujemy je w oleju z cebulą lub w śmietanie. Warto spróbować nowej wersji tej popularnej przystawki. Przygotuj śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką. To połączenie zachwyca smakiem.

Na takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie
Joanna Bogiel-Jażdżyk

06.04.2023 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaletą śledzi jest to, że można je zaserwować na wiele sposobów. Są smaczne i bardzo zdrowe. Już 100 g tej ryby może dostarczyć nawet do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Kupując śledzie, pamiętaj o tych zasadach. Inaczej możesz dostać ryby pełne pasożytów. Tak jak w przypadku żurku czy białego barszczu w każdym domu obowiązuje inny patent na ich serwowanie. Dziś proponujemy wam śledzie w oleju z marynowany pieczarkami i papryką. Są proste do przygotowania. Warto podać je na wielkanocny stół.

Śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką - przepis

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy wody
  • 3 duże kawałki marynowanej papryki
  • 25 sztuk marynowanych pieczarek
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania śledzi. Jeśli korzystasz z filetów śledziowych z beczki, należy je wcześniej namoczyć. Jak to zrobić, sprawdź tu: Zalewanie śledzi mlekiem to już przeszłość. Ten sposób na ich namoczenie sprawdzi się o wiele lepiej Jeżeli jednak używasz paczkowanych matiasów, możesz oczywiście pominąć ten etap.
  2. Śledzie pokrój na kawałki, im mniejsze, tym będą smaczniejsze.
  3. Cebule obierz i poszatkuj w piórka. Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski, a pieczarki w plasterki. Uwaga, jeśli grzyby są małe, nie wymagają krojenia.
  4. Na dnie dużego słoika ułóż warstwę cebuli. Na niej śledzie i warstwę papryki. I kolejno cebulę, śledzie, pieczarki - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula.
  5. Do szklanki z olejem dolej marynatę z papryki, tak, by płyn sięgał do 3/4 naczynia. Dodaj ziarenka pieprzu, wymieszaj i tak przygotowaną zalewę wlej do słoika ze śledziami. Słoik zakręć i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się połączyły.

Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube