Na takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie
Śledzie to jedna z potraw, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Najczęściej przygotowujemy je w oleju z cebulą lub w śmietanie. Warto spróbować nowej wersji tej popularnej przystawki. Przygotuj śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką. To połączenie zachwyca smakiem.
06.04.2023 09:40
Zaletą śledzi jest to, że można je zaserwować na wiele sposobów. Są smaczne i bardzo zdrowe. Już 100 g tej ryby może dostarczyć nawet do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Kupując śledzie, pamiętaj o tych zasadach. Inaczej możesz dostać ryby pełne pasożytów. Tak jak w przypadku żurku czy białego barszczu w każdym domu obowiązuje inny patent na ich serwowanie. Dziś proponujemy wam śledzie w oleju z marynowany pieczarkami i papryką. Są proste do przygotowania. Warto podać je na wielkanocny stół.
Śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką - przepis
Składniki:
- 6 płatów filetów śledziowych
- 2 cebule
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy wody
- 3 duże kawałki marynowanej papryki
- 25 sztuk marynowanych pieczarek
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania śledzi. Jeśli korzystasz z filetów śledziowych z beczki, należy je wcześniej namoczyć. Jak to zrobić, sprawdź tu: Zalewanie śledzi mlekiem to już przeszłość. Ten sposób na ich namoczenie sprawdzi się o wiele lepiej Jeżeli jednak używasz paczkowanych matiasów, możesz oczywiście pominąć ten etap.
- Śledzie pokrój na kawałki, im mniejsze, tym będą smaczniejsze.
- Cebule obierz i poszatkuj w piórka. Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski, a pieczarki w plasterki. Uwaga, jeśli grzyby są małe, nie wymagają krojenia.
- Na dnie dużego słoika ułóż warstwę cebuli. Na niej śledzie i warstwę papryki. I kolejno cebulę, śledzie, pieczarki - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula.
- Do szklanki z olejem dolej marynatę z papryki, tak, by płyn sięgał do 3/4 naczynia. Dodaj ziarenka pieprzu, wymieszaj i tak przygotowaną zalewę wlej do słoika ze śledziami. Słoik zakręć i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się połączyły.
Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube