Na takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie

Śledzie to jedna z potraw, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Najczęściej przygotowujemy je w oleju z cebulą lub w śmietanie. Warto spróbować nowej wersji tej popularnej przystawki. Przygotuj śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką. To połączenie zachwyca smakiem.

Obrazek
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Zaletą śledzi jest to, że można je zaserwować na wiele sposobów. Są smaczne i bardzo zdrowe. Już 100 g tej ryby może dostarczyć nawet do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Kupując śledzie, pamiętaj o tych zasadach. Inaczej możesz dostać ryby pełne pasożytów. Tak jak w przypadku żurku czy białego barszczu w każdym domu obowiązuje inny patent na ich serwowanie. Dziś proponujemy wam śledzie w oleju z marynowany pieczarkami i papryką. Są proste do przygotowania. Warto podać je na wielkanocny stół.

Śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką - przepis

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy wody
  • 3 duże kawałki marynowanej papryki
  • 25 sztuk marynowanych pieczarek
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania śledzi. Jeśli korzystasz z filetów śledziowych z beczki, należy je wcześniej namoczyć. Jak to zrobić, sprawdź tu: Zalewanie śledzi mlekiem to już przeszłość. Ten sposób na ich namoczenie sprawdzi się o wiele lepiej Jeżeli jednak używasz paczkowanych matiasów, możesz oczywiście pominąć ten etap.
  2. Śledzie pokrój na kawałki, im mniejsze, tym będą smaczniejsze.
  3. Cebule obierz i poszatkuj w piórka. Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski, a pieczarki w plasterki. Uwaga, jeśli grzyby są małe, nie wymagają krojenia.
  4. Na dnie dużego słoika ułóż warstwę cebuli. Na niej śledzie i warstwę papryki. I kolejno cebulę, śledzie, pieczarki - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula.
  5. Do szklanki z olejem dolej marynatę z papryki, tak, by płyn sięgał do 3/4 naczynia. Dodaj ziarenka pieprzu, wymieszaj i tak przygotowaną zalewę wlej do słoika ze śledziami. Słoik zakręć i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się połączyły.

Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni