Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad? Wypróbuj ten przepis na pieczoną pierś kurczaka nadziewaną papryką! To danie jest aromatyczne, cieszy oko i z pewnością zachwyci twoją rodzinę.

Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pysznaNacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
Marcin Michałowski

Poszukujesz pomysłu na obiad, który rozgrzeje serca twojej rodziny? Co powiesz na aromatyczną i niezwykle apetyczną potrawę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem? Przedstawiam ci niezwykły przepis na pieczoną pierś z kurczaka, w której skrywa się pyszna papryka, a wszystko to podane z ziemniakami i świeżymi warzywami. Gotowy na kulinarne doznania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy powiedziałem rodzinie, na jakim spodzie robię pizzę, nie mogli w to uwierzyć. Teraz nie chcą jeść żadnej innej

Sekret tkwi w nacięciach

Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest nacięcie piersi kurczaka w paski. To właśnie w te kieszonki włożymy pyszne nadzienie z papryki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i pełne smaku.

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka (lub więcej, jeśli chcesz zrobić więcej porcji),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka (możesz użyć gotowej lub zrobić własną),
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka umyj i oczyść. Naciąć ją w paski, uważając, aby nie przekroić mięsa na pół.
  2. W misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i chili. Dodaj drobno pokrojoną cebulę.
  3. Do marynaty włóż mięso i dokładnie je obtocz.
  4. Paprykę pokrój w paski o grubości odpowiadającej nacięciom na piersi.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
  6. Mięso ułóż na ruszcie w piekarniku. W nacięcia wsuń paski papryki.
  7. Piecz przez 25-30 minut, w zależności od grubości mięsa.
  8. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka serem żółtym (opcjonalnie).

Pieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i świeżymi warzywami. To idealny obiad dla całej rodziny!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej