Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna

Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna

Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna
Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna
Źródło zdjęć: © Getty Images | LauriPatterson
23.04.2024 12:24

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad? Wypróbuj ten przepis na pieczoną pierś kurczaka nadziewaną papryką! To danie jest aromatyczne, cieszy oko i z pewnością zachwyci twoją rodzinę.

Poszukujesz pomysłu na obiad, który rozgrzeje serca twojej rodziny? Co powiesz na aromatyczną i niezwykle apetyczną potrawę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem? Przedstawiam ci niezwykły przepis na pieczoną pierś z kurczaka, w której skrywa się pyszna papryka, a wszystko to podane z ziemniakami i świeżymi warzywami. Gotowy na kulinarne doznania?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret tkwi w nacięciach

Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest nacięcie piersi kurczaka w paski. To właśnie w te kieszonki włożymy pyszne nadzienie z papryki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i pełne smaku.

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka (lub więcej, jeśli chcesz zrobić więcej porcji),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka (możesz użyć gotowej lub zrobić własną),
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/3 łyżeczki chili,
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka umyj i oczyść. Naciąć ją w paski, uważając, aby nie przekroić mięsa na pół.
  2. W misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i chili. Dodaj drobno pokrojoną cebulę.
  3. Do marynaty włóż mięso i dokładnie je obtocz.
  4. Paprykę pokrój w paski o grubości odpowiadającej nacięciom na piersi.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
  6. Mięso ułóż na ruszcie w piekarniku. W nacięcia wsuń paski papryki.
  7. Piecz przez 25-30 minut, w zależności od grubości mięsa.
  8. Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka serem żółtym (opcjonalnie).

Pieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i świeżymi warzywami. To idealny obiad dla całej rodziny!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także