Nacinam pierś kurczaka i wkładam do piekarnika. Rodzina nie może się nadziwić, taka jest pyszna
Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad? Wypróbuj ten przepis na pieczoną pierś kurczaka nadziewaną papryką! To danie jest aromatyczne, cieszy oko i z pewnością zachwyci twoją rodzinę.
23.04.2024 12:24
Poszukujesz pomysłu na obiad, który rozgrzeje serca twojej rodziny? Co powiesz na aromatyczną i niezwykle apetyczną potrawę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem? Przedstawiam ci niezwykły przepis na pieczoną pierś z kurczaka, w której skrywa się pyszna papryka, a wszystko to podane z ziemniakami i świeżymi warzywami. Gotowy na kulinarne doznania?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekret tkwi w nacięciach
Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest nacięcie piersi kurczaka w paski. To właśnie w te kieszonki włożymy pyszne nadzienie z papryki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i pełne smaku.
Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka (lub więcej, jeśli chcesz zrobić więcej porcji),
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 cebuli,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka (możesz użyć gotowej lub zrobić własną),
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/3 łyżeczki chili,
- ser żółty do posypania (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj i oczyść. Naciąć ją w paski, uważając, aby nie przekroić mięsa na pół.
- W misce wymieszaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany i chili. Dodaj drobno pokrojoną cebulę.
- Do marynaty włóż mięso i dokładnie je obtocz.
- Paprykę pokrój w paski o grubości odpowiadającej nacięciom na piersi.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Mięso ułóż na ruszcie w piekarniku. W nacięcia wsuń paski papryki.
- Piecz przez 25-30 minut, w zależności od grubości mięsa.
- Na kilka minut przed końcem pieczenia posyp kurczaka serem żółtym (opcjonalnie).
Pieczonego kurczaka podawaj z ziemniakami i świeżymi warzywami. To idealny obiad dla całej rodziny!