WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Ta ryba jest idealna na grilla. Ma smaczne mięso i mało ości

Karkówka, kiełbaski, szaszłyki to wszystko już w tym roku było na ruszcie. Może tym razem ryby? Nie są trudne do grillowania, mają delikatne mięso, więc bardzo szybko są gotowe. Jednak o sukcesie decyduje tu wybór odpowiednich gatunków. Podpowiadamy, na co powinniśmy zwracać uwagę.

Ryba z grilla to dobry pomysł na majówkę. Ryba z grilla to dobry pomysł na majówkę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
Dorota Gepert

Pierwsza i najważniejsza zasada - na grilla nadają się tylko ryby świeże, nigdy mrożone. Ich mięso powinno być zwarte, by nie rozpadały się podczas odwracania. Jest też kilka trików na to, by ryba się nie przesuszyła, a jednocześnie była dopieczona i pełna smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe pucharki szczęścia. Ulubiony deser na zimno w wiosennym wydaniu

Jak przygotować rybę na grilla?

Do grillowania idealne są ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Sprawdzają się te dość tłuste, na przykład łosoś, halibut, sandacz, makrela i okoń, a także tuńczyk czy ryba maślana. Te trochę chudsze, jak pstrąg, wymagają dodatku masła czy marynaty na bazie oleju. Przy zakupie przyjrzyj się, czy oczy ryby są szkliste, a nie mętne, kolor skrzeli ma być czerwony lub różowy, a mięso i skóra jędrne. Do przyrządzania w całości wybieraj ryby do 0,5 kg. Większe są trudniejsze do przepieczenia, mogą się rozpadać. Ryby umyj, oczyść z wnętrzności i łusek, opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Potem możesz ją przyprawiać i marynować.

Jak dobrze ugrillować rybę?

Ryby mają bardzo delikatne mięso i nie potrzebują długich przygotowań zanim trafią na ruszt. Wystarczy je przyprawić lub włożyć do marynaty na około pół godziny wcześniej. Jeśli chcesz ugrillować rybę w całości, ułatwią ci to specjalne koszyczki.

Do środka możesz włożyć gałązki świeżych ziół, na przykład rozmaryn czy koperek, plasterki czosnku i cytryny. Hitem będzie pstrąg obłożony masłem ziołowym czy czosnkowym. Ryby nie wymagają długiego pieczenia, z reguły wystarcza pół godziny, a gdy dzwonka są cienkie jeszcze krócej. Grill powinien być średnio nagrzany, bo zbyt wysoka temperatura szybko przesuszy ryby. 

Przyda się koszyczek

Mniejsze ryby, na przykład pstrągi czy dorady najlepiej grillować w całości, ale większe jak łososie, wymagają podzielenia na filety lub dzwonka. Nie powinny jednak być one zbyt cienkie, bo wtedy zbytnio się wysuszą. Ryby w całości najlepiej piec w koszyczkach, a mniejsze kawałki na folii lub na tackach aluminiowych. Dzięki temu ich delikatne mięso nie rozpadnie się, nie wysuszy, a także będzie je można łatwo ściągnąć na talerz.


Naszym faworytem na grilla jest sandacz, który ma pyszne mięso i niewiele ości. A ty jaką rybę najczęściej wrzucasz na ruszt?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟