Ta ryba jest idealna na grilla. Ma smaczne mięso i mało ości

Karkówka, kiełbaski, szaszłyki to wszystko już w tym roku było na ruszcie. Może tym razem ryby? Nie są trudne do grillowania, mają delikatne mięso, więc bardzo szybko są gotowe. Jednak o sukcesie decyduje tu wybór odpowiednich gatunków. Podpowiadamy, na co powinniśmy zwracać uwagę.

Ryba z grilla to dobry pomysł na majówkę. Ryba z grilla to dobry pomysł na majówkę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Shaiith
Dorota Gepert

Pierwsza i najważniejsza zasada - na grilla nadają się tylko ryby świeże, nigdy mrożone. Ich mięso powinno być zwarte, by nie rozpadały się podczas odwracania. Jest też kilka trików na to, by ryba się nie przesuszyła, a jednocześnie była dopieczona i pełna smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe pucharki szczęścia. Ulubiony deser na zimno w wiosennym wydaniu

Jak przygotować rybę na grilla?

Do grillowania idealne są ryby zarówno morskie, jak i słodkowodne. Sprawdzają się te dość tłuste, na przykład łosoś, halibut, sandacz, makrela i okoń, a także tuńczyk czy ryba maślana. Te trochę chudsze, jak pstrąg, wymagają dodatku masła czy marynaty na bazie oleju. Przy zakupie przyjrzyj się, czy oczy ryby są szkliste, a nie mętne, kolor skrzeli ma być czerwony lub różowy, a mięso i skóra jędrne. Do przyrządzania w całości wybieraj ryby do 0,5 kg. Większe są trudniejsze do przepieczenia, mogą się rozpadać. Ryby umyj, oczyść z wnętrzności i łusek, opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Potem możesz ją przyprawiać i marynować.

Jak dobrze ugrillować rybę?

Ryby mają bardzo delikatne mięso i nie potrzebują długich przygotowań zanim trafią na ruszt. Wystarczy je przyprawić lub włożyć do marynaty na około pół godziny wcześniej. Jeśli chcesz ugrillować rybę w całości, ułatwią ci to specjalne koszyczki.

Do środka możesz włożyć gałązki świeżych ziół, na przykład rozmaryn czy koperek, plasterki czosnku i cytryny. Hitem będzie pstrąg obłożony masłem ziołowym czy czosnkowym. Ryby nie wymagają długiego pieczenia, z reguły wystarcza pół godziny, a gdy dzwonka są cienkie jeszcze krócej. Grill powinien być średnio nagrzany, bo zbyt wysoka temperatura szybko przesuszy ryby. 

Przyda się koszyczek

Mniejsze ryby, na przykład pstrągi czy dorady najlepiej grillować w całości, ale większe jak łososie, wymagają podzielenia na filety lub dzwonka. Nie powinny jednak być one zbyt cienkie, bo wtedy zbytnio się wysuszą. Ryby w całości najlepiej piec w koszyczkach, a mniejsze kawałki na folii lub na tackach aluminiowych. Dzięki temu ich delikatne mięso nie rozpadnie się, nie wysuszy, a także będzie je można łatwo ściągnąć na talerz.


Naszym faworytem na grilla jest sandacz, który ma pyszne mięso i niewiele ości. A ty jaką rybę najczęściej wrzucasz na ruszt?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi