Te szaszłyki na grilla nie mają sobie równych. Na majówkę cała moja rodzina o nie błaga
Sezon na grilla startuje już za niewiele ponad tydzień! To najwyższy czas na zaplanowanie grillowego menu. Jeśli szukasz inspiracji, dobrze trafiłeś. Poznaj przepis na szaszłyki z grilla, które zawsze się udają.
21.04.2024 14:38
Pogoda niestety nie dopisuje, jednak wszystko ma zmienić się w kolejnych dniach. Już za półtora tygodnia majówka, czyli oficjalne otwarcie sezonu grillowego. To czas spotkań z bliskimi pełen pysznego jedzenia. Nie może zabraknąć marynowanej karkówki, kiełbasy czy szaszłyków, które znikają jako pierwsze.
Marzą ci się grillowane szaszłyki? Zaopatrz się w pierś kurczaka i kilka warzyw, które kupisz na ryneczku, a po godzinie będziesz rozkoszować się soczystymi przysmakami.
Mięso nie wymaga marynowania. Aromatyczne zioła, które z pewnością masz już w swojej kuchni, w zupełności wystarczą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować dobre szaszłyki?
Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań na grilla. W sezonie zakup wykałaczek do szaszłyków staje się nie lada wyzwaniem. Mogłoby wydawać się, że nie ma w nich nic specjalnego. W końcu to tylko kawałki mięsa przełożone warzywami. Ich sekretem jest jednak forma podania, która nigdy się nie nudzi. Mięso doskonale współgra z aromatycznymi, grillowanymi warzywami.
Jak zrobić dobre szaszłyki? Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso. Można wykorzystać wieprzowinę (najlepsza będzie łopatka czy szynka) lub kurczaka, np. pierś. Kurczak upiecze się znacznie szybciej, dlatego też tak często ląduje na wykałaczce. Nie można zapomnieć o warzywach. Jakie warzywa będą najlepsze? Cebula, cukinia, papryka i czosnek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać też bakłażan, kalafior czy ziemniaki.
Nie masz pomysły na szaszłyki? Skorzystaj z poniższego przepisu. Zrobisz je w niecały kwadrans, a rodzina będzie zachwycona. Znikną w kilka chwil. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, z sosem i bez sosu. Większość potrzebnych składników masz już w domu.
Szaszłyki na grilla — przepis
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 cukinia,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- oliwa z oliwek lub olej,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- 3 ząbki czosnku,
- opcjonalnie: płatki chilli, papryka słodka, papryka wędzona, kumin.
Przygotowanie:
- Piersi umyj, osusz i wytnij wszystkie błonki. Tak przygotowanego kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- Wyciągnij miskę i wlej do niej 4 łyżki oleju. Dodaj sól, pieprz, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, a w tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka i odstaw go na pół godziny.
- W międzyczasie umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w grubą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Wyciągnij wykałaczki i wbij na nie paprykę, mięso, cebulę i cukinię. Całość polej niewielką ilością oliwy i oprósz solą, pieprzem i oregano.
- Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz je przez 15 po każdej ze stron.
- Podawaj z sałatką i ulubionym sosem, np. czosnkowym, tysiąca wysp lub mango-chilli.