WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Te szaszłyki na grilla nie mają sobie równych. Na majówkę cała moja rodzina o nie błaga

Sezon na grilla startuje już za niewiele ponad tydzień! To najwyższy czas na zaplanowanie grillowego menu. Jeśli szukasz inspiracji, dobrze trafiłeś. Poznaj przepis na szaszłyki z grilla, które zawsze się udają.

Jak zrobić dobre szaszłyki?Jak zrobić dobre szaszłyki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | figoolka

Pogoda niestety nie dopisuje, jednak wszystko ma zmienić się w kolejnych dniach. Już za półtora tygodnia majówka, czyli oficjalne otwarcie sezonu grillowego. To czas spotkań z bliskimi pełen pysznego jedzenia. Nie może zabraknąć marynowanej karkówki, kiełbasy czy szaszłyków, które znikają jako pierwsze.

Marzą ci się grillowane szaszłyki? Zaopatrz się w pierś kurczaka i kilka warzyw, które kupisz na ryneczku, a po godzinie będziesz rozkoszować się soczystymi przysmakami.

Mięso nie wymaga marynowania. Aromatyczne zioła, które z pewnością masz już w swojej kuchni, w zupełności wystarczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak przygotować dobre szaszłyki?

Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań na grilla. W sezonie zakup wykałaczek do szaszłyków staje się nie lada wyzwaniem. Mogłoby wydawać się, że nie ma w nich nic specjalnego. W końcu to tylko kawałki mięsa przełożone warzywami. Ich sekretem jest jednak forma podania, która nigdy się nie nudzi. Mięso doskonale współgra z aromatycznymi, grillowanymi warzywami.

Jak zrobić dobre szaszłyki? Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso. Można wykorzystać wieprzowinę (najlepsza będzie łopatka czy szynka) lub kurczaka, np. pierś. Kurczak upiecze się znacznie szybciej, dlatego też tak często ląduje na wykałaczce. Nie można zapomnieć o warzywach. Jakie warzywa będą najlepsze? Cebula, cukinia, papryka i czosnek, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać też bakłażan, kalafior czy ziemniaki.

Nie masz pomysły na szaszłyki? Skorzystaj z poniższego przepisu. Zrobisz je w niecały kwadrans, a rodzina będzie zachwycona. Znikną w kilka chwil. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, z sosem i bez sosu. Większość potrzebnych składników masz już w domu.

Szaszłyki na grilla — przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 1 cukinia,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie: płatki chilli, papryka słodka, papryka wędzona, kumin.

Przygotowanie:

  1. Piersi umyj, osusz i wytnij wszystkie błonki. Tak przygotowanego kurczaka pokrój w dużą kostkę.
  2. Wyciągnij miskę i wlej do niej 4 łyżki oleju. Dodaj sól, pieprz, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, a w tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka i odstaw go na pół godziny.
  3. W międzyczasie umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w grubą kostkę.
  4. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  5. Wyciągnij wykałaczki i wbij na nie paprykę, mięso, cebulę i cukinię. Całość polej niewielką ilością oliwy i oprósz solą, pieprzem i oregano.
  6. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz je przez 15 po każdej ze stron.
  7. Podawaj z sałatką i ulubionym sosem, np. czosnkowym, tysiąca wysp lub mango-chilli.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste