Ekspresowa sałatka z nektarynką i ogórkiem. Każdy się nią zajada ze smakiem

Jak w szybki i prosty sposób zrobić pożywny i smaczny obiad? W tej roli świetnie spisze się pyszna sałatka na bazie soczystych warzyw i owoców. Poznaj ciekawy przepis.

Kolorowa i smaczna sałatka to gotowy pomysł na obiadKolorowa i smaczna sałatka to gotowy pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wiosna i lato to najlepszy moment, aby na naszych stołach pojawiła się sałatka w ciekawym wydaniu. Taki obiad nie dość, że robi się w mgnieniu oka, to jeszcze dzięki pięknej palecie barw, od razu przykuwa uwagę i zachęca do jedzenia. Co więcej, jest to sprawdzona receptura na lekki posiłek, który z pewnością doda nam energii na wiele godzin. 

W tym roku postaw na niesamowite połączenie owoców i warzyw. W jednej misce wymieszaj ze sobą soczyste nektarynki oraz orzeźwiającego zielonego ogórka, a z pewnością nie pożałujesz. Świetnym uzupełnieniem będzie tu sos na bazie limonki oraz kolorowe dodatki w postaci pomidorków koktajlowych, awokado, czerwonej cebuli oraz fety. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka sałatka z nektarynką i ogórkiem. Prosty przepis na pyszną przekąskę

Lekka sałatka z nektarynkami i ogórkiem oraz limonkowym sosem

Składniki:

  • 2 nektarynki,
  • 1 zielony ogórek,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 awokado,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g fety. 

Sos: 

  • sok z 1 limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo: 

  • kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad kolorową sałatką rozpoczynam od przygotowania zielonego ogórka. Kroję go w cienkie ćwiartki

Zaczynam od przgotowania ogórka
Zaczynam od przgotowania ogórka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję pomidorki koktajlowe, które dzielę na pół. Jako kolejne składniki do miski trafiają pokrojone części nektarynki oraz awokado w mniejszych kawałkach. 

Świetnym uzupełnieniem będą nektarynki
Świetnym uzupełnieniem będą nektarynki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Później wrzucam drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz małe kawałki fety

W przepisie nie zabraknie także fety
W przepisie pojawi się też feta © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dopiero wtedy do miski wlewam sos limonkowy, który powstaje po połączeniu soku z limonki, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na sam koniec dodaję świeże listki bazylii. Po dokładnym wymieszaniu nie pozostaje nic innego, jak cieszyć się genialnym smakiem gotowej sałatki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej