Do grillowanej kiełbasy zawsze podaję surówkę z przepisu Strzelczyka. Nie podchodzi wodą
Grillowane kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką i kurczakiem. Do repertuaru tłustych mięs warto jest dorzucić dla przełamania pyszną, chrupiącą surówkę. Odpowiedni dressing świetnie uzupełnia całość i sprawia, że miska szybko staje się pusta.
05.04.2024 08:05
Grillowanie często wiążę się z wielogodzinnymi posiadówkami na świeżym powietrzu. Niektórzy rezygnują wtedy z przygotowywania surówka w obawie, że szybko podejdą wodą. I jest w tym nieco słuszności, bo najczęściej taka surówka ląduje w śmietniku - jest najzwyczajniej w świecie nieapetyczna. Tomasz Strzelczyk nie rezygnuje jednak z warzywnego dodatku. Dzięki odpowiedniemu dressingowi uporczywy problem z podchodzeniem wodą
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka Tomasza Strzelczyka
Chociaż bazą tutaj jest kapusta, to Tomasz Strzelczyk sugeruje, by wybrać mniej popularną odmianę. Kapusta szpiczasta jest o wiele bardziej miękka i przyjemna w jedzeniu. Do poszatkowanej kapusty dodajemy czerwoną cebulę i ogórka szklarniowego, pozbawiając go wcześniej wodnistego środka, aby uniknąć rozmoczenia surówki.
Sekretem tej sałatki jest wyjątkowy dressing z jogurtu greckiego. Połączenie czosnku, octu, miodu i koperku tworzy doskonale zbalansowany sos, który idealnie komponuje się z soczystymi warzywami.
Składniki:
- pół główki kapusty szpiczastej,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 1 świeży ogórek.
Dressing:
- 6-7 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka octu 5 proc.,
- 1-2 łyżeczki miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- koperek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj bardzo drobno i wrzuć do miski.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Ogórka umyj, przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na pół. Z wszystkich czterech połówek usuń środek.
- Ogórka pokrój w poprzeczne plasterki i dorzuć do kapusty.
- Do osobnej miski wlej jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Sos przelej do miski z warzywami i całość wymieszaj.
Ta surówka to idealna propozycja na grilla. Jest smaczna, chrupiąca i nie podchodzi wodą. Koniecznie zapisz ten przepis!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo