Do grillowanej kiełbasy zawsze podaję surówkę z przepisu Strzelczyka. Nie podchodzi wodą

Grillowane kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką i kurczakiem. Do repertuaru tłustych mięs warto jest dorzucić dla przełamania pyszną, chrupiącą surówkę. Odpowiedni dressing świetnie uzupełnia całość i sprawia, że miska szybko staje się pusta.

Surówka Tomasza Strzelczyka - PysznościSurówka Tomasza Strzelczyka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk
Ewa Malinowska

Grillowanie często wiążę się z wielogodzinnymi posiadówkami na świeżym powietrzu. Niektórzy rezygnują wtedy z przygotowywania surówka w obawie, że szybko podejdą wodą. I jest w tym nieco słuszności, bo najczęściej taka surówka ląduje w śmietniku - jest najzwyczajniej w świecie nieapetyczna. Tomasz Strzelczyk nie rezygnuje jednak z warzywnego dodatku. Dzięki odpowiedniemu dressingowi uporczywy problem z podchodzeniem wodą

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Surówka Tomasza Strzelczyka

Chociaż bazą tutaj jest kapusta, to Tomasz Strzelczyk sugeruje, by wybrać mniej popularną odmianę. Kapusta szpiczasta jest o wiele bardziej miękka i przyjemna w jedzeniu. Do poszatkowanej kapusty dodajemy czerwoną cebulę i ogórka szklarniowego, pozbawiając go wcześniej wodnistego środka, aby uniknąć rozmoczenia surówki.

Surówka z kapusty spiczastej - Pyszności
Surówka z kapusty spiczastej - Pyszności © Canva | nilsz

Sekretem tej sałatki jest wyjątkowy dressing z jogurtu greckiego. Połączenie czosnku, octu, miodu i koperku tworzy doskonale zbalansowany sos, który idealnie komponuje się z soczystymi warzywami.

Składniki:

  • pół główki kapusty szpiczastej,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 1 świeży ogórek.

Dressing:

  • 6-7 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu 5 proc.,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj bardzo drobno i wrzuć do miski.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Ogórka umyj, przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na pół. Z wszystkich czterech połówek usuń środek.
  4. Ogórka pokrój w poprzeczne plasterki i dorzuć do kapusty.
  5. Do osobnej miski wlej jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Sos przelej do miski z warzywami i całość wymieszaj.

Ta surówka to idealna propozycja na grilla. Jest smaczna, chrupiąca i nie podchodzi wodą. Koniecznie zapisz ten przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka do potraw z grilla i nie tylko / Oddaszfartucha

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥