PrzepisSałatkiDo grillowanej kiełbasy zawsze podaję surówkę z przepisu Strzelczyka. Nie podchodzi wodą

Do grillowanej kiełbasy zawsze podaję surówkę z przepisu Strzelczyka. Nie podchodzi wodą

Surówka Tomasza Strzelczyka - Pyszności
Surówka Tomasza Strzelczyka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk
05.04.2024 08:05

Grillowane kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką i kurczakiem. Do repertuaru tłustych mięs warto jest dorzucić dla przełamania pyszną, chrupiącą surówkę. Odpowiedni dressing świetnie uzupełnia całość i sprawia, że miska szybko staje się pusta.

Grillowanie często wiążę się z wielogodzinnymi posiadówkami na świeżym powietrzu. Niektórzy rezygnują wtedy z przygotowywania surówka w obawie, że szybko podejdą wodą. I jest w tym nieco słuszności, bo najczęściej taka surówka ląduje w śmietniku - jest najzwyczajniej w świecie nieapetyczna. Tomasz Strzelczyk nie rezygnuje jednak z warzywnego dodatku. Dzięki odpowiedniemu dressingowi uporczywy problem z podchodzeniem wodą

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka Tomasza Strzelczyka

Chociaż bazą tutaj jest kapusta, to Tomasz Strzelczyk sugeruje, by wybrać mniej popularną odmianę. Kapusta szpiczasta jest o wiele bardziej miękka i przyjemna w jedzeniu. Do poszatkowanej kapusty dodajemy czerwoną cebulę i ogórka szklarniowego, pozbawiając go wcześniej wodnistego środka, aby uniknąć rozmoczenia surówki.

Surówka z kapusty spiczastej - Pyszności
Surówka z kapusty spiczastej - Pyszności© Canva | nilsz

Sekretem tej sałatki jest wyjątkowy dressing z jogurtu greckiego. Połączenie czosnku, octu, miodu i koperku tworzy doskonale zbalansowany sos, który idealnie komponuje się z soczystymi warzywami.

Składniki:

  • pół główki kapusty szpiczastej,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 1 świeży ogórek.

Dressing:

  • 6-7 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu 5 proc.,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj bardzo drobno i wrzuć do miski.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Ogórka umyj, przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na pół. Z wszystkich czterech połówek usuń środek.
  4. Ogórka pokrój w poprzeczne plasterki i dorzuć do kapusty.
  5. Do osobnej miski wlej jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Sos przelej do miski z warzywami i całość wymieszaj.

Ta surówka to idealna propozycja na grilla. Jest smaczna, chrupiąca i nie podchodzi wodą. Koniecznie zapisz ten przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka do potraw z grilla i nie tylko / Oddaszfartucha

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także