Do grillowanej kiełbasy zawsze podaję surówkę z przepisu Strzelczyka. Nie podchodzi wodą

Grillowane kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką i kurczakiem. Do repertuaru tłustych mięs warto jest dorzucić dla przełamania pyszną, chrupiącą surówkę. Odpowiedni dressing świetnie uzupełnia całość i sprawia, że miska szybko staje się pusta.

Surówka Tomasza Strzelczyka - PysznościSurówka Tomasza Strzelczyka - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Tomasz Strzelczyk
Ewa Malinowska

Grillowanie często wiążę się z wielogodzinnymi posiadówkami na świeżym powietrzu. Niektórzy rezygnują wtedy z przygotowywania surówka w obawie, że szybko podejdą wodą. I jest w tym nieco słuszności, bo najczęściej taka surówka ląduje w śmietniku - jest najzwyczajniej w świecie nieapetyczna. Tomasz Strzelczyk nie rezygnuje jednak z warzywnego dodatku. Dzięki odpowiedniemu dressingowi uporczywy problem z podchodzeniem wodą

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Surówka Tomasza Strzelczyka

Chociaż bazą tutaj jest kapusta, to Tomasz Strzelczyk sugeruje, by wybrać mniej popularną odmianę. Kapusta szpiczasta jest o wiele bardziej miękka i przyjemna w jedzeniu. Do poszatkowanej kapusty dodajemy czerwoną cebulę i ogórka szklarniowego, pozbawiając go wcześniej wodnistego środka, aby uniknąć rozmoczenia surówki.

Surówka z kapusty spiczastej - Pyszności
Surówka z kapusty spiczastej - Pyszności © Canva | nilsz

Sekretem tej sałatki jest wyjątkowy dressing z jogurtu greckiego. Połączenie czosnku, octu, miodu i koperku tworzy doskonale zbalansowany sos, który idealnie komponuje się z soczystymi warzywami.

Składniki:

  • pół główki kapusty szpiczastej,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 1 świeży ogórek.

Dressing:

  • 6-7 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu 5 proc.,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj bardzo drobno i wrzuć do miski.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Ogórka umyj, przekrój w poprzek na pół, a następnie wzdłuż na pół. Z wszystkich czterech połówek usuń środek.
  4. Ogórka pokrój w poprzeczne plasterki i dorzuć do kapusty.
  5. Do osobnej miski wlej jogurt, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Sos przelej do miski z warzywami i całość wymieszaj.

Ta surówka to idealna propozycja na grilla. Jest smaczna, chrupiąca i nie podchodzi wodą. Koniecznie zapisz ten przepis!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka do potraw z grilla i nie tylko / Oddaszfartucha

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze