WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Sto razy lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi surówkę w 5 minut

Ta surówka jest prawdziwym smakowym hitem. Gdy przygotujesz ją raz, na pewno zechcesz zrobić to ponownie. Jest nie tylko pożywna i smakowita, ale także jej przygotowanie zajmuje dosłownie pięć minut. To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś szybko przed obiadem lub nadejściem gości.

Surówka z pora - PysznościSurówka z pora - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
Ewa Malinowska

Kiedy przygotowujemy obiad, staramy się, aby był jak najsmaczniejszy, ale jednocześnie nie chcemy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Dlatego poszukujemy przepisów, które są jednocześnie szybkie i smaczne. Najczęściej jednak decydujemy się na tradycyjne dania, takie jak schabowy z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk ma jednak zupełnie inną propozycję i podzielił się przepisem na niezwykłą surówkę, która smakiem przewyższa nawet najlepszą mizerię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Prosta surówka z pora

Chociaż z ekspresową surówką do obiadu kojarzy się nam przede wszystkim wspomniana chwilę wcześniej mizeria czy sałata ze śmietaną, to Tomasz Strzelczyk ma równie szybką propozycję. Chrupiąca surówka z pora z dodatkiem marchewki i gruszki, podkręca pysznym sosem, zniknie błyskawicznie.

Surówka z pora gotowa w kilka minut. Pyszna jak żadna inna!
Surówka z pora gotowa w kilka minut. Pyszna jak żadna inna! © Canva | Martysjashlusyk

Surówka to świetnie pasuje zarówno do duszonych, pieczonych jak i smażonych mięs. Jest tak smaczna, że aż chce się ją wyjadać widelcem prosto z miseczki.

Składniki:

  • 2 białe części pora,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pół twardej gruszki,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie umyj i odkrój z niego liście, a następnie pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.
  2. Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z jabłka usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.
  3. Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.
  4. Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj.

Surówka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą