PrzepisSałatkiSto razy lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi surówkę w 5 minut

Sto razy lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi surówkę w 5 minut

Ta surówka jest prawdziwym smakowym hitem. Gdy przygotujesz ją raz, na pewno zechcesz zrobić to ponownie. Jest nie tylko pożywna i smakowita, ale także jej przygotowanie zajmuje dosłownie pięć minut. To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś szybko przed obiadem lub nadejściem gości.

Surówka z pora - Pyszności
Surówka z pora - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | arfo

03.04.2024 08:56

Kiedy przygotowujemy obiad, staramy się, aby był jak najsmaczniejszy, ale jednocześnie nie chcemy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Dlatego poszukujemy przepisów, które są jednocześnie szybkie i smaczne. Najczęściej jednak decydujemy się na tradycyjne dania, takie jak schabowy z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk ma jednak zupełnie inną propozycję i podzielił się przepisem na niezwykłą surówkę, która smakiem przewyższa nawet najlepszą mizerię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta surówka z pora

Chociaż z ekspresową surówką do obiadu kojarzy się nam przede wszystkim wspomniana chwilę wcześniej mizeria czy sałata ze śmietaną, to Tomasz Strzelczyk ma równie szybką propozycję. Chrupiąca surówka z pora z dodatkiem marchewki i gruszki, podkręca pysznym sosem, zniknie błyskawicznie.

Surówka z pora gotowa w kilka minut. Pyszna jak żadna inna!
Surówka z pora gotowa w kilka minut. Pyszna jak żadna inna!© Canva | Martysjashlusyk

Surówka to świetnie pasuje zarówno do duszonych, pieczonych jak i smażonych mięs. Jest tak smaczna, że aż chce się ją wyjadać widelcem prosto z miseczki.

Składniki:

  • 2 białe części pora,
  • marchewka,
  • jabłko,
  • pół twardej gruszki,
  • niewielka czerwona cebula,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie umyj i odkrój z niego liście, a następnie pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.
  2. Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z jabłka usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.
  3. Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.
  4. Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  5. Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj.

Surówka jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjesurówka
Wybrane dla Ciebie