Sto razy lepsza od mizerii. Tomasz Strzelczyk robi surówkę w 5 minut
Ta surówka jest prawdziwym smakowym hitem. Gdy przygotujesz ją raz, na pewno zechcesz zrobić to ponownie. Jest nie tylko pożywna i smakowita, ale także jej przygotowanie zajmuje dosłownie pięć minut. To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś szybko przed obiadem lub nadejściem gości.
03.04.2024 08:56
Kiedy przygotowujemy obiad, staramy się, aby był jak najsmaczniejszy, ale jednocześnie nie chcemy spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Dlatego poszukujemy przepisów, które są jednocześnie szybkie i smaczne. Najczęściej jednak decydujemy się na tradycyjne dania, takie jak schabowy z ziemniakami i mizerią. Tomasz Strzelczyk ma jednak zupełnie inną propozycję i podzielił się przepisem na niezwykłą surówkę, która smakiem przewyższa nawet najlepszą mizerię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta surówka z pora
Chociaż z ekspresową surówką do obiadu kojarzy się nam przede wszystkim wspomniana chwilę wcześniej mizeria czy sałata ze śmietaną, to Tomasz Strzelczyk ma równie szybką propozycję. Chrupiąca surówka z pora z dodatkiem marchewki i gruszki, podkręca pysznym sosem, zniknie błyskawicznie.
Surówka to świetnie pasuje zarówno do duszonych, pieczonych jak i smażonych mięs. Jest tak smaczna, że aż chce się ją wyjadać widelcem prosto z miseczki.
Składniki:
- 2 białe części pora,
- marchewka,
- jabłko,
- pół twardej gruszki,
- niewielka czerwona cebula,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy,
- łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pora dokładnie umyj i odkrój z niego liście, a następnie pokrój warzywo w talarki. Włóż je do miski z bardzo zimną wodą. Dzięki temu por stanie się o wiele bardziej chrupiący.
- Marchew obierz, to samo zrób z jabłkiem. Z jabłka usuń gniazda nasienne. Obydwa składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gruszkę umyj, przekrój na pół, a na samym końcu zetrzyj.
- Cebulę obierz i pokrój na dość cienkie piórka. Wszystkie owoce i warzywa wrzuć do dużej miski. Wymieszaj ze sobą składniki.
- Przygotuj sos z kwaśnej śmietany, musztardy, majonezu i soku z cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Por odciśnij z wody i dodaj go do reszty owoców i warzyw. Wlej wcześniej przygotowany sos. Ponownie wszystko zamieszaj i posmakuj.
Surówka jest już gotowa. Smacznego!