Sałatka, za którą szaleją gwiazdy. Jedz na kolację, a szybko poczujesz luz w pasie
Kolorowa, chrupiąca i pełna świeżych smaków – czy może być lepsza rekomendacja dla sałatki? Polacy od dawna uwielbiają tego typu przysmaki, dlatego na pewno nie zabraknie chętnych do wypróbowania przepisu pochodzącego ze słonecznej Kalifornii.
03.04.2024 07:58
Mogą być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do innych potraw. Lista składników, z których możemy je skomponować, jest niemal nieograniczona, dlatego pyszną sałatkę każdy może wyczarować bez większego trudu.
Czasem jednak warto skorzystać także z przepisów, a tych jest mnóstwo. Już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka bestsellerowej publikacji "365 obiadów za 5 złotych", wydanej po raz pierwszy w 1860 r., poświęciła sałatkom wiele miejsca. W książce znalazła się m.in. receptura "sałatki z zieleniną":
"Młodą lebiodę, pokrzywę, lub liście młodej kapusty, wrzucić na gorącą wodę jak szpinak, potem usiekać, gdy zmiękną, wziąść dużo słoniny usmażyć, włożyć zieleninę, osolić, wlać trochę smaku z wędzonki, wymieszać z kaszą jęczmienną osobno na gęsto ze słoniną ugotowaną, poddusić razem i podać na stół, obłożywszy wędzonką gorącą, w podłużne wązkie kawałki krajaną" – radziła Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisów na sałatki nie mogło też zabraknąć w monumentalnym dziele Marii Ochorowicz-Monatowej "Uniwersalna książka kucharska" z 1926 r. Wśród nich zwraca uwagę np. specjał z gotowanych ziemniaków, banana, pomidora, jabłka i ananasa, doprawiony plasterkami trufli, majonezem, sosem Worchester oraz białym winem.
Miłośnicy takich potraw na pewno chętnie sięgną po nowość zza oceanu. Zoodles salad to danie, które cieszy się wielką popularnością wśród gwiazd show-biznesu, o czym one same dumnie informują w mediach społecznościowych. Bazą sałatki jest makaron z cukinii, ale nie brakuje w niej także innych smacznych i zdrowych dodatków.
Warzywna moc
Po cukinię warto sięgać jak najczęściej, gdyż jest warzywem smacznym i bardzo zdrowym. Dostarcza niewiele kalorii (zaledwie 15 kcal w 100 g), za to kryje potężną dawkę cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy i chroniącej organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia i rozwój wielu poważnych chorób, w tym nowotworów.
Zobacz także
W cukinii nie brakuje też minerałów, zwłaszcza potasu (reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe, pracę nerek i rytm serca, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe) oraz magnezu, który znacząco wpływa na pracę układu odpornościowego, nerwowego, mięśniowego czy krwionośnego.
Dużo wartości ma też inny składnik sałatki, czyli brokuł. Już 100-gramowa porcja warzywa zaspokaja 100 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 50 proc. potrzebnej dawki witaminy A. Zielone różyczki kryją dużo kwasu foliowego, potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad płodu.
Brokuł dostarcza również sporo wapnia wzmacniającego kości, luteiny chroniącej oko przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz błonnika pokarmowego pozwalającego utrzymać właściwe stężenie cukru we krwi i regulującego pracę układu pokarmowego. Zaletą warzywa jest wysoka zawartość sulforafanu – związku chemicznego wykazującego silne właściwości antybakteryjne (niszczy m.in. bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za wrzody żołądka), a także przeciwnowotworowe (zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty i płuc).
Awokado, choć jest uznawane za najbardziej kaloryczny owoc świata, polecają nawet dietetycy, ponieważ na kaloryczność wpływa przede wszystkim niezwykle silne stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo korzystnych dla zdrowia proporcjach. Produkt dostarcza dużej dawki potasu (więcej niż np. banan), magnezu, luteiny, kwasu foliowego, witaminy E oraz innych silnych przeciwutleniaczy.
Zoodles salad – jak to zrobić
Zaczynamy od przygotowania makaronu z cukinii, co nie jest skomplikowanym wyzwaniem, szczególnie jeśli dysponujemy odpowiednimi gadżetami – obieraczką typu julienne, z charakterystycznymi ząbkami albo spiralizerem, czyli ręcznym lub automatycznym urządzeniem służącym do krojenia warzyw na długie i cienkie paski czy spirale.
Cukinię myjemy, osuszamy, po czym kroimy, używając wspomnianych wyżej akcesoriów, w cienkie paseczki, aż dojdziemy do miąższu z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz posiekany ząbek czosnku, po czym dodajemy cukiniowy makaron. Podsmażamy pięć minut na małym ogniu, następnie dorzucamy podzielone na małe różyczki brokuły (szklanka). Podsmażamy 2-3 minuty, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekane awokado oraz posiekaną bazylię (łyżka). Sałatkę doprawiamy solą selerową. Mieszamy i podajemy.