Mięsne miseczki nadziewam jajecznym farszem. Nikt nie potrafi się im oprzeć
Brakuje ci pomysłów na obiad, szybką przekąskę lub fajną kolację na ciepło? Postaw na mięsne miseczki z jajeczną wkładką. Nie dość, że dobrze smakują, to jeszcze fajnie się prezentują, dlatego też zrobią furorę w każdym domu.
04.04.2024 | aktual.: 04.04.2024 08:55
Nie masz czasu na gotowanie obiadu? Przychodzi wieczór i zjadłbyś coś innego nic tradycyjne kanapki lub jajecznica? A może, właśnie dostałeś telefon, że za pół godziny wpadną znajomi? W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzony przepis na smaczny posiłek, który nie jest zbyt skomplikowany i nie wymaga jednocześnie długiej listy składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A skoro już o takich rozwiązaniach mowa, to świetnie w tej roli odnajdą się niesamowite mięsne miseczki na bazie mielonego indyka. Wypełnisz je po brzegi jajeczno-śmietanowym nadzieniem. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, bo idealnym uzupełnieniem w tym przypadku będzie feta oraz pomidor. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.
Zobacz także
Miseczki na bazie mielonego indyka wypełnij jajecznym farszem i wstaw do piekarnika. Cała rodzina będzie zajadać się ze smakiem
Składniki:
Miseczki:
- 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 czerwonej cebuli,
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka soli.
Nadzienie:
- 3 jajka,
- 80 g śmietany 18 proc.,
- przyprawy: sól i pierz,
- 60 g fety,
- 1 pomidor.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od posiekana świeżej natki pietruszki, obranych ząbków czosnku oraz czerwonej cebuli.
Krok 2. Pokrojone składniki przekładam do miski z mięsem mielonym. Po chwili do środka dodaję również koncentrat pomidorowy oraz sól. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy rąk, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Następnie dzielę powstałą mieszankę na mniejsze części i przekładam je do kokilek, w taki sposób, aby otrzymać formę miseczki.
Krok 4. Czas na nadzienie. Aby je przygotować, łączę ze sobą surowe jajka, śmietanę, pieprz oraz sól. Składniki mieszam przy pomocy rózgi kuchennej.
Krok 5. Kokilki z mięsem przekładam do większej formy. Do każdego naczynia dodaję pokruszoną na mniejsze kawałki fetę. Nie zapominam również o jajecznym miksie.
Krok 6. Jako ostatnie składniki do jadalnej konstrukcji trafiają plastry pomidora. Tak przygotowane foremki wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotowe miseczki posypuję świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!