Wrzuć całe pomidory do zamrażalnika. Pokochasz tę przekąskę
Mrozicie pomidory? Jeśli nie, czas to zmienić. W mediach społecznościowych od dłuższego czasu krąży przepis na szybką przekąskę stworzoną na bazie burraty i pomidorowych "wiórków". Koniecznie wypróbujcie.
05.11.2023 | aktual.: 16.03.2024 15:02
Pomidory doskonale nadają się do mrożenia, ale po przywróceniu im temperatury pokojowej stają się miękkie oraz mało sprężyste. Zaleca się więc, by używać ich do gotowania zup czy sosów. To jednak niejedyne wyjście. Okazuje się, że istnieje pewien patent na zastosowanie mrożonych pomidorów. W mediach społecznościowych stał się viralem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy patent na mrożone pomidory
W mediach społecznościowych z prędkością światła hitem stał się trend na "fruit shave ice", co można przetłumaczyć jako "lód z tartych owoców" (to po prostu zamrożone owoce ucierane na tarce o drobnych oczkach). Inspiracją dla tworzenia kolejnych przepisów w ramach tej mody najpewniej był kakigōri, czyli japoński deser stworzony ze startego na drobno lodu, polanego różnego rodzaju sokami, syropami, z dodatkiem owoców lub czasem ze skondensowanym mlekiem.
Internauci poszli o krok dalej i na tarce zaczęli ucierać... zamrożone pomidory. Szczególnym sukcesem cieszy się kompozycja z burratą, oliwą z oliwek i podstawowymi przyprawami. W mediach społecznościowych zaczęły pojawiać się kolejne filmiki przedstawiające, jak mrożone pomidory stają się dodatkiem do włoskiego sera i jedzone są z rozkoszą wymalowaną na twarzy.
Mrożone pomidory z burratą. Przepis
Składniki:
- 1 zamrożony pomidor w całości,
- 1 kulka świeżego sera burrata,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Ser umieść na talerzu i delikatnie natnij górę, by ukazało się jego płynne wnętrze.
- Wierzch sera pokryj tartym mrożonym pomidorem (w ilości według uznania).
- Całość polej oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz dopraw solą i pieprzem.
Jak mrozić całe pomidory?
- Do zamrożenia wybierz jędrne, dojrzałe pomidory. Posortuj je, odrzucając uszkodzone czy zepsute.
- Delikatnie wymyj pomidory pod zimną bieżącą wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką.
- Suche pomidory ułóż na czystych blachach. Blachy włóż do zamrażalnika.
- Po zamrożeniu przenieś pomidory do torebek strunowych lub innych pojemników. Szczelnie zamknij i z powrotem włóż do zamrażalnika.