Wrzuć całe pomidory do zamrażalnika. Pokochasz tę przekąskę

Mrozicie pomidory? Jeśli nie, czas to zmienić. W mediach społecznościowych od dłuższego czasu krąży przepis na szybką przekąskę stworzoną na bazie burraty i pomidorowych "wiórków". Koniecznie wypróbujcie.

Poznaj sposób na wykorzystanie mrożonych pomidorówPoznaj sposób na wykorzystanie mrożonych pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok | The Hunger Diaries (screenshot)

Pomidory doskonale nadają się do mrożenia, ale po przywróceniu im temperatury pokojowej stają się miękkie oraz mało sprężyste. Zaleca się więc, by używać ich do gotowania zup czy sosów. To jednak niejedyne wyjście. Okazuje się, że istnieje pewien patent na zastosowanie mrożonych pomidorów. W mediach społecznościowych stał się viralem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Viralowy patent na mrożone pomidory

W mediach społecznościowych z prędkością światła hitem stał się trend na "fruit shave ice", co można przetłumaczyć jako "lód z tartych owoców" (to po prostu zamrożone owoce ucierane na tarce o drobnych oczkach). Inspiracją dla tworzenia kolejnych przepisów w ramach tej mody najpewniej był kakigōri, czyli japoński deser stworzony ze startego na drobno lodu, polanego różnego rodzaju sokami, syropami, z dodatkiem owoców lub czasem ze skondensowanym mlekiem.

Internauci poszli o krok dalej i na tarce zaczęli ucierać... zamrożone pomidory. Szczególnym sukcesem cieszy się kompozycja z burratą, oliwą z oliwek i podstawowymi przyprawami. W mediach społecznościowych zaczęły pojawiać się kolejne filmiki przedstawiające, jak mrożone pomidory stają się dodatkiem do włoskiego sera i jedzone są z rozkoszą wymalowaną na twarzy.

Mrożone pomidory z burratą. Przepis

Składniki:

  • 1 zamrożony pomidor w całości,
  • 1 kulka świeżego sera burrata,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ser umieść na talerzu i delikatnie natnij górę, by ukazało się jego płynne wnętrze.
  2. Wierzch sera pokryj tartym mrożonym pomidorem (w ilości według uznania).
  3. Całość polej oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz dopraw solą i pieprzem.
Mrożone pomidory
Mrożone pomidory © Adobe Stock

Jak mrozić całe pomidory?

  1. Do zamrożenia wybierz jędrne, dojrzałe pomidory. Posortuj je, odrzucając uszkodzone czy zepsute.
  2. Delikatnie wymyj pomidory pod zimną bieżącą wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką.
  3. Suche pomidory ułóż na czystych blachach. Blachy włóż do zamrażalnika.
  4. Po zamrożeniu przenieś pomidory do torebek strunowych lub innych pojemników. Szczelnie zamknij i z powrotem włóż do zamrażalnika.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej