Nazwa skutecznie odstrasza. Ludzie popełniają błąd, bo to skarbnica zdrowia

Skorzonera zwana wężymordem to szalenie interesujące, ale zapomniane warzywo. Niegdyś stanowiła nieodzowny element leczniczych receptur, a nawet stosowano ją jako antidotum na ukąszenia węży. Przypominamy, za co jeszcze medycyna ludowa tak ceniła ten niepopularny dzisiaj korzeń.

Skorzonera to zapomniane warzywoSkorzonera to zapomniane warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skorzonera (Scorzonera hispanica) zaliczana jest do grupy tzw. retrowarzyw, czyli takich, które niegdyś często pojawiały się w kuchni, a z czasem stały się rzadkością. Szczególną popularnością skorzonera cieszyła się średniowieczu i renesansie, ale z czasem została wyparta przez bardziej popularne warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy seler. Dzisiaj przypominamy, co kryją w sobie czarne korzenie wężymordu, zwłaszcza że późna jesień jest najlepszym czasem ich zbioru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Właściwości zdrowotne skorzonery. Za co doceniała ją medycyna ludowa?

Nie bez powodu już wieki temu skorzonera stała się obiektem zainteresowania. Właściwości lecznicze zarówno samego korzenia, jak i sporządzonego na jego bazie odwaru były znane już wtedy, a teraz potwierdzają je liczne badania. Skorzonera wykazuje właściwości wykrztuśne i napotne. Pomaga pozbyć się mokrego kaszlu oraz wpływa na obniżenie temperatury ciała. Ponadto działa moczopędnie, wspomaga leczenie zapalenia pęcherza moczowego oraz wspiera proces oczyszczania organizmu z toksyn. Co więcej, wężymord poprawia trawienie, pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit i odporność.

Korzeń skorzonery jest także bogaty w witaminy B1, B2, C i E, a także potas, magnez, sód, żelazo, fosfor i wapń, karotenoidy oraz fruktozę. Skorzonera jest naturalnie bogata w inulinę, rodzaj węglowodanu, który występuje w warzywach i owocach. Inulina obniża poziomu cholesterolu i trójglicerydów, reguluje pracy układu pokarmowego, działa przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na żołądek, obniża glikemii po posiłku, ułatwia redukcję masy ciała poprzez zwiększenie uczucia sytości, poprawia przyswajanie składników mineralnych. Ciekawostką jest, że skorzonerę niegdyś stosowano jako lekarstwo na ukąszenia węży (stąd nazwa wężymord).

Skorzonera wyglądem i smakiem przypomina szparagi
Skorzonera wyglądem i smakiem przypomina szparagi © Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0 by Frumpy

Skorzonera - jak jeść i gdzie kupić?

Częścią jadalną skorzonery jest korzeń o ciemnobrunatnym kolorze skóry i białym wnętrzu (smakującym jak szparagi, skąd pochodzi kolejna nazwa warzywa - "zimowe szparagi"). Podczas obierania korzenia wydziela on klejący się, mleczny sok, a skórka może zabarwić dłonie na czerwono-brunatny kolor, dlatego zaleca się używanie rękawiczek ochronnych. Aby zachować świeżość korzeni, należy od razu zanurzyć je w wodzie z sokiem cytrynowym.

Skorzonerę można ją znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Korzenie najlepiej jest gotować w lekko kwaszonej, osolonej i osłodzonej wodzie przez około pół godziny. Warzywo można podawać podobnie jak szparagi. Popularnymi sposobami przygotowania są zapiekanie z beszamelem, podsmażanie na maśle z bułką tartą lub pieczenie w piekarniku z sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej