Jesienią tata suszy szyszki w piekarniku. Później rozkłada w całym domu

Często nie zwracamy na niego uwagi. Są stałym elementem lasów, a w domach najczęściej odgrywają rolę dekoracyjną. Szyszki świetnie sprawdzą się również jako odświeżacze powietrza. Mój tata zbiera je każdej jesieni (oczywiście w niewielkich ilościach), piecze w piekarniku, a następnie sprawia, że przez całą zimę w domu unosi się przyjemny, odświeżający zapach.

Upiecz szyszki w piekarniku, będą bazą do stworzenia nośnika zapachówUpiecz szyszki w piekarniku, będą bazą do stworzenia nośnika zapachów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szyszki najłatwiej pozyskiwać z lasu, ale pamiętaj, że wynoszenie ich w dużych ilościach jest nielegalne (dwie szyszki to nie problem, ale cała reklamówka już tak). Zbiorów dokonuje się jesienią i zimą. Warto mieć na uwadze, że szyszki można też kupić legalnie (np. w wyłuszczarni nasion). Tam zaopatrują się osoby potrzebujące szyszek np. do celów zdobniczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe croissanty. Wychodzą chrupiące i rozpływające się w ustach

Szyszki w domu? Najpierw je przygotuj

Uzbierane szyszki przed wykorzystaniem w celach dekoracyjnych należy upiec w piekarniku. Dlaczego? To pozwoli pozbyć się wszystkich schowanych w zakamarkach szyszek szkodników i ewentualnych chorób roślin, które mogłyby się przenosić.

Oczyszczone z brudu szyszki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury ok .90 st. C - nie więcej, gdyż znajdująca się w szyszkach żywica jest łatwopalna. Pamiętaj też, by nie pozostawiać piekarnika bez nadzoru. Szyszki piecz ok. 30 minut, a po tym zostaw je na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Z szyszek możesz przygotować domowy odświeżacz powietrza
Z szyszek możesz przygotować domowy odświeżacz powietrza © Pixabay

Zastosowanie szyszek. Domowy odświeżacz powietrza

Tak przygotowane szyszki mogą stać się nośnikiem twoich ulubionych aromatów i wspaniale odświeżą zapach w twoim domu. Jak przygotować domowej roboty odświeżacz powietrza z szyszek? Przygotuj ulubione olejki eteryczne, olej o neutralnym zapachu (np. z pestek winogron) oraz buteleczkę z atomizerem.

W kwestii doboru olejków najlepiej kierować się własnymi upodobaniami. Jeśli jednak szukasz lekkich zapachów, które dają uczucie świeżości, postaw na olejki eteryczne z cytryny, grejpfruta, mięty, rozmarynu, eukaliptusa, a także lawendowy. Do przygotowania domowego odświeżacza z szyszek warto wybrać kompozycję 2-3 zapachów (np. olejek miętowy + eukaliptusowy + cytrynowy).

W butelce z atomizerem wymieszaj 10-15 kropli olejków z trzema łyżkami oleju. Ostudzone szyszki spryskaj przygotowaną mieszanką, a następnie przełóż je do woreczków strunowych i szczelnie zamknięte przechowuj w ciemnym suchym miejscu przez 3-4 dni. Po tym czasie możesz rozłożyć szyszki w całym domu - w temperaturze pokojowej i wyższej będą uwalniać swój zapach.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej