Pokazała, co się stanie, gdy zamrozisz jajko. Lepiej nie próbuj tego robić

Marta Zaleska, znana na Instagramie jako Pani Technolog, przeprowadziła eksperyment, w którym zamroziła jajko w skorupce. Efekt jest przerażający i może być niebezpieczny dla zdrowia.

Sprawdziła, czy można mrozić jajkaSprawdziła, czy można mrozić jajka
Źródło zdjęć: © TikTok | Pani Technolog
Marcin Michałowski

Eksperci postanowili sprawdzić, co się stanie, gdy wrzucimy jajko do zamrażalnika. Rezultaty mogą cię zdziwić, ale istnieje pewna ważna zasada, którą musisz poznać, aby uniknąć problemów. Dowiedz się, dlaczego zamrożenie jajka może być ryzykowne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź jajka i ugotuj je w foremkach na muffinki. Rodzina będzie zachwycona takim śniadaniem

Marta Zaleska rozwiewa mit o zamrożonych jajkach

Zamrażanie jajek wydaje się prostym i wygodnym sposobem na przedłużenie ich trwałości. Jednak, jak się okazuje, zamrażanie jajek w skorupce może być niebezpieczne dla zdrowia.

Marta Zaleska, znana na Instagramie jako pani technolog, przeprowadziła eksperyment, w którym zamroziła jajko w skorupce. Po kilku godzinach w zamrażarce jajko zaczęło pękać. Po rozmrożeniu jajko miało postać zgniłej, zielonkawej masy.

Dlaczego jajka w skorupce pękają w zamrażarce?

Jajka zawierają około 75% wody. Podczas zamrażania woda w jajkach zamarza i zwiększa swoją objętość. W wyniku tego skorupka jajka pęka, co stwarza warunki do rozwoju bakterii.

Gdy jajko pęknie, bakterie mogą wnikać do środka jajka z powierzchni skorupki, z zamrażarki lub z powietrza. Bakterie są wszędzie i mogą powodować zatrucia pokarmowe.

Nie wolno spożywać rozmrożonych jaj

Rozmrożone jajka w skorupce mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Nie wolno ich spożywać na miękko lub w formie ledwo ściętej jajecznicy. Bakterie mogą powodować zatrucia pokarmowe, które mogą objawiać się m.in. wymiotami, biegunką i bólami brzucha.

Jak bezpiecznie zamrozić jajka?

Jajka można bezpiecznie zamrozić, ale tylko po ich uprzednim rozbiciu i przelaniu do pojemnika lub torebki strunowej. Białka i żółtka można zamrozić osobno lub razem. Jajka należy zamrozić w temperaturze -18°C.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej