Kiedyś w każdym domu raz w tygodniu. Dziś prawie nikt nie zna ich nazwy
Miękkie, puszyste, podawane na słodko, ale i na słono. Dla wielu z nas, to smak przedszkolnego podwieczorku. Mowa oczywiście o pampuchach, puchatych pierożkach, które nie tak dawno często gościły na naszych stołach. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
18.09.2023 | aktual.: 18.09.2023 17:27
Pyzy, parowaki, buchty czy kluchy na łachy to nic innego jak regionalne określenia na pampuchy, czyli puszyste bułeczki drożdżowe gotowane na parze. To jeden z przysmaków z dzieciństwa, które dziś przyrządza się zaskakująco rzadko. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Pampuchy można podać zarówno na słodko (np. z sosem truskawkowym, malinowym czy twarogiem) jak i na słono, niczym słynne bułeczki bao. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania bułeczek, z pewnością masz już w domu.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy — najprostszy przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 duże jaja,
- 20 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do niewielkiej miseczki wlej dwie łyżeczki podgrzanego mleka (powinno być ciepłe, a nie gorące), a następnie, dodaj pokruszone drożdże i łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Całość zamieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien potroić swoją objętość.
- Wyciągnij dużą miskę i wsyp do niej resztę mąki. Do mąki dodaj mleko, jajka, rozczyn i szczyptę soli. Całość zagnieć i uformuj dużą kulkę. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na godzinę. Po tym czasie powinno potroić swoją objętość.
- Po godzinie wyciągnij ciasto i podziel je na 6 równych części. Uformuj z nich mniejsze kulki i pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Tak przygotowane bułeczki gotuj na parze przez 15 minut, aż staną się miękkie i sprężyste. Podawaj je z ulubionymi dodatkami zaraz po przygotowaniu.
Porady:
- Masz ochotę na słodkie bułeczki, jak za dawnych lat? Wykorzystaj do tego owoce jagodowe. Najlepsze będą truskawki, maliny, a także jagody i borówki. Wymieszaj owoce z jogurtem lub śmietaną. Dodaj łyżeczkę cukru i tak przygotowanym sosem polej bułeczki.
- Rodzime pampuchy do złudzenia przypominają bułeczki bao, popularny azjatycki przysmak, który faszerowany jest szarpanym kurczakiem, wołowiną, boczkiem czy tofu. Jeśli masz ochotę na wytrawne pampuchy, nadziej bułeczki miękkim mięsem z dodatkiem czerwonej, piklowanej cebulki i świeżej kolendry. To doskonały pomysł na obiad czy drugie śniadanie.
- Pampuchy dobrze znoszą mrożenie. Po ugotowaniu pozwól im całkowicie wyschnąć, a następnie, posmaruj je niewielką ilością oleju. Na końcu, włóż bułeczki do woreczka strunowego i schowaj je do zamrażarki. Tak przygotowane, wytrzymają w zamrażarce nawet dwa miesiące.