Jajecznica lekka i puszysta jak chmurka. Wystarczy dodać kilka kropel
Jajecznica jest jednym z najszybszych i najzdrowszych (chociaż to zależy od dodatków) dań śniadaniowych. Można ją przyrządzić w wielu różnych wersjach. Jak jednak sprawić, by była lekka i puszysta, nie dodając do niej śmietany czy masła? Koniecznie wypróbuj ten trik.
15.07.2023 12:44
To nieco szalony pomysł na nadanie lekkości smażonym jajkom, ale działa. Rozwiązanie to sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które unikają masła czy śmietany w codziennej diecie, a które to produkty zazwyczaj są dodawane do jajecznicy, by stała się puszysta i lekka. Zanim stwierdzisz, że to obłęd, wypróbuj ten trik. Podziękujesz później.
Zobacz także
Patent na lekką i delikatną jajecznicę
Jedni wolą ciężką i wilgotną, kolejni zadowalają się puszystą i lekką jajecznicą. W tym drugim przypadku sekret tkwi w pewnym składniku - a mianowicie soku z cytryny. Wystarczy dodać kilka kropel do potrawy - wtedy smak jajek nie zostanie przebity kwasowością cytryn, ale struktura jajecznicy stanie się lżejsza i delikatniejsza.
Sok z cytryny zawiera kwas, który wpływa na strukturę białek zawartych w jajku. Po dodaniu kilku kropel soku z cytryny do jajecznicy białka nie ścinają się tak mocno, jak podczas klasycznego przyrządzania tego dania. Przez to potrawa staje się delikatniejsza i zyskuje lekko kremową konsystencję. Ponadto, sok nada jajecznicy świeżego smaku.
Puszysta jajecznica ze śmietaną
Jeśli nie w smak ci dodawanie soku z cytryny do smażonych jajek, możesz wypróbować znany patent kucharzy na uzyskanie idealnie kremowej, lekkiej i puszystej jajecznicy. W tym przypadku potrawa będzie nieco bardziej kaloryczna, ale ten smak jest warty grzechu. W czym tkwi sekret? To dodatek śmietany (najlepiej gęstej kwaśnej) do jajecznicy potrafi zdziałać cuda.
Szkół przyrządzania jajecznicy ze śmietaną jest kilka. Według jeden z nich jajka należy rozkłócić ze śmietaną w misce i tak przygotowaną masę wylewa się na rozgrzane na patelni masło. Następnie miesza się jajecznicę do ścięcia, doprawia i dodaje np. świeże zioła. Kolejna metoda podpowiada zaś, by śmietanę dodać jajecznicy, dopiero kiedy białka zaczną się ścinać. Wtedy należy wymieszać całość już przy wyłączonej kuchence.