PrzepisOryginalna jajecznica według Anny Lewandowskiej. W środku takie dodatki, że można złapać się za głowę

Oryginalna jajecznica według Anny Lewandowskiej. W środku takie dodatki, że można złapać się za głowę

Oryginalna jajecznica według Anny Lewandowskiej. W środku takie dodatki, że można złapać się za głowę
Paulina

28.08.2022 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Anna Lewandowska przedstawiła swój sposób na jajecznicę, przy okazji burząc mit niezdrowych jajek. Jajka to nie tylko cholesterol, jak często wiele z nas uważa. Sprawdźmy, co znajdziemy w środku tego produktu, ale najpierw zobaczmy jak wygląda jajecznica Anny Lewandowskiej. 

Oryginalna jajecznica Anny Lewandowskiej:

Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na jajecznicę Anny Lewandowskiej:

  • 2 jaja rozmiar L
  • 40 g pomidor
  • 25 g szpinak lub jarmuż
  • 25 g polędwica z indyka
  • 1 mała (ok 50g) tarta marchewka
  • 35 g cebula
  • sól himalajska
  • pół (75 g) awokado
  • 5 g masło klarowane

Sposób przygotowania: 

Przygotuj wszystkie składniki. Masło rozgrzej na patelni. W międzyczasie pokrój cebulę na drobną kostkę. Tak samo poszatkuj pomidora oraz zetrzyj marchewkę na tarce. Umieść warzywa na patelni, dodaj szpinak, oraz polędwicę z indyka. Przygotuj miskę, wbij do niej żółtka a białka umieść na patelni i połącz z resztą składników. Jeśli białka się zetną, dodaj żółtka i połącz przy pomocy drewnianej łyżki.

Jajecznicę podawaj z połówką awokado, którą możesz wcześniej pokroić. Kaloryczność takiej jajecznicy to tylko 350kcal i aż 20g białka. Taki posiłek może nas porządnie nasycić.

Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com
Jajka na miękko to dobry wybór na śniadanie - Pyszności; Foto: Canva.com

Właściwości jajek

Jajka to bardzo cenny składnik kulinarny w naszej kuchni. Zawiera w swoim składzie dużą ilość białka i zdrowych tłuszczy, ale to nie wszystko. Jest bogatym źródłem witamin takich jak: A, E, D i K, oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim witaminy B12 i B2. Znajdziemy w nim również składniki mineralne, głównie potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez.

Co z cholesterolem, o który posądzane są jajka. Zawarty cholesterol w tym produkcie spożywczym nie musi być niezdrowy. Warto zaznaczyć, że jest on niezbędny do życia. Każda komórka naszego organizmu zawiera cholesterol, a przecież całe nasze ciało składa się z komórek. Jest on niezbędny, by wytworzyć hormony, oraz witaminę D i kwasy tłuszczowe. Także zastosowanie jaj w kuchni może być naprawdę dobrym rozwiązaniem. Oprócz jajecznicy możemy podać je do obiadu, przygotować z nich sos lub dodać do ciasta. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować jajko sadzone z piekarnika krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także