WAŻNE
TERAZ

Nawrocki już po rozmowie z Trumpem. "Rozmowy potwierdziły jedność"

Łączę 3 składniki i wylewam na patelnię. Po chwili mam puszysty i pyszny deser

Ten ekspresowy i nieziemsko łatwy w wykonaniu deser na pewno zagości na stałe w twojej kuchni. To wariacja na temat omletu, sufletu i... bezy jednocześnie. A wystarczy połączyć 3 składniki.

Zobacz, jak zrobić puszysty deser z patelniZobacz, jak zrobić puszysty deser z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ni to omlet, ni suflet, ni ciasto. To japońskie danie zasłynęło prostotą wykonania i ciekawym wyglądem, przypominającym chmurkę z żółtą otoczką. Do wykonania deseru potrzebujesz jajek, cukru pudru i odrobiny tłuszczu do smażenia. Dla dodania smaku warto urozmaicić kombinację sokiem z cytryny i wanilią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Clafoutis porzeczkowy. Szybki deser na bazie masy jajeczno-biszkoptowej

Puszysty deser japoński z trzech składników. Wygląda jak chmurka

Przepis na ten puszysty deser podbija media społecznościowe. Jedna z tiktokerek kulinarnych - Izabela Adamek (tworząca pod nickiem gotuj_z_isabel) opublikowała wideo, na którym widzimy, jak testuje viralowy przepis. Rzeczywiście, deser wygląda spektakularnie. Warto nadmienić, by białkową chmurkę traktować jako bazę. Pomiędzy warstwy warto wyłożyć ulubione konfitury lub dżem, sos owocowy lub owoce namoczone w alkoholu.

Japoński deser z patelni. Przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Białka starannie oddziel od żółtek. Żółtka rozkłóć dokładnie rózgą, natomiast białka ubij na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania białek dodaj do piany łyżkę cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej kilka kropel tłuszczu. Wylej masę z żółtek, a na to wyłóż przygotowaną pianę.
  4. Przykryj patelnię i smaż całość na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij deser z patelni, przekrój go na pół i połóż jedną warstwę na drugiej. Dociśnij, by białkowe warstwy połączyły się ze sobą.
  6. Pokrój japoński deser na części i oprósz je cukrem pudrem. Tak przygotowany możesz podawać z ulubionymi konfiturami.

Omlet sufletowy. Nie tylko jako deser

Do potrawy tej przylgnęło miano "japońskiego deseru", jednak najbliżej jej do omletu sufletowego, którego bazę stanowi puszysta piana z białek otoczona warstwą upieczonych żółtek. Omlet sufletowy można podawać z owocami, jak i w wytrawnej wersji - z serem, boczkiem i warzywami. W najprostszej wersji przygotowuje się go wyłącznie z jajek i odrobiny tłuszczu. Danie to jest na tyle uniwersalne, że można stworzyć na jego bazie wiele różnych smakowych wariacji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło