InspiracjeŁączę 3 składniki i wylewam na patelnię. Po chwili mam puszysty i pyszny deser

Łączę 3 składniki i wylewam na patelnię. Po chwili mam puszysty i pyszny deser

Zobacz, jak zrobić puszysty deser z patelni
Zobacz, jak zrobić puszysty deser z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.09.2023 11:04, aktualizacja: 23.09.2023 11:50

Ten ekspresowy i nieziemsko łatwy w wykonaniu deser na pewno zagości na stałe w twojej kuchni. To wariacja na temat omletu, sufletu i... bezy jednocześnie. A wystarczy połączyć 3 składniki.

Ni to omlet, ni suflet, ni ciasto. To japońskie danie zasłynęło prostotą wykonania i ciekawym wyglądem, przypominającym chmurkę z żółtą otoczką. Do wykonania deseru potrzebujesz jajek, cukru pudru i odrobiny tłuszczu do smażenia. Dla dodania smaku warto urozmaicić kombinację sokiem z cytryny i wanilią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty deser japoński z trzech składników. Wygląda jak chmurka

Przepis na ten puszysty deser podbija media społecznościowe. Jedna z tiktokerek kulinarnych - Izabela Adamek (tworząca pod nickiem gotuj_z_isabel) opublikowała wideo, na którym widzimy, jak testuje viralowy przepis. Rzeczywiście, deser wygląda spektakularnie. Warto nadmienić, by białkową chmurkę traktować jako bazę. Pomiędzy warstwy warto wyłożyć ulubione konfitury lub dżem, sos owocowy lub owoce namoczone w alkoholu.

Japoński deser z patelni. Przepis

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Białka starannie oddziel od żółtek. Żółtka rozkłóć dokładnie rózgą, natomiast białka ubij na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania białek dodaj do piany łyżkę cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej kilka kropel tłuszczu. Wylej masę z żółtek, a na to wyłóż przygotowaną pianę.
  4. Przykryj patelnię i smaż całość na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij deser z patelni, przekrój go na pół i połóż jedną warstwę na drugiej. Dociśnij, by białkowe warstwy połączyły się ze sobą.
  6. Pokrój japoński deser na części i oprósz je cukrem pudrem. Tak przygotowany możesz podawać z ulubionymi konfiturami.

Omlet sufletowy. Nie tylko jako deser

Do potrawy tej przylgnęło miano "japońskiego deseru", jednak najbliżej jej do omletu sufletowego, którego bazę stanowi puszysta piana z białek otoczona warstwą upieczonych żółtek. Omlet sufletowy można podawać z owocami, jak i w wytrawnej wersji - z serem, boczkiem i warzywami. W najprostszej wersji przygotowuje się go wyłącznie z jajek i odrobiny tłuszczu. Danie to jest na tyle uniwersalne, że można stworzyć na jego bazie wiele różnych smakowych wariacji.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także