Biorę jabłko i jedno jajko. W 5 minut mam ekspresowy deser
Deser na szybko z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Wystarczy połączyć produkty jak na ciasto naleśnikowe i dodać odrobinę jabłka. W ten sposób stworzysz chrupiące ekspresowe bułeczki na słodko. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
21.09.2023 | aktual.: 09.01.2024 13:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na szybki deser bez pieczenia dla gości? Jesteś w doskonałym miejscu. Jabłkowe bułeczki na słodko zrobisz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz na kuchennej półce. Recepturą na ten nieziemsko prosty deser podzielił się kulinarny kanał na YouTube "Słodkie przepisy".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowe jabłkowe bułeczki na słodko na proszku do pieczenia
Te słodkie bułeczki z dodatkiem jabłka będą świetnym poczęstunkiem dla gości. Wystarczy wyrobić ciasto z prostych składników i dodać starte na grubych oczkach jajko. Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste w środku, a na zewnątrz mają chrupiącą, zarumienioną skórkę. Dla urozmaicenia smaku do ciasta dodać można skórkę z otartej cytryny.
Przepis na jabłkowe bułeczki uratował z niejednej opresji. Deser ten zrobisz w ekspresowym tempie, bez oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Nie potrzebujesz piekarnika czy innego sprzętu. To niezwykle proste rozwiązanie, a receptura jest na tyle uniwersalna, że zamiast jabłka do ciasta dodać możesz inny ulubiony owoc - gruszkę, banana, brzoskwinię.
Ekspresowy deser. Przepis na jabłkowe bułeczki
Składniki:
- 1 jabłko,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 350 g mąki,
- szczypta soli,
- 10 g proszku do pieczenia,
- olej,
- cukier i cynamon do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne.
- W misce rozkłóć jedno jajko i dwie łyżki cukru. Dodaj mleko, 2 łyżki oleju i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj starte na tarce na grubych oczkach jabłka.
- Zacznij wyrabiać ciasto, powinno myć zwarte, ale miękkie. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj mąkę.
- Z ciasta ulep kuleczki, a kuleczki rozgnieć palcami na placuszki. Ranty placuszków lep jak pierogi, nadając bułeczkom podłużny kształt.
- Tak przygotowane smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
- Gotowe bułeczki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.