Biorę jabłko i jedno jajko. W 5 minut mam ekspresowy deser

Deser na szybko z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Wystarczy połączyć produkty jak na ciasto naleśnikowe i dodać odrobinę jabłka. W ten sposób stworzysz chrupiące ekspresowe bułeczki na słodko. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Chrupiące bułeczki z patelni. Pokochasz ten przepisChrupiące bułeczki z patelni. Pokochasz ten przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szukasz pomysłu na szybki deser bez pieczenia dla gości? Jesteś w doskonałym miejscu. Jabłkowe bułeczki na słodko zrobisz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz na kuchennej półce. Recepturą na ten nieziemsko prosty deser podzielił się kulinarny kanał na YouTube "Słodkie przepisy".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Ekspresowe jabłkowe bułeczki na słodko na proszku do pieczenia

Te słodkie bułeczki z dodatkiem jabłka będą świetnym poczęstunkiem dla gości. Wystarczy wyrobić ciasto z prostych składników i dodać starte na grubych oczkach jajko. Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste w środku, a na zewnątrz mają chrupiącą, zarumienioną skórkę. Dla urozmaicenia smaku do ciasta dodać można skórkę z otartej cytryny.

Przepis na jabłkowe bułeczki uratował z niejednej opresji. Deser ten zrobisz w ekspresowym tempie, bez oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Nie potrzebujesz piekarnika czy innego sprzętu. To niezwykle proste rozwiązanie, a receptura jest na tyle uniwersalna, że zamiast jabłka do ciasta dodać możesz inny ulubiony owoc - gruszkę, banana, brzoskwinię.

Pyszne i puszyste bułeczki na słodko. Idealne na śniadanie lub jako poczęstunek dla gości
Pyszne i puszyste bułeczki na słodko. Idealne na śniadanie lub jako poczęstunek dla gości © YouTube | słodkie przepisy (screenshot)

Ekspresowy deser. Przepis na jabłkowe bułeczki

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 jajko,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 350 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • olej,
  • cukier i cynamon do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne.
  2. W misce rozkłóć jedno jajko i dwie łyżki cukru. Dodaj mleko, 2 łyżki oleju i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj starte na tarce na grubych oczkach jabłka.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, powinno myć zwarte, ale miękkie. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj mąkę.
  5. Z ciasta ulep kuleczki, a kuleczki rozgnieć palcami na placuszki. Ranty placuszków lep jak pierogi, nadając bułeczkom podłużny kształt.
  6. Tak przygotowane smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
  7. Gotowe bułeczki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀