Biorę jabłko i jedno jajko. W 5 minut mam ekspresowy deser
Deser na szybko z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Wystarczy połączyć produkty jak na ciasto naleśnikowe i dodać odrobinę jabłka. W ten sposób stworzysz chrupiące ekspresowe bułeczki na słodko. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Szukasz pomysłu na szybki deser bez pieczenia dla gości? Jesteś w doskonałym miejscu. Jabłkowe bułeczki na słodko zrobisz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz na kuchennej półce. Recepturą na ten nieziemsko prosty deser podzielił się kulinarny kanał na YouTube "Słodkie przepisy".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać
Ekspresowe jabłkowe bułeczki na słodko na proszku do pieczenia
Te słodkie bułeczki z dodatkiem jabłka będą świetnym poczęstunkiem dla gości. Wystarczy wyrobić ciasto z prostych składników i dodać starte na grubych oczkach jajko. Bułeczki ładnie wyrastają, są puszyste w środku, a na zewnątrz mają chrupiącą, zarumienioną skórkę. Dla urozmaicenia smaku do ciasta dodać można skórkę z otartej cytryny.
Przepis na jabłkowe bułeczki uratował z niejednej opresji. Deser ten zrobisz w ekspresowym tempie, bez oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Nie potrzebujesz piekarnika czy innego sprzętu. To niezwykle proste rozwiązanie, a receptura jest na tyle uniwersalna, że zamiast jabłka do ciasta dodać możesz inny ulubiony owoc - gruszkę, banana, brzoskwinię.
Ekspresowy deser. Przepis na jabłkowe bułeczki
Składniki:
- 1 jabłko,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 350 g mąki,
- szczypta soli,
- 10 g proszku do pieczenia,
- olej,
- cukier i cynamon do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne.
- W misce rozkłóć jedno jajko i dwie łyżki cukru. Dodaj mleko, 2 łyżki oleju i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość.
- Do tak przygotowanego ciasta dodaj starte na tarce na grubych oczkach jabłka.
- Zacznij wyrabiać ciasto, powinno myć zwarte, ale miękkie. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj mąkę.
- Z ciasta ulep kuleczki, a kuleczki rozgnieć palcami na placuszki. Ranty placuszków lep jak pierogi, nadając bułeczkom podłużny kształt.
- Tak przygotowane smaż w głębokim, rozgrzanym tłuszczu.
- Gotowe bułeczki obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.