Ziemniaczane łódeczki robię chociaż raz w tygodniu. Moi bliscy ciągle się o nie dopominają
Nie masz pomysłu na smaczną i ciekawą kolację? Przychodzę z rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Za każdym razem robi prawdziwą furorę!
11.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:22
Choć ziemniaki głównie kojarzą się z obiadowym wydaniem, dziś chciałabym to zmienić. Jak się okazuje, te kultowe warzywa świetnie sprawdzą się również w roli pysznej kolacji dla całej rodziny.
Wszystko, co musisz zrobić, aby ciekawy posiłek jeszcze dziś pojawił się na twoim stole, to połączyć ziemniaki z kolorowymi dodatkami i wstawić je do piekarnika. Jak sam więc widzisz, obejdzie się bez skomplikowanych i długich procedur. Co więcej, efekt końcowy jest naprawdę zachwycający, dlatego obok takiego posiłku nie przejdzie obojętnie nawet największy niejadek. Po prostu nie ma takiej opcji!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki z ulubionymi dodatkami w kolorowym wydaniu od razu przykuwają wzrok. Ich smaku również nie da się zapomnieć
Składniki:
Łódeczki ziemniaczane:
- 4 duże ziemniaki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki soli.
Farsz:
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 120 g wędzonej szynki,
- 1 marchewka,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ czerwonej cebuli,
- ⅓ szkl. pokrojonego szczypiorku.
Dodatki:
- 100 g tartej mozzarelli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaczanych łódeczek. W tym celu delikatnie nacinam warzywa na wierzchu, tworząc tzw. szachownicę.
Krok 2. Następnie układam je na folii aluminiowej i polewam delikatnie oliwą z oliwek oraz doprawiam do smaku solą. Na koniec każdego ziemniaka szczelnie owijam folią i wkładam do formy do pieczenia, która trafia do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Krok 3. Upieczone ziemniaki wyjmuję z folii, po czym odcinam górną część warzyw. To oczywiście nie koniec, bo z każdego ziemniaka zaczynam usuwać zawartość, aby zrobić miejsce na przyszły farsz. I ziemniaczane łódeczki są już gotowe.
Krok 4. Wydrążony środek z warzyw przesypuję do miski. Po chwili dodaję do nich śmietanę, sól oraz pieprz. Mieszankę rozgniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Krok 5. Do miski wrzucam dodatkowo pokrojoną w drobną kostkę szynkę, czerwoną paprykę, marchewkę, czerwoną cebulę oraz szczypiorek. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku składniki dobrze się połączyły.
Krok 6. Gotowy farsz przekładam do ziemniaczanych łódeczek. Każdy taki element dodatkowo posypuję startym na tarce żółtym serem. Dopiero w takim wydaniu ziemniaki trafiają ponownie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tym razem na 10 minut.
Krok 7. Gotowe łódeczki posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!