Zapomnij o ziemniaczanych. Te placki w piątkowe popołudnie podbiją podniebienie każdego

Te placki szybko zrobią furorę w każdym domu. Do ich przygotowania nie będziesz musiał sięgać po ziemniaki — przyda ci się natomiast inny produkt spożywczy, który często ląduje "obok kotleta". To smak i zdrowie w jednym, dlatego lepiej zapisz sobie ten przepis i zawsze miej go pod ręką!

Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva

Jako wielki fan placków wszelkiej maści myślałem, że ten zakątek kulinariów nie skrywa już przede mną żadnych tajemnic. Do tej pory lista moich ulubionych placków zamykała się na klasyku z ziemniaków, placków z cebuli z przepisu Ewy Wachowicz, a także innych lekkich pozycji z wykorzystaniem marchewki, dyni czy cukinii. Dzisiaj na tę samą listę trafiły jeszcze jedne placki. Tym razem pierwsze skrzypce w recepturze odgrywa... kasza gryczana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Placki z niepalonej kaszy gryczanej są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe i sycące. Można je serwować na obiad — tu przydałby się dodatek jakiegoś dobrego sosu — ale również na inne okazje, od śniadania, aż do kolacji. Placki z kaszy wpisują się również w inne schematy, na przykład dni postnych, albo po prostu takich momentów, w których nie mamy czasu i ochoty przygotowywać czegoś większego i bardziej pracochłonnego.

Czyż nie brzmi to wszystko wspaniale? Jeśli czujesz, że to może być przepis, który odmieni twoje zdanie na temat placków, to zapraszam niżej. Tam dowiesz się wszystkich pozostałych szczegółów.

Placki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 2 torebki niepalonej kaszy gryczanej,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczana,
  • 1 łyżka majonezu.
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad © Canva | Josef Mohyla

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Możesz przetrzymać ją odrobinę dłużej w wodzie, tak, żeby była mięciutka. Następnie odcedź ją i przełóż do miski.
  2. Kiedy kasza ostygnie, dodaj do niej posiekaną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę, rozgnieciony widelcem lub zmielony twaróg, trochę natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę majonezu i mąki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy usmaż na patelni placuszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej