Zapomnij o ziemniaczanych. Te placki w piątkowe popołudnie podbiją podniebienie każdego
Te placki szybko zrobią furorę w każdym domu. Do ich przygotowania nie będziesz musiał sięgać po ziemniaki — przyda ci się natomiast inny produkt spożywczy, który często ląduje "obok kotleta". To smak i zdrowie w jednym, dlatego lepiej zapisz sobie ten przepis i zawsze miej go pod ręką!
08.03.2024 10:06
Jako wielki fan placków wszelkiej maści myślałem, że ten zakątek kulinariów nie skrywa już przede mną żadnych tajemnic. Do tej pory lista moich ulubionych placków zamykała się na klasyku z ziemniaków, placków z cebuli z przepisu Ewy Wachowicz, a także innych lekkich pozycji z wykorzystaniem marchewki, dyni czy cukinii. Dzisiaj na tę samą listę trafiły jeszcze jedne placki. Tym razem pierwsze skrzypce w recepturze odgrywa... kasza gryczana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z niepalonej kaszy gryczanej są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe i sycące. Można je serwować na obiad — tu przydałby się dodatek jakiegoś dobrego sosu — ale również na inne okazje, od śniadania, aż do kolacji. Placki z kaszy wpisują się również w inne schematy, na przykład dni postnych, albo po prostu takich momentów, w których nie mamy czasu i ochoty przygotowywać czegoś większego i bardziej pracochłonnego.
Czyż nie brzmi to wszystko wspaniale? Jeśli czujesz, że to może być przepis, który odmieni twoje zdanie na temat placków, to zapraszam niżej. Tam dowiesz się wszystkich pozostałych szczegółów.
Placki z kaszy gryczanej
Składniki:
- 2 torebki niepalonej kaszy gryczanej,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki ziemniaczana,
- 1 łyżka majonezu.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Możesz przetrzymać ją odrobinę dłużej w wodzie, tak, żeby była mięciutka. Następnie odcedź ją i przełóż do miski.
- Kiedy kasza ostygnie, dodaj do niej posiekaną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę, rozgnieciony widelcem lub zmielony twaróg, trochę natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę majonezu i mąki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z tak przygotowanej masy usmaż na patelni placuszki. Smacznego!