Zapomnij o ziemniaczanych. Te placki w piątkowe popołudnie podbiją podniebienie każdego

Te placki szybko zrobią furorę w każdym domu. Do ich przygotowania nie będziesz musiał sięgać po ziemniaki — przyda ci się natomiast inny produkt spożywczy, który często ląduje "obok kotleta". To smak i zdrowie w jednym, dlatego lepiej zapisz sobie ten przepis i zawsze miej go pod ręką!

Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa
Źródło zdjęć: © Canva

Jako wielki fan placków wszelkiej maści myślałem, że ten zakątek kulinariów nie skrywa już przede mną żadnych tajemnic. Do tej pory lista moich ulubionych placków zamykała się na klasyku z ziemniaków, placków z cebuli z przepisu Ewy Wachowicz, a także innych lekkich pozycji z wykorzystaniem marchewki, dyni czy cukinii. Dzisiaj na tę samą listę trafiły jeszcze jedne placki. Tym razem pierwsze skrzypce w recepturze odgrywa... kasza gryczana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Placki z niepalonej kaszy gryczanej są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe i sycące. Można je serwować na obiad — tu przydałby się dodatek jakiegoś dobrego sosu — ale również na inne okazje, od śniadania, aż do kolacji. Placki z kaszy wpisują się również w inne schematy, na przykład dni postnych, albo po prostu takich momentów, w których nie mamy czasu i ochoty przygotowywać czegoś większego i bardziej pracochłonnego.

Czyż nie brzmi to wszystko wspaniale? Jeśli czujesz, że to może być przepis, który odmieni twoje zdanie na temat placków, to zapraszam niżej. Tam dowiesz się wszystkich pozostałych szczegółów.

Placki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 2 torebki niepalonej kaszy gryczanej,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczana,
  • 1 łyżka majonezu.
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad
Placki z kaszy polecają się nie tylko na obiad © Canva | Josef Mohyla

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta. Możesz przetrzymać ją odrobinę dłużej w wodzie, tak, żeby była mięciutka. Następnie odcedź ją i przełóż do miski.
  2. Kiedy kasza ostygnie, dodaj do niej posiekaną w drobną kostkę i podsmażoną cebulę, rozgnieciony widelcem lub zmielony twaróg, trochę natki pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę majonezu i mąki. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Z tak przygotowanej masy usmaż na patelni placuszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇