WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Czy jajka można jeść codziennie? Większość odpowiada źle na to pytanie

Ile jajek można zjeść w ciągu dnia? Do jakiego momentu sprzyjają one naszemu organizmowi, a kiedy zaczynają mu szkodzić? Sprawa nie jest oczywista, a ze świata naukowego płyną różne przekazy.

Jajka w codziennej diecie. Czy to rozsądne?Jajka w codziennej diecie. Czy to rozsądne?
Źródło zdjęć: © Canva | John Foxx

Chyba nikt nie ma już wątpliwości, że jajka są co do zasady produktem niezwykle zdrowym. Obecne w nich białko, aminokwasy, związki mineralne i witaminy pozytywnie oddziałują na ludzki organizm, metabolizm oraz masę mięśniową. Pytanie brzmi: jak wiele w ciągu dnia można zjeść tych zdrowych produktów? Od którego momentu zaczyna on negatywnie wpływać na poziom złego cholesterolu i inne wskaźniki? Zdanie części naukowców jest totalnie zaskakujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Jajka pod lupą światowych specjalistów

W kwestii wytycznych co do różnych produktów spożywczych zawsze najpierw patrzy się na to, co w danej sprawie ma do powiedzenia Światowa Organizacja Zdrowia. W przypadku jajek zdanie WHO jest bardzo jasne. Powinniśmy spożywać 10 jajek tygodniowo. W podobnym tonie wyraża się na ten temat Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, sugerując spożywanie od 7 do 14 jajek tygodniowo. I wszystko wydaje się w porządku, jasne i zrozumiałe, do momentu, w którym nie zadamy sobie jednego pytania: dlaczego?

Wiemy ile, nie wiemy dlaczego

Dlaczego spożywanie jajek w ogóle podlega jakimś ograniczeniom? Ktoś "z zewnątrz" szybko odpowie na to pytanie, sugerując szkodliwy wpływ jajek na poziom cholesterolu we krwi. Problem polega na tym, że badania już dawno wykazały, że jedzenie jajek nie podwyższa ryzyka chorób serca i miażdżycy. Co ciekawe, może być nawet odwrotnie, ponieważ fosfolipidy zawarte w jajkach poprawiają ludzki profil lipidowy.

Zdania specjalistów na temat jajek są podzielone
Zdania specjalistów na temat jajek są podzielone © Canva | yipengge

Specjalistka na temat spożywania jajek

W przeprowadzonym na youtubowym kanale Mateusza Ostręgi wywiadzie z profesor Grażyną Cichosz, na temat jajek padły bardzo mocne słowa. Specjalistka z dziedziny odżywiania wyraziła tam swoje niezrozumienie co do ograniczeń zalecanych przez Światową Organizację Zdrowia i inne specjalistyczne podmioty. W programie o nabiale powiedziała o tym w ten sposób:

Aktualnie dopuszcza się spożycie 10 jaj tygodniowo i nadal nie wiadomo, na jakiej podstawie mamy się ograniczać tylko do 10 jaj. Nie wiadomo, z czego wynika to ograniczenie. Tego nikt nie wie. Nie ma niczego w literaturze na ten temat

Profesor Cichosz zaznaczyła również, że chociaż nie wiadomo, dlaczego nie możemy spożywać większej ilości jajek tygodniowo, to jasne jest, dlaczego nie powinniśmy jeść ich mniej. Taka tendencja grozi bowiem poważnymi konsekwencjami: niedoborami białka, schorzeniami układu nerwowego, a nawet nowotworami.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki