PoradyStanowisko WHO jest jasne. Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?

Stanowisko WHO jest jasne. Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?

Światowa Organizacja Zdrowia wydała jasny werdykt. Tyle jajek powinniśmy umieścić w codziennym jadłospisie. Zobacz i sam odpowiedz sobie na pytanie: czy mieścisz się w zalecanych przez specjalistów WHO ramach?

WHO podało wytyczne co do spożycia jajek
WHO podało wytyczne co do spożycia jajek
Źródło zdjęć: © Canva | SeventyFour

Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej średnie tygodniowe spożycie jajek w Europie wynosi 3,5 sztuki. Najmniej tego zdrowego produktu spożywają Serbowie - 1,5 sztuki — a najwięcej Duńczycy, którzy zjadają ich trzykrotnie więcej. Polacy znajdują się gdzieś pomiędzy tymi dwoma narodami, a spożycie jajek nad Wisłą zostało opisane na 3 sztuki tygodniowo. Według WHO... wszyscy popełniamy błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka (i to nie tylko kurze) to produkt spożywczy, który nie zawsze dobrze radził sobie z pomówieniami i zarzutami, którymi go obarczano. Powiedzmy sobie wprost: jajka nadal kojarzą się dużej części nas z cholesterolem i salmonellą. To średnio korzystna konotacja, zgodzisz się z nami? I chociaż tych aspektów nie należy ignorować, to trzeba wyraźnie podkreślić, że jajka to przede wszystkim zdrowie przez wielkie "Z".

Łatwoprzyswajalne białko, które znajduje się w jajkach, jest tak dobre dla ludzkiego organizmu, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała je na wzór, według którego następuje pomiar zawartości białka w innych artykułach spożywczych. Niewiele kalorii, luteina, cholina, żelazo, cynk, potas, wapń czy jod sprawiają, że jajka nabierają charakteru produktu wręcz ultrazdrowego. Pozostaje więc już tylko jedna kwestia do rozwiązania: ile jajek dziennie można spożywać?

Jajka to produkt niezwykle zdrowy
Jajka to produkt niezwykle zdrowy© Canva | rattanakun

Światowa Organizacja Zdrowia i jej wytyczne

Według specjalistów z WHO tygodniowe spożycie jajek przez zdrową, dorosłą osobę, powinno wynosić średnio 10 sztuk. Podobne zdanie na ten temat ma Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, które zaleca spożywanie 1-2 jajek dziennie. Do tego "momentu" jajka nie szkodzą w żadnym stopniu, a za to stanowią profilaktykę przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

To oznacza, że Polacy jedzą ponad 3 razy za mało jajek, niż przewidują zalecenia WHO. Czy ty też właśnie nabrałeś ochoty na dobrą jajecznicę? W takim razie kliknij tutaj i smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jajkazdrowiewho

Wybrane dla Ciebie