Stanowisko WHO jest jasne. Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?
Światowa Organizacja Zdrowia wydała jasny werdykt. Tyle jajek powinniśmy umieścić w codziennym jadłospisie. Zobacz i sam odpowiedz sobie na pytanie: czy mieścisz się w zalecanych przez specjalistów WHO ramach?
23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 19:11
Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej średnie tygodniowe spożycie jajek w Europie wynosi 3,5 sztuki. Najmniej tego zdrowego produktu spożywają Serbowie - 1,5 sztuki — a najwięcej Duńczycy, którzy zjadają ich trzykrotnie więcej. Polacy znajdują się gdzieś pomiędzy tymi dwoma narodami, a spożycie jajek nad Wisłą zostało opisane na 3 sztuki tygodniowo. Według WHO... wszyscy popełniamy błąd.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka (i to nie tylko kurze) to produkt spożywczy, który nie zawsze dobrze radził sobie z pomówieniami i zarzutami, którymi go obarczano. Powiedzmy sobie wprost: jajka nadal kojarzą się dużej części nas z cholesterolem i salmonellą. To średnio korzystna konotacja, zgodzisz się z nami? I chociaż tych aspektów nie należy ignorować, to trzeba wyraźnie podkreślić, że jajka to przede wszystkim zdrowie przez wielkie "Z".
Łatwoprzyswajalne białko, które znajduje się w jajkach, jest tak dobre dla ludzkiego organizmu, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała je na wzór, według którego następuje pomiar zawartości białka w innych artykułach spożywczych. Niewiele kalorii, luteina, cholina, żelazo, cynk, potas, wapń czy jod sprawiają, że jajka nabierają charakteru produktu wręcz ultrazdrowego. Pozostaje więc już tylko jedna kwestia do rozwiązania: ile jajek dziennie można spożywać?
Światowa Organizacja Zdrowia i jej wytyczne
Według specjalistów z WHO tygodniowe spożycie jajek przez zdrową, dorosłą osobę, powinno wynosić średnio 10 sztuk. Podobne zdanie na ten temat ma Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, które zaleca spożywanie 1-2 jajek dziennie. Do tego "momentu" jajka nie szkodzą w żadnym stopniu, a za to stanowią profilaktykę przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
To oznacza, że Polacy jedzą ponad 3 razy za mało jajek, niż przewidują zalecenia WHO. Czy ty też właśnie nabrałeś ochoty na dobrą jajecznicę? W takim razie kliknij tutaj i smacznego!