WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Stanowisko WHO jest jasne. Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?

Światowa Organizacja Zdrowia wydała jasny werdykt. Tyle jajek powinniśmy umieścić w codziennym jadłospisie. Zobacz i sam odpowiedz sobie na pytanie: czy mieścisz się w zalecanych przez specjalistów WHO ramach?

WHO podało wytyczne co do spożycia jajekWHO podało wytyczne co do spożycia jajek
Źródło zdjęć: © Canva | SeventyFour

Według danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej średnie tygodniowe spożycie jajek w Europie wynosi 3,5 sztuki. Najmniej tego zdrowego produktu spożywają Serbowie - 1,5 sztuki — a najwięcej Duńczycy, którzy zjadają ich trzykrotnie więcej. Polacy znajdują się gdzieś pomiędzy tymi dwoma narodami, a spożycie jajek nad Wisłą zostało opisane na 3 sztuki tygodniowo. Według WHO... wszyscy popełniamy błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadową pieczeń z jednej formy robię co tydzień. Taka jest dobra

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka (i to nie tylko kurze) to produkt spożywczy, który nie zawsze dobrze radził sobie z pomówieniami i zarzutami, którymi go obarczano. Powiedzmy sobie wprost: jajka nadal kojarzą się dużej części nas z cholesterolem i salmonellą. To średnio korzystna konotacja, zgodzisz się z nami? I chociaż tych aspektów nie należy ignorować, to trzeba wyraźnie podkreślić, że jajka to przede wszystkim zdrowie przez wielkie "Z".

Łatwoprzyswajalne białko, które znajduje się w jajkach, jest tak dobre dla ludzkiego organizmu, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała je na wzór, według którego następuje pomiar zawartości białka w innych artykułach spożywczych. Niewiele kalorii, luteina, cholina, żelazo, cynk, potas, wapń czy jod sprawiają, że jajka nabierają charakteru produktu wręcz ultrazdrowego. Pozostaje więc już tylko jedna kwestia do rozwiązania: ile jajek dziennie można spożywać?

Jajka to produkt niezwykle zdrowy
Jajka to produkt niezwykle zdrowy © Canva | rattanakun

Światowa Organizacja Zdrowia i jej wytyczne

Według specjalistów z WHO tygodniowe spożycie jajek przez zdrową, dorosłą osobę, powinno wynosić średnio 10 sztuk. Podobne zdanie na ten temat ma Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, które zaleca spożywanie 1-2 jajek dziennie. Do tego "momentu" jajka nie szkodzą w żadnym stopniu, a za to stanowią profilaktykę przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

To oznacza, że Polacy jedzą ponad 3 razy za mało jajek, niż przewidują zalecenia WHO. Czy ty też właśnie nabrałeś ochoty na dobrą jajecznicę? W takim razie kliknij tutaj i smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziekuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta