Trudno w to uwierzyć. Ludzie naprawdę jedzą takie jajka

Jajka zadomowiły się w diecie niemal każdego z nas, a ich wyjątkowy skład i właściwości przemawiają za tym, by tak pozostało. Jednak kurze jajka to nie jedyny przedstawiciel tego produktu, którym interesują się ludzie. I tylko w niewielkim stopniu mamy tu na myśli jaja strusia czy przepiórki. Z tego artykułu dowiesz się, jakie jeszcze pojawiają się w kulturach kulinarnych na świecie.

Trudno w to uwierzyć. Ludzie naprawdę jedzą takie jajkajajka - Pyszności; foto: Canva
SKOMENTUJ

Być może to zmienny "pijar" kurzych jaj sprawił, że ludzkość baczniej niż wcześniej zaczęła przyglądać się jajkom innych gatunków zwierząt. Pojęcia takie jak salmonella, cholesterol czy antybiotyki nieustannie przewijają się przez temat hodowli kur i konsumpcji jajek. Czemu by więc nie poszukać takich samych (a może nawet lepszych) właściwości w jakiejś bezpieczniejszej, może nieco mniej powszechnej formie?

Cóż, mówi się, że kto szuka, nie błądzi, ale to powiedzenie nie zawsze się w tym przypadku sprawdza. Niektóre rodzaje jajek są bowiem rzeczywiście ultrazdrowe i smaczne, ale w innych może się czaić niemałe niebezpieczeństwo. Oto lista rodzajów jajek, które w mniejszym lub większym stopniu uwielbiane są przez ludzi w różnych zakątkach świata.

Jajka przepiórcze

Uznawane za bardzo zdrowie i, co ważne, bezpieczne. Zawierają mniej alergenów i więcej witaminy B2 niż inne gatunki. Wartym odnotowania jest jednak fakt, że powszechna opinia, mówiąca o tym, że jajka przepiórcze nie zawierają salmonelli, nie jest prawdziwa. W rzeczywistości jaja każdego ptaka mogą być skażone tą bakterią.

jajka - Pyszności; foto: Canva
jajka - Pyszności; foto: Canva

Jaja strusie

Sięgające wagi dwóch kilogramów jajka strusie są rekordzistami w tej dziedzinie. Przygotowana z nich jajecznica z całą pewnością nasyci wiele osób, ale czy będzie ona równie zdrowa, co w przypadku ekologicznych jaj kurzych? Odpowiedź brzmi: tak. Jajka strusie zawierają mniej cholesterolu i bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. My w to idziemy!

Jajka kacze

Nieco większe od kurzych, jajka kacze są mało popularne w Polsce, za to uwielbiają je Azjaci. Cóż, nieco już przywykliśmy do tego, że mieszkańcy tamtych rejonów mają za nic niebezpieczeństwa wynikające z jedzenia (jak to było z tym nietoperzem w Chinach?). A zagrożenie jest, ponieważ statystycznie jajka kacze najczęściej zawierają salmonellę. Nie mogą się również pochwalić korzystną zawartością cholesterolu.

Ikra, czyli kawior

Zaskoczony? Owszem, ikra to również jajka, chociaż w nieco innej postaci. Jajka rybie potrafią osiągnąć monstrualne ceny, a z nich wszystkich najdroższy jest kawior z bieługi. Ikra ryb jest też zdrowa — zawiera duże ilości witaminy A, E oraz cynku. Warto jednak pamiętać, że kawior zwykle jest solony jeszcze na etapie produkcji.

Jajka ślimaka

Również nazywane są kawiorem (chociaż nim nie są), tym razem jednak nie czarnym, czy czerwonym, lecz białym. Jajka ślimaka były spożywane już za czasów starożytnych, ale dopiero teraz doceniono ich ekskluzywność. Cena? 7000 zł za kilogram. Ale zdrowy to on jest: zawiera dużo białka, fosfolipidów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

jajka- Pyszności; foto: Canva
jajka- Pyszności; foto: Canva

Jaja krokodyle i żółwie

Jaja krokodyla charakteryzują się ponoć rybnym smakiem, a zjadane są głównie na Filipinach, Jamajce i Australii. Z kolei jaja żółwia są przysmakiem na Nowej Gwinei. Co ciekawe, jak twierdzi National Geographic, muszą one być usmażone, ponieważ zwykłe gotowanie nie zetnie ich białek. 

Brzmi bardzo zachęcająco, ale chyba nieco zbyt egzotycznie, jak na nas. A może masz inne zdanie na ten temat? Daj nam znać!

Rzuć jeszcze okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo