PrzepisEwa Wachowicz zamiast ziemniaków używa innego warzywa. Placki wychodzą doskonałe

Ewa Wachowicz zamiast ziemniaków używa innego warzywa. Placki wychodzą doskonałe

placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: AdobeStock oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: AdobeStock oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
06.03.2023 14:16

Ewa Wachowicz lubi dodać tradycyjnym potrawom odrobiny ekstrawagancji. Czasem te zmiany są subtelne, innym razem — bardzo wyraźne. Gwiazda pokazała ostatnio, jak przygotowuje placki z cebuli. Sposób ich przyrządzenia jest do złudzenia podobny do innych placków.

Placki to dobre rozwiązanie na każdą porę dnia. Idealnie wkomponowują się w poranne rytuały, bo są sycące, a przygotowuje się je szybko. Do wieczora również pasują: wystarczy zadbać wtedy o ich relatywną lekkostrawność. Na obiad placki przyrządzamy rzadziej, ale z odpowiednim, wytrawnym dodatkiem, potrafią zastąpić nawet najlepsze kotlety.

Ewa Wachowicz stwierdziła, że pokaże, jak w prosty sposób wyjść poza schemat popularnych placków — z ziemniaków czy z cukinii. W kolejnym odcinku serii "Ewa gotuje" zaprezentowała placki z warzywa, które, chociaż bardzo zdrowe, rzadko kojarzy nam się z tym daniem. Chodzi o... cebulę. 

placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: GettyImages
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: GettyImages

Sposób przygotowania jest banalnie prosty, zwłaszcza dla tych wszystkich, którzy chociaż raz przygotowali placki ziemniaczane. Zobacz przepis i daj znać, jak wyszło!

Placki z cebuli Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • śmietana lub gęsty jogurt

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które rezygnują z pomysłu użycia cebuli ze względu na nieprzyjemne doznania dla oczu, zobacz ten niezawodny sposób na krojenie cebuli bez płaczu.

placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Posiekane warzywo przełóż do miski, dodaj do niego szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu. Następnie odstaw tę mieszankę na 10-15 minut. 

Po tym czasie dodaj do miski posiekany koperek, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Nakładaj niewielką ilość masy i smaż dokładnie w ten sam sposób, co placki ziemniaczane. Placki z cebuli odsącz z tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego. Podawaj ze śmietaną lub gęstym jogurtem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na omlet z papryką, serem i parówkami, który zasmakuje twojej rodzinie równie mocno, co placki z cebuli Ewy Wachowicz. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także