PrzepisEwa Wachowicz zamiast ziemniaków używa innego warzywa. Placki wychodzą doskonałe

Ewa Wachowicz zamiast ziemniaków używa innego warzywa. Placki wychodzą doskonałe

placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: AdobeStock oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: AdobeStock oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

06.03.2023 14:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ewa Wachowicz lubi dodać tradycyjnym potrawom odrobiny ekstrawagancji. Czasem te zmiany są subtelne, innym razem — bardzo wyraźne. Gwiazda pokazała ostatnio, jak przygotowuje placki z cebuli. Sposób ich przyrządzenia jest do złudzenia podobny do innych placków.

Placki to dobre rozwiązanie na każdą porę dnia. Idealnie wkomponowują się w poranne rytuały, bo są sycące, a przygotowuje się je szybko. Do wieczora również pasują: wystarczy zadbać wtedy o ich relatywną lekkostrawność. Na obiad placki przyrządzamy rzadziej, ale z odpowiednim, wytrawnym dodatkiem, potrafią zastąpić nawet najlepsze kotlety.

Ewa Wachowicz stwierdziła, że pokaże, jak w prosty sposób wyjść poza schemat popularnych placków — z ziemniaków czy z cukinii. W kolejnym odcinku serii "Ewa gotuje" zaprezentowała placki z warzywa, które, chociaż bardzo zdrowe, rzadko kojarzy nam się z tym daniem. Chodzi o... cebulę. 

placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: GettyImages
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: GettyImages

Sposób przygotowania jest banalnie prosty, zwłaszcza dla tych wszystkich, którzy chociaż raz przygotowali placki ziemniaczane. Zobacz przepis i daj znać, jak wyszło!

Placki z cebuli Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • śmietana lub gęsty jogurt

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które rezygnują z pomysłu użycia cebuli ze względu na nieprzyjemne doznania dla oczu, zobacz ten niezawodny sposób na krojenie cebuli bez płaczu.

placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Posiekane warzywo przełóż do miski, dodaj do niego szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu. Następnie odstaw tę mieszankę na 10-15 minut. 

Po tym czasie dodaj do miski posiekany koperek, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Nakładaj niewielką ilość masy i smaż dokładnie w ten sam sposób, co placki ziemniaczane. Placki z cebuli odsącz z tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego. Podawaj ze śmietaną lub gęstym jogurtem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na omlet z papryką, serem i parówkami, który zasmakuje twojej rodzinie równie mocno, co placki z cebuli Ewy Wachowicz. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także