Ewa Wachowicz zamiast ziemniaków używa innego warzywa. Placki wychodzą doskonałe

Ewa Wachowicz lubi dodać tradycyjnym potrawom odrobiny ekstrawagancji. Czasem te zmiany są subtelne, innym razem — bardzo wyraźne. Gwiazda pokazała ostatnio, jak przygotowuje placki z cebuli. Sposób ich przyrządzenia jest do złudzenia podobny do innych placków.

Obrazekplacki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: AdobeStock oraz Facebook; konto: Ewa Wachowicz

Placki to dobre rozwiązanie na każdą porę dnia. Idealnie wkomponowują się w poranne rytuały, bo są sycące, a przygotowuje się je szybko. Do wieczora również pasują: wystarczy zadbać wtedy o ich relatywną lekkostrawność. Na obiad placki przyrządzamy rzadziej, ale z odpowiednim, wytrawnym dodatkiem, potrafią zastąpić nawet najlepsze kotlety.

Ewa Wachowicz stwierdziła, że pokaże, jak w prosty sposób wyjść poza schemat popularnych placków — z ziemniaków czy z cukinii. W kolejnym odcinku serii "Ewa gotuje" zaprezentowała placki z warzywa, które, chociaż bardzo zdrowe, rzadko kojarzy nam się z tym daniem. Chodzi o... cebulę. 

Obrazek
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: GettyImages

Sposób przygotowania jest banalnie prosty, zwłaszcza dla tych wszystkich, którzy chociaż raz przygotowali placki ziemniaczane. Zobacz przepis i daj znać, jak wyszło!

Placki z cebuli Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • śmietana lub gęsty jogurt

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które rezygnują z pomysłu użycia cebuli ze względu na nieprzyjemne doznania dla oczu, zobacz ten niezawodny sposób na krojenie cebuli bez płaczu.

Obrazek
placki z cebuli Ewy Wachowicz - Pyszności; foto: Canva

Posiekane warzywo przełóż do miski, dodaj do niego szczyptę cukru, odrobinę soli i pieprzu. Następnie odstaw tę mieszankę na 10-15 minut. 

Po tym czasie dodaj do miski posiekany koperek, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Nakładaj niewielką ilość masy i smaż dokładnie w ten sam sposób, co placki ziemniaczane. Placki z cebuli odsącz z tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego. Podawaj ze śmietaną lub gęstym jogurtem. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na omlet z papryką, serem i parówkami, który zasmakuje twojej rodzinie równie mocno, co placki z cebuli Ewy Wachowicz. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟