Zjedz na kolację. Rano poczujesz się lekko, a brzuch będzie płaski

"Kolację oddaj wrogowi" - mówi stare przysłowie. Kolacja powinna być lekka, zdrowa i lekkostrawna. Jeśli tak nie jest, ten posiłek może przyczynić się do problemów ze snem, a nawet do nadwagi. Jaka kolacja będzie najzdrowsza? Wyjaśniamy.

KolacjaPieczony łosoś na sałacie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Karl Tapales

Śniadanie, obiad i kolacja. Trzy najważniejsze posiłki w końcu dnia. Śniadanie powinno być syte i pożywne. To gwarancja siły na resztę dnia. Obiad powinien dostarczyć nam odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy, zaś kolacja ma jedynie pomóc nam przetrwać noc. Wieczorem nasz metabolizm zaczyna zwalniać, dlatego też ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i niskokaloryczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Kolacja a zdrowie

Dorosły człowiek powinien przyjmować ok. 2 tys. kalorii, aby organizm mógł poprawnie funkcjonować. Oczywiście, zapotrzebowanie kaloryczne zależy od wykonywanej pracy i ogólnego stylu życia. Osoby pracujące fizycznie czy sportowcy potrzebują więcej kalorii niż pracownicy biurowi.

Większość z nich spalimy w ciągu dnia, dlatego też śniadanie powinno być syte, a kolacja lekkostrawna i niskokaloryczna. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy spożywać nie później niż 2-3 godziny przed planowanym pójściem spać. Zdarza się, że nie mamy czasu zjeść za dnia i "nadrabiamy" to wieczorem, kiedy metabolizm zaczyna spowalniać. To prosta droga do nadwagi, bowiem wieczorem nie jesteśmy w stanie spalić nadprogramowych kalorii.

Co jeść na kolację, żeby nie przytyć?

Wbrew obiegowej opinii kolacja wcale nie tuczy — o ile nie jest bombą kaloryczną. To posiłek jak każdy inny. Jeśli chcesz uniknąć odkładania się tkanki tłuszczowej, zadbaj o to, aby na twoim talerzu znalazły się produkty bogate w błonnik oraz chude białko. Takie połączenie jest sycące, zdrowe i lekkostrawne. Zapomnisz o bulgotaniu w brzuchu zaraz po wstaniu.

Jak skomponować taką kolację? Sięgnij po chude, białe mięso (np. mintaj, dorsz, morszczuk, sandacz, indyk, kurczak), a także cukinię, paprykę, pomidory, ogórki czy kiszone warzywa. Mięso powinno być gotowane lub pieczone, a nie smażone. Smażenie zwiększa kaloryczność, a także spowalnia trawienie pokarmów. Makaron czy chleb zastąp pełnoziarnistym ryżem lub kaszą. Masz ochotę na kolację na słodko? Budyń jaglany z dodatkiem odrobiny miody, ksylitolu czy stewii to deser i sycąca kolacja w jednym tak jak i lekki pudding z tapioki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej