Coraz rzadziej sięgamy po tę rybę. Mało kto wie, że wspiera serce oraz tarczycę

Mimo że na arenie międzynarodowej makrela zdobywa coraz większe uznanie, w Polsce sięgamy po nią coraz rzadziej. Tymczasem powinna gościć na naszych talerzach znacznie częściej, a to ze względu na swoje właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

MakrelaMakrela
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Makrela to ryba o niezwykłych właściwościach. Dlaczego warto ją jeść? Makrela ma pozytywny wpływ na prawie każdy narząd w naszym organizmie. Wspomaga zdrowie serca, jelit i wątroby. Dodatkowo poprawia wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Ale to nie wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czy makrela jest zdrowa?

Makrela to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo zawiera łatwo przyswajalne białko, które bez problemu może zastąpić białko pochodzące z innych rodzajów mięs.

W makreli znajdziemy również dużą ilość witamin - praktycznie wszystkie rodzaje - oraz soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Co więcej, makrela nie zawiera wielu toksyn, które często występują w rybach morskich.

Tłuszcze zawarte w makreli wspierają pracę i funkcjonowanie układu krwionośnego, obniżając poziom cholesterolu we krwi i regulując ciśnienie. Makrela wspiera też odporność - spożywanie tej ryby dwa razy w tygodniu uzupełnia niedobory witamin C i D. Ponadto pomaga utrzymać prawidłową kondycję zębów i kości, wspiera pracę tarczycy, a obecność witaminy A wpływa pozytywnie na wzrok.

Makrela
Makrela © Pixabay

Jak wybrać dobrą makrelę?

Makrelę możemy znaleźć na sklepowych półkach w trzech formach - świeżej, w puszce lub wędzonej. Która z nich będzie dla nas najlepsza? Jeśli zależy nam na maksymalnym wykorzystaniu właściwości odżywczych makreli, powinniśmy wybrać świeżą rybę. Tę łatwo usmażyć lub upiec w piekarniku. Możemy również sięgnąć po wędzoną makrelę, która jest szczególnie bogata w zdrowe tłuszcze. Makrela w puszce, mimo że jest bardzo popularna, nie jest najlepszym wyborem ze względu na dodatki w postaci cukrów i konserwantów, które często znajdują się w takim produkcie.

Makrelę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Możemy zrobić z niej na przykład pastę na kanapki (w tym przypadku najlepiej sprawdzi się wędzona makrela) lub podać ją jako przekąskę. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy ją podsmażyli lub upiekli na grillu z dodatkiem ulubionych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza