Coraz rzadziej sięgamy po tę rybę. Mało kto wie, że wspiera serce oraz tarczycę

Mimo że na arenie międzynarodowej makrela zdobywa coraz większe uznanie, w Polsce sięgamy po nią coraz rzadziej. Tymczasem powinna gościć na naszych talerzach znacznie częściej, a to ze względu na swoje właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

MakrelaMakrela
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makrela to ryba o niezwykłych właściwościach. Dlaczego warto ją jeść? Makrela ma pozytywny wpływ na prawie każdy narząd w naszym organizmie. Wspomaga zdrowie serca, jelit i wątroby. Dodatkowo poprawia wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Ale to nie wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki

Czy makrela jest zdrowa?

Makrela to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo zawiera łatwo przyswajalne białko, które bez problemu może zastąpić białko pochodzące z innych rodzajów mięs.

W makreli znajdziemy również dużą ilość witamin - praktycznie wszystkie rodzaje - oraz soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Co więcej, makrela nie zawiera wielu toksyn, które często występują w rybach morskich.

Tłuszcze zawarte w makreli wspierają pracę i funkcjonowanie układu krwionośnego, obniżając poziom cholesterolu we krwi i regulując ciśnienie. Makrela wspiera też odporność - spożywanie tej ryby dwa razy w tygodniu uzupełnia niedobory witamin C i D. Ponadto pomaga utrzymać prawidłową kondycję zębów i kości, wspiera pracę tarczycy, a obecność witaminy A wpływa pozytywnie na wzrok.

Makrela
Makrela © Pixabay

Jak wybrać dobrą makrelę?

Makrelę możemy znaleźć na sklepowych półkach w trzech formach - świeżej, w puszce lub wędzonej. Która z nich będzie dla nas najlepsza? Jeśli zależy nam na maksymalnym wykorzystaniu właściwości odżywczych makreli, powinniśmy wybrać świeżą rybę. Tę łatwo usmażyć lub upiec w piekarniku. Możemy również sięgnąć po wędzoną makrelę, która jest szczególnie bogata w zdrowe tłuszcze. Makrela w puszce, mimo że jest bardzo popularna, nie jest najlepszym wyborem ze względu na dodatki w postaci cukrów i konserwantów, które często znajdują się w takim produkcie.

Makrelę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Możemy zrobić z niej na przykład pastę na kanapki (w tym przypadku najlepiej sprawdzi się wędzona makrela) lub podać ją jako przekąskę. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy ją podsmażyli lub upiekli na grillu z dodatkiem ulubionych warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu