Kosztuje mniej niż dorsz, a jest smaczny i zdrowy. Polacy nie doceniają

Chociaż największą popularnością na stołach cieszy się łosoś i dorsz, to stojący w cieniu mintaj zdecydowanie zasługuje na swoją chwilę sławy na talerzu. Warto sięgnąć po zapomniany przysmak, tym bardziej że jego cena jest naprawdę kusząca.

Mintaj - PysznościMintaj - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Photosiber
Ewa Malinowska

Ta chuda ryba morska z rodziny dorszowatych, choć popularna w Ameryce Północnej, w Polsce wciąż nie jest tak doceniana. A szkoda, bo mintaj to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy gatunek. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i minerały, a do tego tańszy niż dorsz. Warto zaprosić go na talerze znacznie częściej. Mintaj to niedoceniany skarb mórz, który warto włączyć do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowy bukiet w jadalnym wydaniu. Oryginalny i ciekawy pomysł na prezent

Mintaj - smaczna skarbnica zdrowia

Mintaj to nie tylko smaczna ryba, ale i prawdziwe źródło zdrowia. Bogactwo białka i minerałów, takich jak fosfor, potas, selen i magnez, czyni go cennym sprzymierzeńcem w dbaniu o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mintaj to idealny wybór dla osób dbających o linię. Jest chudy, bogaty w białko i witaminy B12 i B2, które dostarczają energii i zastępują węglowodany, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej.

Mintaj — daleki kuzyn dorsza.
Mintaj — daleki kuzyn dorsza. © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk

Mintaj zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Selen, minerał występujący w mintaju, stymuluje działanie układu odpornościowego, chroniąc organizm przed infekcjami.

Mintaj zawiera składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Fosfor zapewnia prawidłowe reakcje biologiczne, emocjonalne i neurologiczne, a białko wpływa na zdolność uczenia się i produkcję neuroprzekaźników. Witamina B6 wspiera pamięć, obniża poziom homocysteiny i bierze udział w wytwarzaniu serotoniny i noradrenaliny, co może być pomocne w leczeniu zaburzeń takich jak ADHD.

Mintaj to ryba dla każdego

Mintaj to uniwersalna ryba, która sprawdzi się w wielu potrawach. Można go smażyć, piec, dusić, gotować i grillować. Doskonale komponuje się z różnymi warzywami, sosami i przyprawami. Jest idealny na obiad, kolację, a nawet śniadanie.

Mintaj z frytkami - Pyszności
Mintaj z frytkami - Pyszności © Canva | 4kodiak

Jak często jeść ryby?

Polska, w porównaniu do wielu innych krajów Europy, boryka się z problemem niskiego spożycia ryb i owoców morza. Zaleca się, aby pojawiały się one na talerzu dwa razy w tygodniu. Wiele osób obawia się kosztów, jednak sięgnięcie po tańsze gatunki, jaki mintaj czy śledź, jest dobrym rozwiązaniem zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie