Kosztuje mniej niż dorsz, a jest smaczny i zdrowy. Polacy nie doceniają

Chociaż największą popularnością na stołach cieszy się łosoś i dorsz, to stojący w cieniu mintaj zdecydowanie zasługuje na swoją chwilę sławy na talerzu. Warto sięgnąć po zapomniany przysmak, tym bardziej że jego cena jest naprawdę kusząca.

Mintaj - PysznościMintaj - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Photosiber
Ewa Malinowska

Ta chuda ryba morska z rodziny dorszowatych, choć popularna w Ameryce Północnej, w Polsce wciąż nie jest tak doceniana. A szkoda, bo mintaj to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy gatunek. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i minerały, a do tego tańszy niż dorsz. Warto zaprosić go na talerze znacznie częściej. Mintaj to niedoceniany skarb mórz, który warto włączyć do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowy bukiet w jadalnym wydaniu. Oryginalny i ciekawy pomysł na prezent

Mintaj - smaczna skarbnica zdrowia

Mintaj to nie tylko smaczna ryba, ale i prawdziwe źródło zdrowia. Bogactwo białka i minerałów, takich jak fosfor, potas, selen i magnez, czyni go cennym sprzymierzeńcem w dbaniu o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mintaj to idealny wybór dla osób dbających o linię. Jest chudy, bogaty w białko i witaminy B12 i B2, które dostarczają energii i zastępują węglowodany, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej.

Mintaj — daleki kuzyn dorsza.
Mintaj — daleki kuzyn dorsza. © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk

Mintaj zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Selen, minerał występujący w mintaju, stymuluje działanie układu odpornościowego, chroniąc organizm przed infekcjami.

Mintaj zawiera składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu. Fosfor zapewnia prawidłowe reakcje biologiczne, emocjonalne i neurologiczne, a białko wpływa na zdolność uczenia się i produkcję neuroprzekaźników. Witamina B6 wspiera pamięć, obniża poziom homocysteiny i bierze udział w wytwarzaniu serotoniny i noradrenaliny, co może być pomocne w leczeniu zaburzeń takich jak ADHD.

Mintaj to ryba dla każdego

Mintaj to uniwersalna ryba, która sprawdzi się w wielu potrawach. Można go smażyć, piec, dusić, gotować i grillować. Doskonale komponuje się z różnymi warzywami, sosami i przyprawami. Jest idealny na obiad, kolację, a nawet śniadanie.

Mintaj z frytkami - Pyszności
Mintaj z frytkami - Pyszności © Canva | 4kodiak

Jak często jeść ryby?

Polska, w porównaniu do wielu innych krajów Europy, boryka się z problemem niskiego spożycia ryb i owoców morza. Zaleca się, aby pojawiały się one na talerzu dwa razy w tygodniu. Wiele osób obawia się kosztów, jednak sięgnięcie po tańsze gatunki, jaki mintaj czy śledź, jest dobrym rozwiązaniem zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀