Idealny do ryby po grecku. Jest soczysty i prawie nie ma ości

Ryba po grecku jest smaczna, zdrowa i pożywna. Nic więc dziwnego, że w wielu domach jest obowiązkową pozycją na uroczystej kolacji wigilijnej. Musimy jednak wiedzieć, że kluczem do sukcesu jest... właściwy wybór głównego składnika. Musimy dobrze wybrać gatunek, gdyż to on ma największy wpływ na smak.

Ryba po greckuRyba po grecku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Do ryby po grecku powinniśmy raczej sięgnąć po chude gatunki, które praktycznie pozbawione są ości. Tłusta odmiana będzie za bardzo gryzła się z duszonymi na tłuszczu warzywami. Chociaż do tego dania nadaje się wiele ryb, to jedna sprawdzi się w tym przypadku najbardziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak dzieło sztuki

Ryba po grecku to hit wigilijny. Jaki gatunek wybrać?

Doświadczeni kucharze są zgodni. Najlepiej sięgnąć po mirunę. Rybę tę charakteryzuje chude mięso, które świetnie pasuje do warzyw. Dodatkowo nie ma intensywnego zapachu, który przeszkadza wielu osobom i często psuje smak i aromat potrawy. Kolejnym plusem jest fakt, iż miruna praktycznie pozbawiona jest kości, co jest ogromnym plusem.

Inne gatunki ryb, które pasują do tej potrawy, to:

  • dorsz - uważaj podczas smażenia, gdyż może się szybko wysuszyć, a jej smak stanie się bardzo nieprzyjemny,
  • mintaj - ma delikatny smak i konsystencję,
  • morszczuk - pozbawiony jest ości, a do tego ma bardzo delikatny smak.
Ryba po grecku
Ryba po grecku © WIkipedia

Które ryby się nie nadają?

Eksperci zgodnie twierdzą, by unikać pangi i ryby maślanej. Dlaczego? Problemem są znikome wartości odżywcze oraz kwestie związane z hodowlą. O pandze pisaliśmy w tym artykule - ryba ta swoją wielkość i smak zawdzięcza ogromnym ilościom hormonów i antybiotyków. Czy trzeba wspominać, że zanim trafi na nasze stoły, czeka ją bardzo długa podróż z dalekich Chin? Ryba maślana może też wywołać alergie i problemy z układem pokarmowym.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku