W tych rybach znajdziesz dużo cholesterolu. Czy to znaczy, że są szkodliwe?

Ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - takie zalecania mają najważniejsze organizacje do spraw żywienia. Jednak ryba od ryby się różni i niektóre są lepszym wyborem, inne zaś powinniśmy ograniczyć. Szczególnie dotyczy to produktów z wysoką zawartością rtęci i toksyn. A co z dużą ilością cholesterolu?

RybyRyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jak wiemy, przyczyn wysokiego cholesterolu LDL (czyli tego złego jest mnóstwo. Do najczęściej spotykanych należy nieodpowiednia dieta, w której królują tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz ogromne ilości słodyczy. Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa i zapominanie o błonniku to dobra droga do tego, by pogorszyć sobie profil lipidowy. Jeśli tego nie chcemy, musimy dość mocno popracować nad dietą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Dlatego też warto spróbować jadłospisu śródziemnomorskiego, w którym królują ryby i owoce morza, orzechy, warzywa oraz owoce. Dostarczane przez te produkty tłuszcze są zdrowsze niż te, które pochodzą z mięsa czerwonego. Jednak czy ryby są całkowicie pozbawione cholesterolu? Czy wszyscy możemy po nie sięgać?

Czy ryby zawierają cholesterol?

Jeśli myślicie, że nie, to grubo się mylicie. Chociaż jest go o wiele mniej niż w innych rodzajach mięsa, czy nawet w jajkach. Ryby są jednak źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają organizm i redukują choroby układu krążenia. W których gatunkach stworzeń morskich znajdziemy najwięcej cholesterolu? Okazuje się, że nie w rybach, a w małżach, krabach, krewetkach i homarach. Na przykład porcja krewetek dostarcza nam 166 mg cholesterolu.

A jak to jest z rybami? Najwięcej znajdziemy w sardynkach z oleju - 142 mg w 100 gramach. Potem mamy pstrąga - 70 mg, łososia - 63 mg oraz halibuta - 41 mg. Nieco mniej ma tuńczyk, w którym znajdziemy 30 mg tego związku. Czy w takiej sytuacji powinniśmy unikać takich ryb? Eksperci są zupełnie innego zdania - takie ryby powinny pojawić się w naszym menu. Nawet osoby z wysokim poziomem cholesterolu mogą je spożywać. Kluczem jest odpowiednie ich przyrządzenie. Smażenie w panierce dodaje pustych kalorii i zwiększa ilość tłuszczy, co źle wpływa na nasz organizm.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥