WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

W tych rybach znajdziesz dużo cholesterolu. Czy to znaczy, że są szkodliwe?

Ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - takie zalecania mają najważniejsze organizacje do spraw żywienia. Jednak ryba od ryby się różni i niektóre są lepszym wyborem, inne zaś powinniśmy ograniczyć. Szczególnie dotyczy to produktów z wysoką zawartością rtęci i toksyn. A co z dużą ilością cholesterolu?

RybyRyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jak wiemy, przyczyn wysokiego cholesterolu LDL (czyli tego złego jest mnóstwo. Do najczęściej spotykanych należy nieodpowiednia dieta, w której królują tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz ogromne ilości słodyczy. Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa i zapominanie o błonniku to dobra droga do tego, by pogorszyć sobie profil lipidowy. Jeśli tego nie chcemy, musimy dość mocno popracować nad dietą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Dlatego też warto spróbować jadłospisu śródziemnomorskiego, w którym królują ryby i owoce morza, orzechy, warzywa oraz owoce. Dostarczane przez te produkty tłuszcze są zdrowsze niż te, które pochodzą z mięsa czerwonego. Jednak czy ryby są całkowicie pozbawione cholesterolu? Czy wszyscy możemy po nie sięgać?

Czy ryby zawierają cholesterol?

Jeśli myślicie, że nie, to grubo się mylicie. Chociaż jest go o wiele mniej niż w innych rodzajach mięsa, czy nawet w jajkach. Ryby są jednak źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają organizm i redukują choroby układu krążenia. W których gatunkach stworzeń morskich znajdziemy najwięcej cholesterolu? Okazuje się, że nie w rybach, a w małżach, krabach, krewetkach i homarach. Na przykład porcja krewetek dostarcza nam 166 mg cholesterolu.

A jak to jest z rybami? Najwięcej znajdziemy w sardynkach z oleju - 142 mg w 100 gramach. Potem mamy pstrąga - 70 mg, łososia - 63 mg oraz halibuta - 41 mg. Nieco mniej ma tuńczyk, w którym znajdziemy 30 mg tego związku. Czy w takiej sytuacji powinniśmy unikać takich ryb? Eksperci są zupełnie innego zdania - takie ryby powinny pojawić się w naszym menu. Nawet osoby z wysokim poziomem cholesterolu mogą je spożywać. Kluczem jest odpowiednie ich przyrządzenie. Smażenie w panierce dodaje pustych kalorii i zwiększa ilość tłuszczy, co źle wpływa na nasz organizm.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀