W tych rybach znajdziesz dużo cholesterolu. Czy to znaczy, że są szkodliwe?

Ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - takie zalecania mają najważniejsze organizacje do spraw żywienia. Jednak ryba od ryby się różni i niektóre są lepszym wyborem, inne zaś powinniśmy ograniczyć. Szczególnie dotyczy to produktów z wysoką zawartością rtęci i toksyn. A co z dużą ilością cholesterolu?

RybyRyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jak wiemy, przyczyn wysokiego cholesterolu LDL (czyli tego złego jest mnóstwo. Do najczęściej spotykanych należy nieodpowiednia dieta, w której królują tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz ogromne ilości słodyczy. Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa i zapominanie o błonniku to dobra droga do tego, by pogorszyć sobie profil lipidowy. Jeśli tego nie chcemy, musimy dość mocno popracować nad dietą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Dlatego też warto spróbować jadłospisu śródziemnomorskiego, w którym królują ryby i owoce morza, orzechy, warzywa oraz owoce. Dostarczane przez te produkty tłuszcze są zdrowsze niż te, które pochodzą z mięsa czerwonego. Jednak czy ryby są całkowicie pozbawione cholesterolu? Czy wszyscy możemy po nie sięgać?

Czy ryby zawierają cholesterol?

Jeśli myślicie, że nie, to grubo się mylicie. Chociaż jest go o wiele mniej niż w innych rodzajach mięsa, czy nawet w jajkach. Ryby są jednak źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają organizm i redukują choroby układu krążenia. W których gatunkach stworzeń morskich znajdziemy najwięcej cholesterolu? Okazuje się, że nie w rybach, a w małżach, krabach, krewetkach i homarach. Na przykład porcja krewetek dostarcza nam 166 mg cholesterolu.

A jak to jest z rybami? Najwięcej znajdziemy w sardynkach z oleju - 142 mg w 100 gramach. Potem mamy pstrąga - 70 mg, łososia - 63 mg oraz halibuta - 41 mg. Nieco mniej ma tuńczyk, w którym znajdziemy 30 mg tego związku. Czy w takiej sytuacji powinniśmy unikać takich ryb? Eksperci są zupełnie innego zdania - takie ryby powinny pojawić się w naszym menu. Nawet osoby z wysokim poziomem cholesterolu mogą je spożywać. Kluczem jest odpowiednie ich przyrządzenie. Smażenie w panierce dodaje pustych kalorii i zwiększa ilość tłuszczy, co źle wpływa na nasz organizm.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości