W tych rybach znajdziesz dużo cholesterolu. Czy to znaczy, że są szkodliwe?
01.01.2024 14:46, aktual.: 01.01.2024 15:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ryby powinniśmy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - takie zalecania mają najważniejsze organizacje do spraw żywienia. Jednak ryba od ryby się różni i niektóre są lepszym wyborem, inne zaś powinniśmy ograniczyć. Szczególnie dotyczy to produktów z wysoką zawartością rtęci i toksyn. A co z dużą ilością cholesterolu?
Jak wiemy, przyczyn wysokiego cholesterolu LDL (czyli tego złego jest mnóstwo. Do najczęściej spotykanych należy nieodpowiednia dieta, w której królują tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz ogromne ilości słodyczy. Nadmierne spożywanie czerwonego mięsa i zapominanie o błonniku to dobra droga do tego, by pogorszyć sobie profil lipidowy. Jeśli tego nie chcemy, musimy dość mocno popracować nad dietą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlatego też warto spróbować jadłospisu śródziemnomorskiego, w którym królują ryby i owoce morza, orzechy, warzywa oraz owoce. Dostarczane przez te produkty tłuszcze są zdrowsze niż te, które pochodzą z mięsa czerwonego. Jednak czy ryby są całkowicie pozbawione cholesterolu? Czy wszyscy możemy po nie sięgać?
Czy ryby zawierają cholesterol?
Jeśli myślicie, że nie, to grubo się mylicie. Chociaż jest go o wiele mniej niż w innych rodzajach mięsa, czy nawet w jajkach. Ryby są jednak źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają organizm i redukują choroby układu krążenia. W których gatunkach stworzeń morskich znajdziemy najwięcej cholesterolu? Okazuje się, że nie w rybach, a w małżach, krabach, krewetkach i homarach. Na przykład porcja krewetek dostarcza nam 166 mg cholesterolu.
A jak to jest z rybami? Najwięcej znajdziemy w sardynkach z oleju - 142 mg w 100 gramach. Potem mamy pstrąga - 70 mg, łososia - 63 mg oraz halibuta - 41 mg. Nieco mniej ma tuńczyk, w którym znajdziemy 30 mg tego związku. Czy w takiej sytuacji powinniśmy unikać takich ryb? Eksperci są zupełnie innego zdania - takie ryby powinny pojawić się w naszym menu. Nawet osoby z wysokim poziomem cholesterolu mogą je spożywać. Kluczem jest odpowiednie ich przyrządzenie. Smażenie w panierce dodaje pustych kalorii i zwiększa ilość tłuszczy, co źle wpływa na nasz organizm.