Dietetyk z czystym sumieniem poleca ten rodzaj mięsa. Alternatywa dla kurczaka z marketu

Z czerwonym mięsem jesteś na bakier, z dziczyzną tym bardziej, a drób ograniczasz do kurczaka? To niejedyna opcja. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po mięso z indyka. W porównaniu z kurczakiem wypada rewelacyjnie.

Czy mięso z indyka jest zdrowe?Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso z indyka czy kurczaka? Które wybrać? Na ten temat wypowiedziała się dietetyczka kliniczna Agnieszka Kramza. Specjalistka porównała oba produkty, uwzględniając ich kaloryczność, zawartość makroelementów i skład odżywczy. Artykuł jej autorstwa ukazał się na stronie zywienie.medonet.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Porównanie mięsa z indyka i mięsa z kurczaka

Specjalistka wskazuje, że oba produkty mają zbliżoną kaloryczność. 100 gramów piersi z kurczaka dostarcza ok. 100 kalorii, podczas gdy tyle samo piersi z indyka zawiera lekko ponad 80 kalorii. Różnice nie są znaczne, jeśli jednak jesteś na diecie i skrupulatnie liczysz kalorie, różnica ta może mieć znaczenie i wówczas lepszym wyborem będzie mięso z indyka.

Dalej dietetyczka Agnieszka Kramza porównała zawartość makroskładników w obu produktach. Zarówno kurczak, jak i indyk są bogatym źródłem pełnowartościowego białka - zawierają około 20-22 g białka w 100 gramach produktu (indyk nieco więcej niż kurczak). Pierś z indyka jest również chudsza od piersi z kurczaka - na 100 gramów tego drugiego przypada ok. 9 gramów tłuszczu, a 7 gramów dla mięsa z indyka. Wobec tego indyk będzie lepszym wyborem zwłaszcza dla sportowców, dla których najdrobniejsze różnice w makroskładnikach są istotne.

Dietetyczka kliniczna w następnej kolejności porównała skład odżywczy mięs. Specjalistka podkreśliła we wstępie, że i kurczak, i indyk są odżywczymi produktami, zawierającymi witaminy z grupy B, A i E, a także żelazo, magnez, potas i fosfor.

"Różnice w poziomie zawartości dotyczą m.in. jednej z witamin z grupy B — niacyny (inaczej PP), której jest ponad dwa razy więcej w kurczaku. Witamina ta niezbędna jest między innymi do prawidłowej pracy mózgu i układu hormonalnego" - wyjaśnia ekspertka. "Natomiast indyk ma prawie dwa razy więcej witaminy B12, która między innymi bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów i jest niezbędna do syntezy białek i tworzenia osłonek nerwowych" - dodaje.
Mięso z kurczaka czy indyka? Które wybrać?
Mięso z kurczaka czy indyka? Które wybrać? © Pixabay

Mięso z indyka czy kurczaka? Które wybrać?

To, że mięso z indyka w kilku aspektach wykazuje lepsze wyniki, nie oznacza, że należy od razu porzucać jedzenie mięsa z kurczaka. Dietetyczka Agnieszka Kramza przekazuje, że warto urozmaicać dietę i znaleźć dla niej miejsce dla obu rodzajów mięs.

"Jeżeli nie jesteś przekonany do piersi z kurczaka albo nie możesz patrzeć na sznycle z indyka, nic na siłę — wybierz po prostu to, co lubisz najbardziej" - wyjaśnia.

Specjalistka podpowiedziała również, by podczas zakupów sięgać mięso pochodzące od producentów, którzy podlegają kontrolom Inspekcji Weterynaryjnej. Jak dodała, kontrolerzy nie dopuszczają na rynek mięsa, które nie spełnia założonych w przepisach wymagań.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka