NewsyDietetyk z czystym sumieniem poleca ten rodzaj mięsa. Alternatywa dla kurczaka z marketu

Dietetyk z czystym sumieniem poleca ten rodzaj mięsa. Alternatywa dla kurczaka z marketu

Z czerwonym mięsem jesteś na bakier, z dziczyzną tym bardziej, a drób ograniczasz do kurczaka? To niejedyna opcja. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po mięso z indyka. W porównaniu z kurczakiem wypada rewelacyjnie.

Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Czy mięso z indyka jest zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.02.2024 14:30

Mięso z indyka czy kurczaka? Które wybrać? Na ten temat wypowiedziała się dietetyczka kliniczna Agnieszka Kramza. Specjalistka porównała oba produkty, uwzględniając ich kaloryczność, zawartość makroelementów i skład odżywczy. Artykuł jej autorstwa ukazał się na stronie zywienie.medonet.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porównanie mięsa z indyka i mięsa z kurczaka

Specjalistka wskazuje, że oba produkty mają zbliżoną kaloryczność. 100 gramów piersi z kurczaka dostarcza ok. 100 kalorii, podczas gdy tyle samo piersi z indyka zawiera lekko ponad 80 kalorii. Różnice nie są znaczne, jeśli jednak jesteś na diecie i skrupulatnie liczysz kalorie, różnica ta może mieć znaczenie i wówczas lepszym wyborem będzie mięso z indyka.

Dalej dietetyczka Agnieszka Kramza porównała zawartość makroskładników w obu produktach. Zarówno kurczak, jak i indyk są bogatym źródłem pełnowartościowego białka - zawierają około 20-22 g białka w 100 gramach produktu (indyk nieco więcej niż kurczak). Pierś z indyka jest również chudsza od piersi z kurczaka - na 100 gramów tego drugiego przypada ok. 9 gramów tłuszczu, a 7 gramów dla mięsa z indyka. Wobec tego indyk będzie lepszym wyborem zwłaszcza dla sportowców, dla których najdrobniejsze różnice w makroskładnikach są istotne.

Dietetyczka kliniczna w następnej kolejności porównała skład odżywczy mięs. Specjalistka podkreśliła we wstępie, że i kurczak, i indyk są odżywczymi produktami, zawierającymi witaminy z grupy B, A i E, a także żelazo, magnez, potas i fosfor.

"Różnice w poziomie zawartości dotyczą m.in. jednej z witamin z grupy B — niacyny (inaczej PP), której jest ponad dwa razy więcej w kurczaku. Witamina ta niezbędna jest między innymi do prawidłowej pracy mózgu i układu hormonalnego" - wyjaśnia ekspertka. "Natomiast indyk ma prawie dwa razy więcej witaminy B12, która między innymi bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów i jest niezbędna do syntezy białek i tworzenia osłonek nerwowych" - dodaje.
Mięso z kurczaka czy indyka? Które wybrać?
Mięso z kurczaka czy indyka? Które wybrać? © Pixabay

Mięso z indyka czy kurczaka? Które wybrać?

To, że mięso z indyka w kilku aspektach wykazuje lepsze wyniki, nie oznacza, że należy od razu porzucać jedzenie mięsa z kurczaka. Dietetyczka Agnieszka Kramza przekazuje, że warto urozmaicać dietę i znaleźć dla niej miejsce dla obu rodzajów mięs.

"Jeżeli nie jesteś przekonany do piersi z kurczaka albo nie możesz patrzeć na sznycle z indyka, nic na siłę — wybierz po prostu to, co lubisz najbardziej" - wyjaśnia.

Specjalistka podpowiedziała również, by podczas zakupów sięgać mięso pochodzące od producentów, którzy podlegają kontrolom Inspekcji Weterynaryjnej. Jak dodała, kontrolerzy nie dopuszczają na rynek mięsa, które nie spełnia założonych w przepisach wymagań.

Wybrane dla Ciebie