Polacy pokochali gulasz z tego mięsa. Jest mniej kaloryczne i pyszne

Gulasz jest to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Gulasz z indyka jest szczególnie popularny w ostatnich latach, ponieważ jest zdrowszą alternatywą dla gulaszu wieprzowego lub wołowego. Do tego jego przygotowanie jest banalnie proste.

Gulasz z indyka bije rekordy popularności. Poznaj sekret udanego dania jednogarnkowegoGulasz z indyka bije rekordy popularności. Poznaj sekret udanego dania jednogarnkowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gulasz to danie, które zyskuje serca smakoszy swoim aromatem i prostotą przygotowania. W tym przepisie na gulasz z indykiem odkryjemy sekret doskonałego jednogarnkowego smaku, gdzie główną rolę odgrywają soczyste kawałki mięsa indyka i aromatyczne pieczarki. Sprawdź, jak w kilku prostych krokach stworzyć ten wyjątkowy gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Gulasz z indykiem: Składniki, które tworzą doskonałą harmonię

Przygotowanie tego domowego gulaszu z indyka i pieczarek nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka,
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub kawałki.
  4. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż się zarumieni.
  6. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut.
  7. Wlej bulion warzywny i dodaj przyprawy.
  8. Duś gulasz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  9. Zagęść gulasz mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Podawanie

Gulasz z indyka podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Możesz również dodać do niego świeżą surówkę.

Sekret udanego gulaszu

Aby gulasz z indyka był naprawdę pyszny, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Użyj świeżego, dobrej jakości mięsa z indyka.
  • Nie dodawaj za dużo mąki, aby gulasz nie był zbyt gęsty.
  • Duś gulasz na wolnym ogniu, aby mięso było miękkie i soczyste.

Gulasz z indyka to doskonały pomysł na sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki