Polacy pokochali gulasz z tego mięsa. Jest mniej kaloryczne i pyszne

Gulasz jest to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Gulasz z indyka jest szczególnie popularny w ostatnich latach, ponieważ jest zdrowszą alternatywą dla gulaszu wieprzowego lub wołowego. Do tego jego przygotowanie jest banalnie proste.

Gulasz z indyka bije rekordy popularności. Poznaj sekret udanego dania jednogarnkowegoGulasz z indyka bije rekordy popularności. Poznaj sekret udanego dania jednogarnkowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gulasz to danie, które zyskuje serca smakoszy swoim aromatem i prostotą przygotowania. W tym przepisie na gulasz z indykiem odkryjemy sekret doskonałego jednogarnkowego smaku, gdzie główną rolę odgrywają soczyste kawałki mięsa indyka i aromatyczne pieczarki. Sprawdź, jak w kilku prostych krokach stworzyć ten wyjątkowy gulasz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Gulasz z indykiem: Składniki, które tworzą doskonałą harmonię

Przygotowanie tego domowego gulaszu z indyka i pieczarek nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka,
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub kawałki.
  4. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
  5. Dodaj mięso z indyka i smaż, aż się zarumieni.
  6. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut.
  7. Wlej bulion warzywny i dodaj przyprawy.
  8. Duś gulasz na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  9. Zagęść gulasz mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Podawanie

Gulasz z indyka podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Możesz również dodać do niego świeżą surówkę.

Sekret udanego gulaszu

Aby gulasz z indyka był naprawdę pyszny, warto pamiętać o kilku zasadach:

  • Użyj świeżego, dobrej jakości mięsa z indyka.
  • Nie dodawaj za dużo mąki, aby gulasz nie był zbyt gęsty.
  • Duś gulasz na wolnym ogniu, aby mięso było miękkie i soczyste.

Gulasz z indyka to doskonały pomysł na sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy