PrzepisSałatkiNajsłynniejsza sałatka świata. W wykonaniu Ewy Wachowicz to niebo w gębie

Najsłynniejsza sałatka świata. W wykonaniu Ewy Wachowicz to niebo w gębie

Sałatka Waldorf Ewy Wachowicz
Sałatka Waldorf Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, bhofack2

30.01.2024 09:42, aktual.: 30.01.2024 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Klasyczna sałatka Waldorf to jedno z bardziej znanych połączeń na świecie. Jabłka, seler i winogrona w sosie majonezowym przełamane są chrupiącymi orzechami włoskimi. Ewa Wachowicz doskonale połączyła składniki i dobrała proporcje, dzięki czemu sałatka smakuje jak z nowojorskiego hotelu.

Sałatka Waldorf nie jest nowym, świeżo odkrytym przepisem. Pierwszy raz zaserwowano ją w 1896 roku w restauracji hotelu Waldorf-Astoria, skąd wzięła się jej nazwa. Oscar Tschirky, ówczesny szef kuchni, dostał polecenie, aby stworzyć wyjątkowe danie na nadchodzący bankiet w hotelowej sali balowej. Połączył on cienko pokrojone jabłko z selerem i majonezem, inspirując się niemiecką sałatką ziemniaczaną. Z biegiem czasu przepis udoskonalono o winogrona i chrupiące orzechy. W tej formie sałatka Waldorf znana jest do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf Ewy Wachowicz

Swoim przepisem na kultową sałatkę podzieliła się znana kucharka, prezenterka i była miss - Ewa Wachowicz. Nie mogło w niej zabraknąć soczystego jabłka, słodkich winogron oraz orzechów włoskich, które zapewniają przyjemny smak i chrupiącą konsystencję.

Sałatka waldorf - Pyszności
Sałatka waldorf - Pyszności© Canva | ITStock Free

Składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść rodzynków,
  • rukola lub mieszanka sałat,
  • kiść białych winogron bezpestkowych,
  • kilka orzechów włoskich,
  • pieprz kolorowy.

Sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Selery obierz i pokrój w drobną zapałkę. Pomocna może być tutaj szatkownica z odpowiednią przystawką.
  2. Rodzynki namocz.
  3. Przełóż na sito i zanurz na chwilę we wrzątku. Po wyjęciu odstaw, aby woda odciekła.
  4. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu owoce nie ściemnieją.
  5. Do jabłek dodaj zblanszowany seler oraz namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki.
  6. Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Podczas wyciskania uważaj, aby nie wpadły pestki.
  7. Na półmisku ułóż rukolę lub mieszankę sałata (sprawdzi się również sałata rzymska). Wyłóż jabłka z selerem i rodzynkami i polej całość sosem majonezowym.
  8. Na sosie ułóż przekrojone na pół winogrona oraz podprażone na suchej patelni połówki orzechów.
  9. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka jest już gotowa. Możesz serwować ją samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego łososia lub kurczaka. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
popularne potrawyewa wachowiczprzepis