Najsłynniejsza sałatka świata. W wykonaniu Ewy Wachowicz to niebo w gębie

Klasyczna sałatka Waldorf to jedno z bardziej znanych połączeń na świecie. Jabłka, seler i winogrona w sosie majonezowym przełamane są chrupiącymi orzechami włoskimi. Ewa Wachowicz doskonale połączyła składniki i dobrała proporcje, dzięki czemu sałatka smakuje jak z nowojorskiego hotelu.

Sałatka waldorf Ewy Wachowicz - PysznościSałatka Waldorf Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, bhofack2
Ewa Malinowska

Sałatka Waldorf nie jest nowym, świeżo odkrytym przepisem. Pierwszy raz zaserwowano ją w 1896 roku w restauracji hotelu Waldorf-Astoria, skąd wzięła się jej nazwa. Oscar Tschirky, ówczesny szef kuchni, dostał polecenie, aby stworzyć wyjątkowe danie na nadchodzący bankiet w hotelowej sali balowej. Połączył on cienko pokrojone jabłko z selerem i majonezem, inspirując się niemiecką sałatką ziemniaczaną. Z biegiem czasu przepis udoskonalono o winogrona i chrupiące orzechy. W tej formie sałatka Waldorf znana jest do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Sałatka Waldorf Ewy Wachowicz

Swoim przepisem na kultową sałatkę podzieliła się znana kucharka, prezenterka i była miss - Ewa Wachowicz. Nie mogło w niej zabraknąć soczystego jabłka, słodkich winogron oraz orzechów włoskich, które zapewniają przyjemny smak i chrupiącą konsystencję.

Sałatka waldorf - Pyszności
Sałatka waldorf - Pyszności © Canva | ITStock Free

Składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść rodzynków,
  • rukola lub mieszanka sałat,
  • kiść białych winogron bezpestkowych,
  • kilka orzechów włoskich,
  • pieprz kolorowy.

Sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Selery obierz i pokrój w drobną zapałkę. Pomocna może być tutaj szatkownica z odpowiednią przystawką.
  2. Rodzynki namocz.
  3. Przełóż na sito i zanurz na chwilę we wrzątku. Po wyjęciu odstaw, aby woda odciekła.
  4. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu owoce nie ściemnieją.
  5. Do jabłek dodaj zblanszowany seler oraz namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki.
  6. Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Podczas wyciskania uważaj, aby nie wpadły pestki.
  7. Na półmisku ułóż rukolę lub mieszankę sałata (sprawdzi się również sałata rzymska). Wyłóż jabłka z selerem i rodzynkami i polej całość sosem majonezowym.
  8. Na sosie ułóż przekrojone na pół winogrona oraz podprażone na suchej patelni połówki orzechów.
  9. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka jest już gotowa. Możesz serwować ją samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego łososia lub kurczaka. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀