Najsłynniejsza sałatka świata. W wykonaniu Ewy Wachowicz to niebo w gębie
30.01.2024 09:42, aktual.: 30.01.2024 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Klasyczna sałatka Waldorf to jedno z bardziej znanych połączeń na świecie. Jabłka, seler i winogrona w sosie majonezowym przełamane są chrupiącymi orzechami włoskimi. Ewa Wachowicz doskonale połączyła składniki i dobrała proporcje, dzięki czemu sałatka smakuje jak z nowojorskiego hotelu.
Sałatka Waldorf nie jest nowym, świeżo odkrytym przepisem. Pierwszy raz zaserwowano ją w 1896 roku w restauracji hotelu Waldorf-Astoria, skąd wzięła się jej nazwa. Oscar Tschirky, ówczesny szef kuchni, dostał polecenie, aby stworzyć wyjątkowe danie na nadchodzący bankiet w hotelowej sali balowej. Połączył on cienko pokrojone jabłko z selerem i majonezem, inspirując się niemiecką sałatką ziemniaczaną. Z biegiem czasu przepis udoskonalono o winogrona i chrupiące orzechy. W tej formie sałatka Waldorf znana jest do dziś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Waldorf Ewy Wachowicz
Swoim przepisem na kultową sałatkę podzieliła się znana kucharka, prezenterka i była miss - Ewa Wachowicz. Nie mogło w niej zabraknąć soczystego jabłka, słodkich winogron oraz orzechów włoskich, które zapewniają przyjemny smak i chrupiącą konsystencję.
Składniki:
- 2 selery,
- 2 jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- garść rodzynków,
- rukola lub mieszanka sałat,
- kiść białych winogron bezpestkowych,
- kilka orzechów włoskich,
- pieprz kolorowy.
Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Selery obierz i pokrój w drobną zapałkę. Pomocna może być tutaj szatkownica z odpowiednią przystawką.
- Rodzynki namocz.
- Przełóż na sito i zanurz na chwilę we wrzątku. Po wyjęciu odstaw, aby woda odciekła.
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu owoce nie ściemnieją.
- Do jabłek dodaj zblanszowany seler oraz namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki.
- Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Podczas wyciskania uważaj, aby nie wpadły pestki.
- Na półmisku ułóż rukolę lub mieszankę sałata (sprawdzi się również sałata rzymska). Wyłóż jabłka z selerem i rodzynkami i polej całość sosem majonezowym.
- Na sosie ułóż przekrojone na pół winogrona oraz podprażone na suchej patelni połówki orzechów.
- Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka jest już gotowa. Możesz serwować ją samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego łososia lub kurczaka. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Smacznego!