Najsłynniejsza sałatka świata. W wykonaniu Ewy Wachowicz to niebo w gębie

Klasyczna sałatka Waldorf to jedno z bardziej znanych połączeń na świecie. Jabłka, seler i winogrona w sosie majonezowym przełamane są chrupiącymi orzechami włoskimi. Ewa Wachowicz doskonale połączyła składniki i dobrała proporcje, dzięki czemu sałatka smakuje jak z nowojorskiego hotelu.

Sałatka waldorf Ewy Wachowicz - PysznościSałatka Waldorf Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Ewa Wachowicz, bhofack2
Ewa Malinowska

Sałatka Waldorf nie jest nowym, świeżo odkrytym przepisem. Pierwszy raz zaserwowano ją w 1896 roku w restauracji hotelu Waldorf-Astoria, skąd wzięła się jej nazwa. Oscar Tschirky, ówczesny szef kuchni, dostał polecenie, aby stworzyć wyjątkowe danie na nadchodzący bankiet w hotelowej sali balowej. Połączył on cienko pokrojone jabłko z selerem i majonezem, inspirując się niemiecką sałatką ziemniaczaną. Z biegiem czasu przepis udoskonalono o winogrona i chrupiące orzechy. W tej formie sałatka Waldorf znana jest do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Sałatka Waldorf Ewy Wachowicz

Swoim przepisem na kultową sałatkę podzieliła się znana kucharka, prezenterka i była miss - Ewa Wachowicz. Nie mogło w niej zabraknąć soczystego jabłka, słodkich winogron oraz orzechów włoskich, które zapewniają przyjemny smak i chrupiącą konsystencję.

Sałatka waldorf - Pyszności
Sałatka waldorf - Pyszności © Canva | ITStock Free

Składniki:

  • 2 selery,
  • 2 jabłka,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść rodzynków,
  • rukola lub mieszanka sałat,
  • kiść białych winogron bezpestkowych,
  • kilka orzechów włoskich,
  • pieprz kolorowy.

Sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Selery obierz i pokrój w drobną zapałkę. Pomocna może być tutaj szatkownica z odpowiednią przystawką.
  2. Rodzynki namocz.
  3. Przełóż na sito i zanurz na chwilę we wrzątku. Po wyjęciu odstaw, aby woda odciekła.
  4. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu owoce nie ściemnieją.
  5. Do jabłek dodaj zblanszowany seler oraz namoczone wcześniej i odcedzone rodzynki.
  6. Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z sokiem z cytryny. Podczas wyciskania uważaj, aby nie wpadły pestki.
  7. Na półmisku ułóż rukolę lub mieszankę sałata (sprawdzi się również sałata rzymska). Wyłóż jabłka z selerem i rodzynkami i polej całość sosem majonezowym.
  8. Na sosie ułóż przekrojone na pół winogrona oraz podprażone na suchej patelni połówki orzechów.
  9. Całość przypraw świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka jest już gotowa. Możesz serwować ją samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego łososia lub kurczaka. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu