Sałatka ziemniaczana z takim dodatkiem to petarda. Smakuje genialnie

Cudowna sałatka - taką nazwę otrzymało to danie. Smakuje obłędnie i wyjątkowo. Zawiera w sobie ziemniaki, tuńczyk oraz jajka i to połączenie sprawia, że nie można jej się oprzeć. Przedstawiamy banalnie prosty przepis, który możesz wykorzystać na kolację, grilla lub przyjęcie.

sałatkasałatka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Masz ochotę na przepyszną sałatkę? Spróbuj przygotować danie z ziemniakami, tuńczykiem i jajkami. Jest ono bardzo proste, a smakuje obłędnie. Poradzi sobie z nią nawet początkujący adept sztuki kulinarnej i ktoś, kto nigdy przygotowywaniem posiłków się nie zajmował.

Zapraszamy cię na ciekawą kulinarną przygodę, dzięki której zakochasz się w sałatkach. Możesz podać ją na przykład podczas obiadu lub kolacji z rodziną. Każdy będzie prosił o dokładkę, a danie szybko zniknie z miski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Cudowna sałatka z ziemniakami i tuńczykiem - przepis

Jak przygotować taką sałatkę? Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy tylko kilka czynności i będzie gotowa. Musisz tylko pamiętać o tym, by wcześniej ugotować jajka oraz ziemniaki. Te składniki nie mogą być ciepłe podczas robienia dania. Teraz możesz przygotować wszystkie składniki. Będzie to:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • czerwona cebula,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki natki pietruszki (posiekanej),
  • sól i pieprz do smaku.


Sos zrobisz z:

  • dwóch łyżek majonezu,
  • łyżeczki musztardy,
  • łyżeczki soku z cytryny,
  • soli oraz pieprzu.
Sałatka
Sałatka © Wikimedia Commons

Poniżej przedstawiamy sposób wykonania sałatki krok po kroku:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo i dobrze wystudź.
  3. Majonez pomieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. To będzie dip, którym polejesz sałatkę.
  4. Wystudzone jajka na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
  5. W misce umieść jajka i ziemniaki, dołóż drobno posiekaną cebulę oraz tuńczyka odsączonego z płynu. Dodaj też pokrojoną natkę pietruszki.
  6. Dolej sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki.
  7. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Możesz od razu ją podawać do stołu.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby