Sałatka ziemniaczana z takim dodatkiem to petarda. Smakuje genialnie

Cudowna sałatka - taką nazwę otrzymało to danie. Smakuje obłędnie i wyjątkowo. Zawiera w sobie ziemniaki, tuńczyk oraz jajka i to połączenie sprawia, że nie można jej się oprzeć. Przedstawiamy banalnie prosty przepis, który możesz wykorzystać na kolację, grilla lub przyjęcie.

sałatkasałatka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Masz ochotę na przepyszną sałatkę? Spróbuj przygotować danie z ziemniakami, tuńczykiem i jajkami. Jest ono bardzo proste, a smakuje obłędnie. Poradzi sobie z nią nawet początkujący adept sztuki kulinarnej i ktoś, kto nigdy przygotowywaniem posiłków się nie zajmował.

Zapraszamy cię na ciekawą kulinarną przygodę, dzięki której zakochasz się w sałatkach. Możesz podać ją na przykład podczas obiadu lub kolacji z rodziną. Każdy będzie prosił o dokładkę, a danie szybko zniknie z miski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zalej bagietki tą mieszanką. Powstaną hot dogi, jakich jeszcze nie jadłeś

Cudowna sałatka z ziemniakami i tuńczykiem - przepis

Jak przygotować taką sałatkę? Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy tylko kilka czynności i będzie gotowa. Musisz tylko pamiętać o tym, by wcześniej ugotować jajka oraz ziemniaki. Te składniki nie mogą być ciepłe podczas robienia dania. Teraz możesz przygotować wszystkie składniki. Będzie to:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • czerwona cebula,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki natki pietruszki (posiekanej),
  • sól i pieprz do smaku.


Sos zrobisz z:

  • dwóch łyżek majonezu,
  • łyżeczki musztardy,
  • łyżeczki soku z cytryny,
  • soli oraz pieprzu.
Sałatka
Sałatka © Wikimedia Commons

Poniżej przedstawiamy sposób wykonania sałatki krok po kroku:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo i dobrze wystudź.
  3. Majonez pomieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. To będzie dip, którym polejesz sałatkę.
  4. Wystudzone jajka na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
  5. W misce umieść jajka i ziemniaki, dołóż drobno posiekaną cebulę oraz tuńczyka odsączonego z płynu. Dodaj też pokrojoną natkę pietruszki.
  6. Dolej sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki.
  7. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Możesz od razu ją podawać do stołu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej