PrzepisSałatkiSałatka ziemniaczana z takim dodatkiem to petarda. Smakuje genialnie

Sałatka ziemniaczana z takim dodatkiem to petarda. Smakuje genialnie

sałatka
sałatka
Źródło zdjęć: © Getty Images

01.09.2023 18:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Cudowna sałatka - taką nazwę otrzymało to danie. Smakuje obłędnie i wyjątkowo. Zawiera w sobie ziemniaki, tuńczyk oraz jajka i to połączenie sprawia, że nie można jej się oprzeć. Przedstawiamy banalnie prosty przepis, który możesz wykorzystać na kolację, grilla lub przyjęcie.

Masz ochotę na przepyszną sałatkę? Spróbuj przygotować danie z ziemniakami, tuńczykiem i jajkami. Jest ono bardzo proste, a smakuje obłędnie. Poradzi sobie z nią nawet początkujący adept sztuki kulinarnej i ktoś, kto nigdy przygotowywaniem posiłków się nie zajmował.

Zapraszamy cię na ciekawą kulinarną przygodę, dzięki której zakochasz się w sałatkach. Możesz podać ją na przykład podczas obiadu lub kolacji z rodziną. Każdy będzie prosił o dokładkę, a danie szybko zniknie z miski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cudowna sałatka z ziemniakami i tuńczykiem - przepis

Jak przygotować taką sałatkę? Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy tylko kilka czynności i będzie gotowa. Musisz tylko pamiętać o tym, by wcześniej ugotować jajka oraz ziemniaki. Te składniki nie mogą być ciepłe podczas robienia dania. Teraz możesz przygotować wszystkie składniki. Będzie to:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • czerwona cebula,
  • trzy jajka,
  • dwie łyżki natki pietruszki (posiekanej),
  • sól i pieprz do smaku.


Sos zrobisz z:

  • dwóch łyżek majonezu,
  • łyżeczki musztardy,
  • łyżeczki soku z cytryny,
  • soli oraz pieprzu.
Sałatka
Sałatka© Wikimedia Commons

Poniżej przedstawiamy sposób wykonania sałatki krok po kroku:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia.
  2. Jajka ugotuj na twardo i dobrze wystudź.
  3. Majonez pomieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. To będzie dip, którym polejesz sałatkę.
  4. Wystudzone jajka na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
  5. W misce umieść jajka i ziemniaki, dołóż drobno posiekaną cebulę oraz tuńczyka odsączonego z płynu. Dodaj też pokrojoną natkę pietruszki.
  6. Dolej sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki.
  7. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Możesz od razu ją podawać do stołu.