Sałatka ziemniaczana z takim dodatkiem to petarda. Smakuje genialnie
Cudowna sałatka - taką nazwę otrzymało to danie. Smakuje obłędnie i wyjątkowo. Zawiera w sobie ziemniaki, tuńczyk oraz jajka i to połączenie sprawia, że nie można jej się oprzeć. Przedstawiamy banalnie prosty przepis, który możesz wykorzystać na kolację, grilla lub przyjęcie.
01.09.2023 18:08
Masz ochotę na przepyszną sałatkę? Spróbuj przygotować danie z ziemniakami, tuńczykiem i jajkami. Jest ono bardzo proste, a smakuje obłędnie. Poradzi sobie z nią nawet początkujący adept sztuki kulinarnej i ktoś, kto nigdy przygotowywaniem posiłków się nie zajmował.
Zapraszamy cię na ciekawą kulinarną przygodę, dzięki której zakochasz się w sałatkach. Możesz podać ją na przykład podczas obiadu lub kolacji z rodziną. Każdy będzie prosił o dokładkę, a danie szybko zniknie z miski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowna sałatka z ziemniakami i tuńczykiem - przepis
Jak przygotować taką sałatkę? Sprawa jest banalnie prosta. Wystarczy tylko kilka czynności i będzie gotowa. Musisz tylko pamiętać o tym, by wcześniej ugotować jajka oraz ziemniaki. Te składniki nie mogą być ciepłe podczas robienia dania. Teraz możesz przygotować wszystkie składniki. Będzie to:
- pół kilograma ziemniaków,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- czerwona cebula,
- trzy jajka,
- dwie łyżki natki pietruszki (posiekanej),
- sól i pieprz do smaku.
Sos zrobisz z:
- dwóch łyżek majonezu,
- łyżeczki musztardy,
- łyżeczki soku z cytryny,
- soli oraz pieprzu.
Poniżej przedstawiamy sposób wykonania sałatki krok po kroku:
- Obierz i umyj ziemniaki. Ugotuj je do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo i dobrze wystudź.
- Majonez pomieszaj z musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. To będzie dip, którym polejesz sałatkę.
- Wystudzone jajka na twardo obierz i pokrój w drobną kostkę lub posiekaj. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce umieść jajka i ziemniaki, dołóż drobno posiekaną cebulę oraz tuńczyka odsączonego z płynu. Dodaj też pokrojoną natkę pietruszki.
- Dolej sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw miskę do lodówki.
- Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Możesz od razu ją podawać do stołu.