To jedna z najzdrowszych surówek. Idealna jako dodatek do obiadu
Tę surówkę zrobisz w 15 minut, a płynące z niej korzyści dla organizmu będziesz odczuwał znacznie dłużej. Do takich przepisów warto wracać, bo łączą to, co pyszne, z tym, co zdrowe. Oto surówka z pora i marchewki ze wspaniałym, orzeźwiającym dressingiem.
01.09.2023 07:51
Jeśli za rolę surówki podczas obiadu uznajemy nadanie posiłkowi korzyści zdrowotnych, to ta konkretna surówka odgrywa ją niczym najlepszy hollywoodzki aktor. Oczywiście nie oznacza to, że w podaniu warzyw do kotleta chodzi jedynie o zaczerpnięcie ze źródła witamin i minerałów. To ma jeszcze, rzecz jasna, smakować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tego też powodu (i z naszej wrodzonej skłonności do zdejmowania czapek z głów przed tym, co łączy przyjemne z pożytecznym) jesteśmy wielkimi fanami surówek, które reprezentują sobą jakiś konkretny smak. Nie przepadamy za spożywaniem czegoś na siłę, choćby nie wiadomo, jak byłoby to zdrowe. Tymczasem surówka z pora, na którą przepis za chwilę zobaczysz, to frajda zarówno dla organizmu, jak i podniebienia. Czy może być lepiej?
Właściwie... to może. Jeśli przy tych wszystkich zaletach przepis nie zakłada jeszcze karkołomnego i czasochłonnego procesu przygotowania, to wtedy oznacza to, że mamy do czynienia z ideałem. Wszystko wskazujemy więc na to, że możemy sobie pozwolić na takie zaproszenie: chodź zrobić surówkę perfekcyjną!
Najzdrowsza surówka z pora do obiadu
Składniki:
- 2 średnie marchewki,
- 1 duży por,
- 1 jabłko,
- 1/2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: garść pestek z dyni.
Sposób przygotowania:
- Pora umyj. Pamiętaj, że jego liście to nie bezwartościowy odpad — możesz z nich przygotować na przykład pyszną zupę. W tym jednak przepisie musisz je odkroić. Pozbądź się również korzonka.
- Teraz pokrój pora w cienkie plastry i przełóż do miski. Zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Dzięki temu złagodzisz jego ostry smak i sprawisz, że będzie znacznie mniej ciężkostrawny.
- W tym czasie obierz, umyj i zetrzyj na tarce jabłko i marchewki.
- Czas na dressing. Połącz sok z połowy cytryny, oliwę, musztardę i miód. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, i wymieszaj.
- Teraz połącz odcedzonego pora z marchewką i jabłkiem, a całość zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Podawaj z pestkami dyni lub np. nasionami słonecznika. Smacznego!