To jedna z najzdrowszych surówek. Idealna jako dodatek do obiadu

Tę surówkę zrobisz w 15 minut, a płynące z niej korzyści dla organizmu będziesz odczuwał znacznie dłużej. Do takich przepisów warto wracać, bo łączą to, co pyszne, z tym, co zdrowe. Oto surówka z pora i marchewki ze wspaniałym, orzeźwiającym dressingiem.

Surówka z pora na talerzuSurówka z pora na talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Jeśli za rolę surówki podczas obiadu uznajemy nadanie posiłkowi korzyści zdrowotnych, to ta konkretna surówka odgrywa ją niczym najlepszy hollywoodzki aktor. Oczywiście nie oznacza to, że w podaniu warzyw do kotleta chodzi jedynie o zaczerpnięcie ze źródła witamin i minerałów. To ma jeszcze, rzecz jasna, smakować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Z tego też powodu (i z naszej wrodzonej skłonności do zdejmowania czapek z głów przed tym, co łączy przyjemne z pożytecznym) jesteśmy wielkimi fanami surówek, które reprezentują sobą jakiś konkretny smak. Nie przepadamy za spożywaniem czegoś na siłę, choćby nie wiadomo, jak byłoby to zdrowe. Tymczasem surówka z pora, na którą przepis za chwilę zobaczysz, to frajda zarówno dla organizmu, jak i podniebienia. Czy może być lepiej?

Właściwie... to może. Jeśli przy tych wszystkich zaletach przepis nie zakłada jeszcze karkołomnego i czasochłonnego procesu przygotowania, to wtedy oznacza to, że mamy do czynienia z ideałem. Wszystko wskazujemy więc na to, że możemy sobie pozwolić na takie zaproszenie: chodź zrobić surówkę perfekcyjną!

Najzdrowsza surówka z pora do obiadu

Składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duży por,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie: garść pestek z dyni.

Sposób przygotowania:

Surówka z pora będzie gotowa w 15 minut
Surówka z pora będzie gotowa w 15 minut © canva.com
  1. Pora umyj. Pamiętaj, że jego liście to nie bezwartościowy odpad — możesz z nich przygotować na przykład pyszną zupę. W tym jednak przepisie musisz je odkroić. Pozbądź się również korzonka.
  2. Teraz pokrój pora w cienkie plastry i przełóż do miski. Zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Dzięki temu złagodzisz jego ostry smak i sprawisz, że będzie znacznie mniej ciężkostrawny.
  3. W tym czasie obierz, umyj i zetrzyj na tarce jabłko i marchewki.
  4. Czas na dressing. Połącz sok z połowy cytryny, oliwę, musztardę i miód. Dopraw szczyptą soli i pieprzu, i wymieszaj.
  5. Teraz połącz odcedzonego pora z marchewką i jabłkiem, a całość zalej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Podawaj z pestkami dyni lub np. nasionami słonecznika. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku