Nie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu zna ich tajne zastosowania

Nie wyrzucaj zielonych liści pora, zamiast tego możesz je wykorzystać. Niewielu wie, jakie są cenne - Pyszności; Foto: Canva.com

Por to uniwersalne warzywo, które zazwyczaj dodajemy do zup, czy surówek. Niestety jego liście często lądują w koszu. Zastanawiasz się jak wykorzystać zielone liście pora? Okazuje się, że możesz z nich wyczarować pyszną zupę, czy marynatę. Poniżej podajemy kilka pomysłów. Od dzisiaj już nigdy ich nie wyrzucisz.

Wyjątkowo zdrowe warzywo

Zielone liście pora

Por – Pyszności; Foto: Canva.com

Por to wspaniałe warzywo, które często gości w naszej kuchni. Niektórzy porównują jego smak do zielonej cebulki. W związku z tym nic dziwnego, że stanowi składnik wielu dań.

Por jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Stanowi on źródło witamin z grupy C, K, B, czy A. W zielonych liściach pora znajdziemy również cenne składniki takie jak polifenole, czy związki siarki. Niestety zdarza się, że zamiast wykorzystać tę wyjątkową część pora – wyrzucamy ją do kosza.

Jak wykorzystać zielone liście pora?

Zupa z zielonych liści pora

Zupa – Pyszności; Foto: Canva.com

To, że zielone liście pora wspaniale wzbogacą nasz rosół, wie prawie każdy z nas. W związku z tym poniżej podajemy jeszcze kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tej części. Należy jednak zaznaczyć, że najlepiej sprawdzą się tutaj liście młodego pora. 

  • Składnik sałatek

Zielone liście pora wspaniale wzbogacą twoją sałatkę. Wystarczy, że uprzednio poddasz je blanszowaniu, a następnie dodasz do reszty warzyw. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu.

  • Kremowa zupa

Z liści pora równie dobrze zrobisz pyszną, kremową zupę. Wystarczy, że połączysz je z bulionem. Pod koniec gotowania wszystko dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Podczas przygotowywania dania, możesz wzbogacić je również w dodatkowe składniki typu ziemniaki, czy cebula. Zupa z liści jest lekka i smaczna. Odznacza się wspaniałym zielonym kolorem.

  • Marynata do mięs

Liście pora stanowią wspaniały składnik marynaty do mięs. Wystarcz przygotować z nich pastę, a następnie połączyć z białym winem, oliwą z oliwek oraz ulubionymi przyprawami. Wspaniale sprawdzi się tutaj rozmaryn, czy tymianek.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować drobiowe roladki z serem i pieczarkami krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×