Mało kto zna te sposoby oddzielania żółtek od białek. Z nimi nigdy się nie rozlewają

Podczas przygotowywania ciast niekiedy mamy za zadanie oddzielić żółtko od białka. Niestety czasami podczas wybijania jajka, fragmenty żółtka przedostają się do białka. Próbujemy usunąć niepotrzebną część za pomocą łyżeczki. W konsekwencji tracimy nie tylko czas, ale i nerwy. Oddzielanie żółtek od białek nie musi być trudne! Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów.

ObrazekJak łatwo oddzielić żółtko od białka? Z tymi trickami nie będziesz miał żadnych problemów - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Oddzielanie żółtek od białek

Obrazek
Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com

Wydawałoby się, że oddzielanie żółtka od białka jest dziecinnie proste. Niestety wielu z nas podczas przygotowywania bezy, przekonało się o tym, że nie jest to do końca prawda. W związku z tym wiele razy zdarzyło się, że w białku znaleźliśmy fragment żółtka, bądź co gorsza - część skorupki jajka.

Okazuje się jednak, że jest na to kilka prostych trików. Dzięki nim oddzielisz żółtko od białka w kilka sekund. Poniżej podajemy najlepsze sposoby, które każdy powinien znać.

Sprawdzone triki

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
  • Plastikowa butelka

Plastikowa butelka pomoże ci skutecznie oddzielić żółtko od białek. Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków. W związku z tym jajko wybij na mały talerzyk. Następnie przyłóż butelkę do żółtka i delikatnie ją naciśnij. Żółtko powinno znaleźć się w środku butelki.

  • Za pomocą dłoni

To chyba jeden z najbardziej znanych sposobów na oddzielenie żółtek od białek. Na początku wybij do miseczki jajko, a następnie wylej je na uprzednio umyte dłonie.

Następnie odłóż miseczkę - powinna znajdować się pod twoimi dłońmi. W kolejnym kroku rozłóż palce w ten sposób, aby białko przeszło przez nie do miseczki. Żółtko powinno zostać na dłoni.

  • Lejek

Lejek równie dobrze sprawdzi się podczas oddzielania żółtek od białek. Wystarczy, że wybijesz jajko do lejka. Pamiętaj, aby pod lejkiem znajdowała się miseczka. Następnie poruszaj nim delikatnie, aż białko spłynie do miski.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ciasto malinowa chmurka krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej