Główny składnik tej zupy rośnie niemal jak chwast. Wiosną i latem smakuje najlepiej

Kiedy w ogródkach i na targach pojawiają się świeże zioła to znak, że czas przygotować tę zupę. Jest delikatna, ale niepozbawiona smaku. Uwielbiają ją dzieci, przepadają za nią dorośli, a przepis to po prostu bułka z masłem.

Zupa koperkowa - PysznościZupa koperkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa koperkowa to smak wiosny i lata. Koper rośnie na działkach praktycznie jak chwast - nie znam osoby, która kiedykolwiek miała problem z jego uprawą. Chociaż można ją przygotować przez cały rok, korzystając z zamrożonych zapasów, to najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy koperek zachwyca swoim intensywnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Zupa koperkowa - prosty przepis na smaczny obiad

Zupa koperkowa to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie, idealne na wiosnę, kiedy ogród obfituje w świeże warzywa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a aromat świeżego koperku z pewnością przywoła u każdego miłe wspomnienia.

Zupa koperkowa z grzankami
Zupa koperkowa z grzankami © Adobe Stock

Zupę można podać w wersji warzywnej lub dorzucić do niej klopsiki. Niektórzy sięgają również po grzanki czy ugotowany makaron. Baza jest jednak tak pyszna, że nie musisz specjalnie eksperymentować z dodatkami. Zdecydowanie nie trzeba oszczędzać na koperku - to właśnie on nadaje ten wyjątkowy smak i letni aromat.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • spory pęczek koperku,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 młode marchewki,
  • dymka ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę w plastry.
  2. Cebulę dymkę posiekaj, osobno pokrój również szczypiorek.
  3. W garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę dymkę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  4. Dorzuć pokrojone ziemniaki oraz marchewkę i podsmaż całość. Najlepiej jest wybrać młode ziemniaki - nadadzą zupie jeszcze więcej wiosenno-letniej świeżości.
  5. Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Najlepiej sprawdzi się bulion warzywny, ale możesz wykorzystać także rosół czy bulion mięsny.
  6. Dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek.
  7. Odlej chochlę wywaru, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wlej płyn z powrotem do garnka - dzięki temu zabielona zupa nie będzie miała grudek.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Prosta zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd