Główny składnik tej zupy rośnie niemal jak chwast. Wiosną i latem smakuje najlepiej

Kiedy w ogródkach i na targach pojawiają się świeże zioła to znak, że czas przygotować tę zupę. Jest delikatna, ale niepozbawiona smaku. Uwielbiają ją dzieci, przepadają za nią dorośli, a przepis to po prostu bułka z masłem.

Główny składnik tej zupy rośnie niemal jak chwast. Wiosną i latem smakuje najlepiejZupa koperkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zupa koperkowa to smak wiosny i lata. Koper rośnie na działkach praktycznie jak chwast - nie znam osoby, która kiedykolwiek miała problem z jego uprawą. Chociaż można ją przygotować przez cały rok, korzystając z zamrożonych zapasów, to najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy koperek zachwyca swoim intensywnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Zupa koperkowa - prosty przepis na smaczny obiad

Zupa koperkowa to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie, idealne na wiosnę, kiedy ogród obfituje w świeże warzywa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a aromat świeżego koperku z pewnością przywoła u każdego miłe wspomnienia.

Zupa koperkowa z grzankami
Zupa koperkowa z grzankami © Adobe Stock

Zupę można podać w wersji warzywnej lub dorzucić do niej klopsiki. Niektórzy sięgają również po grzanki czy ugotowany makaron. Baza jest jednak tak pyszna, że nie musisz specjalnie eksperymentować z dodatkami. Zdecydowanie nie trzeba oszczędzać na koperku - to właśnie on nadaje ten wyjątkowy smak i letni aromat.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • spory pęczek koperku,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 młode marchewki,
  • dymka ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę w plastry.
  2. Cebulę dymkę posiekaj, osobno pokrój również szczypiorek.
  3. W garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę dymkę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  4. Dorzuć pokrojone ziemniaki oraz marchewkę i podsmaż całość. Najlepiej jest wybrać młode ziemniaki - nadadzą zupie jeszcze więcej wiosenno-letniej świeżości.
  5. Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Najlepiej sprawdzi się bulion warzywny, ale możesz wykorzystać także rosół czy bulion mięsny.
  6. Dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek.
  7. Odlej chochlę wywaru, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wlej płyn z powrotem do garnka - dzięki temu zabielona zupa nie będzie miała grudek.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Prosta zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia