Główny składnik tej zupy rośnie niemal jak chwast. Wiosną i latem smakuje najlepiej

Kiedy w ogródkach i na targach pojawiają się świeże zioła to znak, że czas przygotować tę zupę. Jest delikatna, ale niepozbawiona smaku. Uwielbiają ją dzieci, przepadają za nią dorośli, a przepis to po prostu bułka z masłem.

Zupa koperkowa - PysznościZupa koperkowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zupa koperkowa to smak wiosny i lata. Koper rośnie na działkach praktycznie jak chwast - nie znam osoby, która kiedykolwiek miała problem z jego uprawą. Chociaż można ją przygotować przez cały rok, korzystając z zamrożonych zapasów, to najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy koperek zachwyca swoim intensywnym aromatem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy dowód na to, że pyszny deser można zrobić na zwykłej patelni

Zupa koperkowa - prosty przepis na smaczny obiad

Zupa koperkowa to nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie, idealne na wiosnę, kiedy ogród obfituje w świeże warzywa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a aromat świeżego koperku z pewnością przywoła u każdego miłe wspomnienia.

Zupa koperkowa z grzankami
Zupa koperkowa z grzankami © Adobe Stock

Zupę można podać w wersji warzywnej lub dorzucić do niej klopsiki. Niektórzy sięgają również po grzanki czy ugotowany makaron. Baza jest jednak tak pyszna, że nie musisz specjalnie eksperymentować z dodatkami. Zdecydowanie nie trzeba oszczędzać na koperku - to właśnie on nadaje ten wyjątkowy smak i letni aromat.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • spory pęczek koperku,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 młode marchewki,
  • dymka ze szczypiorkiem,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę w plastry.
  2. Cebulę dymkę posiekaj, osobno pokrój również szczypiorek.
  3. W garnku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wrzuć cebulę dymkę i podsmażaj chwilę, aż się zeszkli.
  4. Dorzuć pokrojone ziemniaki oraz marchewkę i podsmaż całość. Najlepiej jest wybrać młode ziemniaki - nadadzą zupie jeszcze więcej wiosenno-letniej świeżości.
  5. Zalej całość bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Najlepiej sprawdzi się bulion warzywny, ale możesz wykorzystać także rosół czy bulion mięsny.
  6. Dodaj posiekany koperek oraz szczypiorek.
  7. Odlej chochlę wywaru, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wlej płyn z powrotem do garnka - dzięki temu zabielona zupa nie będzie miała grudek.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Prosta zupa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟