Przepyszne klopsiki w towarzystwie domowej surówki staną się hitem w każdym domu
01.12.2023 13:23, aktual.: 24.04.2024 17:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Oryginalny, ciekawy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad już czeka. Wystarczy jeden kęs, aby poczuć niesamowitą kombinację smaków.
Czy przygotowanie obiadu w wydaniu fit musi być trudne? Tym bardziej bez grama mięsa? Oczywiście, że nie! Ten przepis jest na to najlepszym dowodem, dlatego warto zapoznać się z nim nieco bliżej.
Dzięki prostej i szybkiej instrukcji w mgnieniu oka w każdej kuchni może pojawić się pyszny obiad dla całej rodziny. W roli głównej tym razem wystąpią aromatyczne klopsiki na bazie ciecierzycy. Ciekawym dodatkiem do głównego dania będzie przepyszna surówka domowej roboty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duet uroczych klopsików i owocowo-warzywnej surówki na długo zapada w pamięci. Taki jest dobry!
Składniki:
KLOPSY Z CIECIERZYCY
- 1 jajko,
- 4 łyżeczki płatków owsianych,
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 4 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego.
SURÓWKA Z SELERA
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
- 1/4 cebuli,
- 100 g marchewki,
- 6 łyżeczek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki kopru,
- 100 g korzenia selera,
- 200 g jabłka,
- 1/2 łyżeczki bazylii,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania klopsików z ciecierzycy. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: ugotowaną ciecierzycę, płatki owsiane, jajko, sól, czosnek granulowany, majeranek i słodką paprykę.
Krok 2. Składniki blenduję na gładką masę, po czym przy pomocy dłoni formuje z nich małe kuleczki.
Krok 3. Na palniku układam patelnię, po czym do środka przelewam olej. Kiedy urządzenie jest już dobrze rozgrzane, wkładam do środka klopsiki. Następnie smażę je przez kilka minut na każdej stronie. Przydatne na tym etapie okazały się szczypce kuchenne.
Krok 4. Czas na domową surówkę. Aby ją przygotować, najpierw obieram selera, marchewkę i jabłko. Następnie składniki ścieram na tarce na dużych oczkach, po czym łączę je w dużej misce.
Krok 5. Do naczynia trafia również drobno posiekana cebula, jogurt naturalny, posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz, sól, suszona bazylia oraz olej rzepakowy. Na koniec mieszam dokładnie składniki przy pomocy zwykłych łyżek stołowych.
Krok 6. Klopsiki serwuję z domową surówką. Do dekoracji dodatku polecam świeżą gałązkę kopru. Smacznego!