Przepyszne klopsiki w towarzystwie domowej surówki staną się hitem w każdym domu

Oryginalny, ciekawy i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad już czeka. Wystarczy jeden kęs, aby poczuć niesamowitą kombinację smaków.

Klopsiki w połączeniu z surówką to prawdziwa poezja smakówKlopsiki w połączeniu z surówką to prawdziwa poezja smaków
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Czy przygotowanie obiadu w wydaniu fit musi być trudne? Tym bardziej bez grama mięsa? Oczywiście, że nie! Ten przepis jest na to najlepszym dowodem, dlatego warto zapoznać się z nim nieco bliżej. 

Dzięki prostej i szybkiej instrukcji w mgnieniu oka w każdej kuchni może pojawić się pyszny obiad dla całej rodziny. W roli głównej tym razem wystąpią aromatyczne klopsiki na bazie ciecierzycy. Ciekawym dodatkiem do głównego dania będzie przepyszna surówka domowej roboty.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsy z ciecierzycy podaj z surówką z selera. Lepsze połączenie smaków nie istnieje

Duet uroczych klopsików i owocowo-warzywnej surówki na długo zapada w pamięci. Taki jest dobry!

Składniki:

KLOPSY Z CIECIERZYCY

  • 1 jajko,
  • 4 łyżeczki płatków owsianych,
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 4 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego. 

SURÓWKA Z SELERA

  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 1/4 cebuli,
  • 100 g marchewki,
  • 6 łyżeczek jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki kopru,
  • 100 g korzenia selera,
  • 200 g jabłka,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania klopsików z ciecierzycy. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: ugotowaną ciecierzycę, płatki owsiane, jajko, sól, czosnek granulowany, majeranek i słodką paprykę. 

Najpierw przygotowuję bazę na klopsiki
Najpierw przygotowuję bazę na klopsiki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki blenduję na gładką masę, po czym przy pomocy dłoni formuje z nich małe kuleczki. 

Kształt klopsików już jest
Kształt klopsików już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na palniku układam patelnię, po czym do środka przelewam olej. Kiedy urządzenie jest już dobrze rozgrzane, wkładam do środka klopsiki. Następnie smażę je przez kilka minut na każdej stronie. Przydatne na tym etapie okazały się szczypce kuchenne. 

Klopsiki mają nabrać złocistych rumieńców
Klopsiki mają nabrać złocistych rumieńców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Czas na domową surówkę. Aby ją przygotować, najpierw obieram selera, marchewkę i jabłko. Następnie składniki ścieram na tarce na dużych oczkach, po czym łączę je w dużej misce. 

Czas na pyszną surówkę warzywno-owocową
Czas na pyszną surówkę warzywno-owocową © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do naczynia trafia również drobno posiekana cebula, jogurt naturalny, posiekany koperek, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz, sól, suszona bazylia oraz olej rzepakowy. Na koniec mieszam dokładnie składniki przy pomocy zwykłych łyżek stołowych. 

Ważny element surówki stanowi olej rzepakowy
Ważny element surówki stanowi olej rzepakowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Klopsiki serwuję z domową surówką. Do dekoracji dodatku polecam świeżą gałązkę kopru. Smacznego!

To prawdziwa uczta dla podniebienia
To prawdziwa uczta dla podniebienia © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Olej Polski
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie