PrzepisSałatkiNajlepsza surówka do ryby. Wyjątkowy składnik doskonale podkreśla smak dania

Najlepsza surówka do ryby. Wyjątkowy składnik doskonale podkreśla smak dania

Surówka z marchewki z rodzynkami - Pyszności
Surówka z marchewki z rodzynkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
03.11.2023 10:37, aktualizacja: 17.01.2024 15:11

Aby stworzyć pyszną i zdrową surówkę do ryby nie potrzeba wcale dużej ilości składników. Czasami wystarczy dodać jeden wyjątkowy składnik, aby odmienić smak całego dania. I tak też jest w przypadku tej prostej sałatki.

Sałatka z marchewki to absolutny klasyk w polskim menu sałatkowym. Jest prosta, szybka i smaczna, bo słodki smak przyciąga nawet tych najmłodszych. Świetnie pasuje zarówno do ryby, jak i innych pieczonych lub smażonych mięs. Tym razem poza tradycyjną marchewką i majonezem do sałatki wpadły również rodzynki. Chociaż niektórzy darzą je spora niechęcią, to fani słodkich akcentów będą zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki do prawdziwa bomba witaminowa na dodatek w pysznym wydaniu. Dostarcza porządną dawkę karotenu, czyli formy prowitaminy A. Odgrywa on ogromnie ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy naszych oczu. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach, więc do sałatki dodaje się majonez lub zamiennie dobrej jakości oliwę.

Składniki:

  • 3 /4 szklanki startej marchewki,
  • 1/2 szklanki majonezu, 
  • rodzynki,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie: jabłko pokrojone w kostkę, żurawina suszona, ananas pokrojony w kostkę.
Surówka z marchewki z rodzynkami - Pyszności
Surówka z marchewki z rodzynkami - Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce i przełóż do miseczki.
  2. Rodzynki sparz we wrzątku i dorzuć do marchewki.
  3. Dodaj majonez, sok z cytryny, szczyptę soli oraz cukru i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Opcjonalnie dorzuć pokrojony ananas lub starte jabłko.
  5. Odstaw miseczkę do lodówki na minimum pół godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.


Rodzynki możesz zastąpić także suszoną żurawiną. Jeśli chcesz, aby sałatka była lżejsza, zastąp część majonezu jogurtem naturalnym. Dobrym pomysłem może być również dodanie do sałatki białej części pora, którego pikanteria zrównoważy słodycz płynącą z marchewki. Dla efektu chrupania warto dorzucić kilka posiekanych drobno orzechów włoskich. Taka surówka to świetny dodatek do ryby, chociaż smakuje tak dobrze, że sprawdzi się również jako prosta i szybka przekąska.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także