Smażenie ryby wcale nie jest proste. Tylko tak będzie mieć chrupiącą panierkę
Smażenie ryb to pewnego rodzaju wyzwanie, któremu można podołać, jeśli będziesz kierować się tymi najważniejszymi zasadami. Pomimo tego, że ryby można przyrządzić na kilka sposobów, to najczęściej smaży się je na patelni. Jak smażyć ryby, aby wyróżniały się smakiem i miały chrupiącą skórkę?
14.04.2023 | aktual.: 14.04.2023 09:16
Odpowiednie przygotowanie ryby to przede wszystkim właściwy czas i tłuszcz, który zostanie wykorzystany do smażenia. Jak dobrze wiesz, w sklepach znajdziesz zarówno te najzdrowsze ryby, ale i takie, które do tej kategorii się nie zaliczają. Niezależnie od tego, czy to ryby morskie, czy ryby słodkowodne, należy pamiętać, że ich smażenie wymaga kilku najważniejszych zasad. Czym się kierować i jak smażyć ryby?
Smażenie ryby - pamiętaj o jej odpowiednim przygotowaniu
Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak smażyć ryby, to pamiętaj, że wpierw musisz je odpowiednio przygotować do smażenia. W sklepie rybnym możesz zakupić ryby świeże, jak i ryby mrożone. Z pewnością, zdajesz sobie sprawę, że świeża ryba wymaga odpowiedniego oczyszczenia i następnie filetowania. Należy ją wypatroszyć i pozbyć się łusek, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Aby zminimalizować intensywny zapach świeżej ryby, dobrze jest ją skropić sokiem z cytryny przed smażeniem. Jest to trik stosowany przez wielu szefów kuchni.
Inny sposób, który pozwoli ci zniwelować zapach świeżej ryby, to moczenie jej w mleku przez kilka godzin. Przed smażeniem ryby, istotne jest panierowanie ryby. Rób to kolejno - najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec - w bułce tartej. Panierki do ryb można wzbogacić o rozmaite przyprawy. Ważne jest to, by panierka nie była zbyt gruba, bo smażona ryba wchłonie zbyt dużą ilość tłuszczu, przez co na pewno nie będzie chrupiąca, ale mało apetyczna.
Zobacz koniecznie: Tej ryby unikaj jak ognia. Można nabawić się wielu dolegliwości, a dużo osób po nią sięga
Jak smażyć ryby i na jakim tłuszczu?
Smażenie ryby należy rozpocząć od rozgrzania patelni i tłuszczu, na który wrzuci się rybę w panierce. Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć ryby i jakiego tłuszczu użyć, to wiedz, że najlepiej sprawdzi się tu olej lub masło klarowane. W przypadku oleju, najlepszą opcją będzie olej rzepakowy. A to z tego powodu, że posiada neutralny smak, przez co determinuje smak smażonej ryby. Jeśli zaś chodzi o masło klarowane, to nie pali się ono w wysokich temperaturach i nadaje rybom maślany aromat.
Pamiętaj, że smażenie ryb powinno się odbywać na dobrze rozgrzanym tłuszczu - tak, by ryba nie przywierała do patelni. Należy ją smażyć przez 5 minut na każdej ze stron. Kawałki ryby powinny być zarumienione. Staraj się, by smażone ryby nie były ułożone zbyt ciasno na patelni, bo nie usmażą się równomiernie.
Poznaj szybki przepis na obiad z łososiem. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: