Lekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu. Idealna na obiad dla całej rodziny
Wyśmienita potrawka z indyka podana z brązowym ryżem i sałatką z czerwonego buraka to prawdziwe arcydzieło kulinarne. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.
01.12.2023 | aktual.: 21.11.2024 08:16
Jak przygotować smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny? Odpowiedź jest bardzo prosta — wystarczy wykorzystać ten przepis. Nie dość, że składa się z samych zdrowych i smacznych produktów, to jeszcze wygląda bardzo apetycznie.
Tym razem bazą przepisu będzie rozgrzewająca potrawka z indyka, która świetnie wpisze się w zimowe menu. Towarzyszyć będzie jej brązowy ryż w sypkiej formie oraz domowej roboty sałatka z rukolą i czerwonym burakiem. To będą prawdziwe pyszności!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu i sałatki buraczkowej — przepis
W tym obiedzie można znaleźć dosłownie wszystko — mięsne kęski, zdrowe warzywa, aromatyczne przyprawy i ciekawą formę podania. Czego chcieć więcej?
Składniki:
POTRAWKA Z INDYKA
- 100 g piersi z indyka,
- 2 łyżeczki mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- 2 łyżki Oleju Polskiego rzepakowego,
- 1 szkl. wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 50 g ryżu brązowego.
SAŁATKA
- 2 garście rukoli,
- 200 g czerwonego buraka,
- 50 g fety,
- 2 łyżeczki sezamu.
DRESSING
- 3 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania indyka. W tym celu dzielę mięso najpierw w poziome pasy, po czym kroję je dodatkowo w drobną kostkę. Indyka doprawiam na koniec solą.
Krok 2. Wstępnie przygotowanego indyka smażę następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Po kilku minutach dodaję do garnka szklankę wody, curry, świeży koperek oraz mąkę do zagęszczenia potrawki.
Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi i gotuję jeszcze kilka minut.
Krok 3. Czas przygotować dressing do sałatki. Aby to zrobić, w małej miseczce łączę ze sobą olej rzepakowy, ocet winny, suszone oregano oraz bazylią.
Krok 4. Do większej miski przesypuję świeżą rukolę. Następnie do miski dodaję też ugotowanego czerwonego buraka. Wcześniej kroję go w drobną kostkę. Na tym jednak nie koniec, bo do sałatki dodaję również pokruszoną fetę oraz sezam.
Krok 5. Gotową potrawkę serwuję z ugotowanym na sypko brązowym ryżem oraz domową sałatką. Do sałatki dodaję też wcześniej przygotowany dressing. Na koniec całe danie posypuję świeżym koperkiem. Obiad serwuję od razu po przygotowaniu. Smacznego!