Lekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu. Idealna na obiad dla całej rodziny

Wyśmienita potrawka z indyka podana z brązowym ryżem i sałatką z czerwonego buraka to prawdziwe arcydzieło kulinarne. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domuTen pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jak przygotować smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny? Odpowiedź jest bardzo prosta — wystarczy wykorzystać ten przepis. Nie dość, że składa się z samych zdrowych i smacznych produktów, to jeszcze wygląda bardzo apetycznie.

Tym razem bazą przepisu będzie rozgrzewająca potrawka z indyka, która świetnie wpisze się w zimowe menu. Towarzyszyć będzie jej brązowy ryż w sypkiej formie oraz domowej roboty sałatka z rukolą i czerwonym burakiem. To będą prawdziwe pyszności!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka potrawka z indyka w towarzystwie ryżu. Pomysł na wyjątkowo pyszny obiad

Lekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu i sałatki buraczkowej — przepis

W tym obiedzie można znaleźć dosłownie wszystko — mięsne kęski, zdrowe warzywa, aromatyczne przyprawy i ciekawą formę podania. Czego chcieć więcej?

Składniki:

POTRAWKA Z INDYKA

  • 100 g piersi z indyka,
  • 2 łyżeczki mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 1 szkl. wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 50 g ryżu brązowego.

SAŁATKA

  • 2 garście rukoli,
  • 200 g czerwonego buraka,
  • 50 g fety,
  • 2 łyżeczki sezamu.

DRESSING

  • 3 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania indyka. W tym celu dzielę mięso najpierw w poziome pasy, po czym kroję je dodatkowo w drobną kostkę. Indyka doprawiam na koniec solą. 

Najpierw przygotowuję indyka
Najpierw przygotowuję indyka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowanego indyka smażę następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Po kilku minutach dodaję do garnka szklankę wody, curry, świeży koperek oraz mąkę do zagęszczenia potrawki.

Potrawka jest już prawie gotowa
Potrawka jest już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi i gotuję jeszcze kilka minut. 

Krok 3. Czas przygotować dressing do sałatki. Aby to zrobić, w małej miseczce łączę ze sobą olej rzepakowy, ocet winny, suszone oregano oraz bazylią. 

Do sałatki przygotowuję dressing
Do sałatki przygotowuję dressing © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do większej miski przesypuję świeżą rukolę. Następnie do miski dodaję też ugotowanego czerwonego buraka. Wcześniej kroję go w drobną kostkę. Na tym jednak nie koniec, bo do sałatki dodaję również pokruszoną fetę oraz sezam. 

Domowa sałatka z dodatkiem sezamu będzie jeszcze lepsza
Domowa sałatka z dodatkiem sezamu będzie jeszcze lepsza © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową potrawkę serwuję z ugotowanym na sypko brązowym ryżem oraz domową sałatką. Do sałatki dodaję też wcześniej przygotowany dressing. Na koniec całe danie posypuję świeżym koperkiem. Obiad serwuję od razu po przygotowaniu. Smacznego!

I obiad jest już gotowy!
I obiad jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Olej Polski
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów