WideoLekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu. Idealna na obiad dla całej rodziny

Lekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu. Idealna na obiad dla całej rodziny

Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu
Ten pomysł na obiad stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
01.12.2023 14:31, aktualizacja: 24.04.2024 17:08

Wyśmienita potrawka z indyka podana z brązowym ryżem i sałatką z czerwonego buraka to prawdziwe arcydzieło kulinarne. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie.

Jak przygotować smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny? Odpowiedź jest bardzo prosta — wystarczy wykorzystać ten przepis. Nie dość, że składa się z samych zdrowych i smacznych produktów, to jeszcze wygląda bardzo apetycznie.

Tym razem bazą przepisu będzie rozgrzewająca potrawka z indyka, która świetnie wpisze się w zimowe menu. Towarzyszyć będzie jej brązowy ryż w sypkiej formie oraz domowej roboty sałatka z rukolą i czerwonym burakiem. To będą prawdziwe pyszności!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka potrawka z indyka z dodatkiem ryżu i sałatki buraczkowej — przepis

W tym obiedzie można znaleźć dosłownie wszystko — mięsne kęski, zdrowe warzywa, aromatyczne przyprawy i ciekawą formę podania. Czego chcieć więcej?

Składniki:

POTRAWKA Z INDYKA

  • 100 g piersi z indyka,
  • 2 łyżeczki mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 1 szkl. wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 50 g ryżu brązowego.

SAŁATKA

  • 2 garście rukoli,
  • 200 g czerwonego buraka,
  • 50 g fety,
  • 2 łyżeczki sezamu.

DRESSING

  • 3 łyżeczki Oleju Polskiego rzepakowego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania indyka. W tym celu dzielę mięso najpierw w poziome pasy, po czym kroję je dodatkowo w drobną kostkę. Indyka doprawiam na koniec solą. 

Najpierw przygotowuję indyka
Najpierw przygotowuję indyka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowanego indyka smażę następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Po kilku minutach dodaję do garnka szklankę wody, curry, świeży koperek oraz mąkę do zagęszczenia potrawki.

Potrawka jest już prawie gotowa
Potrawka jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi i gotuję jeszcze kilka minut. 

Krok 3. Czas przygotować dressing do sałatki. Aby to zrobić, w małej miseczce łączę ze sobą olej rzepakowy, ocet winny, suszone oregano oraz bazylią. 

Do sałatki przygotowuję dressing
Do sałatki przygotowuję dressing© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do większej miski przesypuję świeżą rukolę. Następnie do miski dodaję też ugotowanego czerwonego buraka. Wcześniej kroję go w drobną kostkę. Na tym jednak nie koniec, bo do sałatki dodaję również pokruszoną fetę oraz sezam. 

Domowa sałatka z dodatkiem sezamu będzie jeszcze lepsza
Domowa sałatka z dodatkiem sezamu będzie jeszcze lepsza© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową potrawkę serwuję z ugotowanym na sypko brązowym ryżem oraz domową sałatką. Do sałatki dodaję też wcześniej przygotowany dressing. Na koniec całe danie posypuję świeżym koperkiem. Obiad serwuję od razu po przygotowaniu. Smacznego!

I obiad jest już gotowy!
I obiad jest już gotowy!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także