Jedz zamiast kurczaka. Dietetycy z czystym sumieniem polecają to mięso

Spożycie tego mięsa powinno być znacznie większe — przekonują dietetycy. A jednak Polacy nadal wolą stawiać na kurczaka albo pełne nasyconych kwasów tłuszczowych mięso czerwone. Czy to przez to, że nie obchodzimy Święta Dziękczynienia? Ups! I już zdradziliśmy, o jakie mięso chodzi...

Indyk jako alternatywa dla kurczaka. Czy to ma sens?Indyk jako alternatywa dla kurczaka. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Hodowla indyka — czyli bohatera tego artykułu — jest znacznie trudniejsza od masowej produkcji kurczaka. Te charakterystyczne ptaki mają swoje wymagania, dłuższy czas wzrostu i są bardziej wrażliwe; produkt końcowy jest natomiast uzależniony od dostosowania się do tych okoliczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

W diecie indyków musi pojawiać się między innymi czosnek, piołun i cebula. Niechemiczna żywność i naturalna hodowla to dla producentów wyzwanie, któremu warto jednak sprostać, bo koniec końców indyk jest znacznie zdrowszy nie tylko od wieprzowiny i wołowiny, ale również kurczaków. Tymczasem popyt na to mięso ciągle rośnie.

Indyk dla zdrowia

Dietetycy nie mają absolutnie żadnych wątpliwości, że indyk jest zdrową alternatywą dla znacznie jeszcze popularniejszych w Polsce rodzajów mięsa. Celina Kinicka, dietetyk kliniczny i diet coach w Centrum Medycznym Damiana, opowiedziała o walorach indyka portalowi zywienie.medonet.pl. Zauważyła wtedy, że mięso to zawiera więcej tzw. popiołu, czyli ogólnej wartości składników odżywczych, od kurczaka. Dodała również kilka słów o kaloryczności:

Jeżeli porównujemy wyłącznie pierś z indyka do mięsa z piersi z kurczaka, to obie wykazują niską zawartość tłuszczu, jednak indyk ma jej mniejszą zawartość i co za tym idzie niższą wartość energetyczną.

Poza tym prostym porównaniem warto jeszcze odnotować ścisłe właściwości, które znajdziemy w składzie indyka. To mięso jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i D oraz mnóstwa minerałów: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Indyk nie tylko na Święto Dziękczynienia
Indyk nie tylko na Święto Dziękczynienia © Canva | Monstera Production

Ciekawostka o świątecznym indyku

Biorąc powyższe dane pod uwagę, można dojść do prostego wniosku: Amerykanie wiedzieli, co robili, uznając to mięso za tradycyjną potrawę Święta Dziękczynienia. I mają w tym niemały rozmach! Jeśli bowiem wydawało ci się, że Polacy zjadają dużo karpia na Gwiazdkę, to wiedz, że w ciągu jednego dnia mieszkańcy Stanów Zjednoczonych spożywają ponad 45 milionów indyków! Mimo to nie ma tu zagrożenia wyginięciem, ponieważ produkcja stawia czoła popytowi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯