Jedz zamiast kurczaka. Dietetycy z czystym sumieniem polecają to mięso

Spożycie tego mięsa powinno być znacznie większe — przekonują dietetycy. A jednak Polacy nadal wolą stawiać na kurczaka albo pełne nasyconych kwasów tłuszczowych mięso czerwone. Czy to przez to, że nie obchodzimy Święta Dziękczynienia? Ups! I już zdradziliśmy, o jakie mięso chodzi...

Indyk jako alternatywa dla kurczaka. Czy to ma sens?Indyk jako alternatywa dla kurczaka. Czy to ma sens?
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

Hodowla indyka — czyli bohatera tego artykułu — jest znacznie trudniejsza od masowej produkcji kurczaka. Te charakterystyczne ptaki mają swoje wymagania, dłuższy czas wzrostu i są bardziej wrażliwe; produkt końcowy jest natomiast uzależniony od dostosowania się do tych okoliczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

W diecie indyków musi pojawiać się między innymi czosnek, piołun i cebula. Niechemiczna żywność i naturalna hodowla to dla producentów wyzwanie, któremu warto jednak sprostać, bo koniec końców indyk jest znacznie zdrowszy nie tylko od wieprzowiny i wołowiny, ale również kurczaków. Tymczasem popyt na to mięso ciągle rośnie.

Indyk dla zdrowia

Dietetycy nie mają absolutnie żadnych wątpliwości, że indyk jest zdrową alternatywą dla znacznie jeszcze popularniejszych w Polsce rodzajów mięsa. Celina Kinicka, dietetyk kliniczny i diet coach w Centrum Medycznym Damiana, opowiedziała o walorach indyka portalowi zywienie.medonet.pl. Zauważyła wtedy, że mięso to zawiera więcej tzw. popiołu, czyli ogólnej wartości składników odżywczych, od kurczaka. Dodała również kilka słów o kaloryczności:

Jeżeli porównujemy wyłącznie pierś z indyka do mięsa z piersi z kurczaka, to obie wykazują niską zawartość tłuszczu, jednak indyk ma jej mniejszą zawartość i co za tym idzie niższą wartość energetyczną.

Poza tym prostym porównaniem warto jeszcze odnotować ścisłe właściwości, które znajdziemy w składzie indyka. To mięso jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i D oraz mnóstwa minerałów: potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

Indyk nie tylko na Święto Dziękczynienia
Indyk nie tylko na Święto Dziękczynienia © Canva | Monstera Production

Ciekawostka o świątecznym indyku

Biorąc powyższe dane pod uwagę, można dojść do prostego wniosku: Amerykanie wiedzieli, co robili, uznając to mięso za tradycyjną potrawę Święta Dziękczynienia. I mają w tym niemały rozmach! Jeśli bowiem wydawało ci się, że Polacy zjadają dużo karpia na Gwiazdkę, to wiedz, że w ciągu jednego dnia mieszkańcy Stanów Zjednoczonych spożywają ponad 45 milionów indyków! Mimo to nie ma tu zagrożenia wyginięciem, ponieważ produkcja stawia czoła popytowi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm