Te produkty trzymamy w kuchni miesiącami. Duży błąd

Mąka, kasza, bułka tarta - nie pamiętasz, od kiedy zalegają w twojej kuchennej szafce? Dobra wiadomość jest taka, że produkty te rzeczywiście mają długie terminy przydatności do spożycia. Zła, że nie są wieczne, a część z nich powinna zostać zużyta szybciej, niż nam się wydaje.

Jak długo przechowywać produkty suche?Jak długo przechowywać produkty suche?
Źródło zdjęć: © Pexels | ASR Design Studio

Niektóre produkty suche bardzo szybko tracą swoje walory. Dajmy na to chipsy - wystarczy, że po otwarciu spędzą dwa dni w kuchennej szafce, a stają się nieprzyjemnie miękkie i nieapetyczne. To samo tyczy się herbatników, krakersów czy innych ciasteczek. Są też produkty, których przydatność do spożycia minęła, choć nic na to nie wskazuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta tarta to prawdziwe dzieło sztuki w jadalnym wydaniu

Jak długo przechowywać produkty sypkie?

Bułka tarta. Co prawda wytrzymuje dłużej niż zwykły chleb, ale wciąż trzeba mieć na uwadze, że bułka tarta jest niejako pieczywem. Należy więc trzymać ją z dala od wilgoci, która może prowadzić do pleśni. Produkt ten, prawidłowo przechowywany w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu, może przetrwać do sześciu miesięcy.

Ryż brązowy. Produkt ten może zawierać olej, przez co okres jego przydatności do spożycia wynosi mniej więcej sześć miesięcy. Można też przechowywać brązowy ryż w lodówce - niższa temperatura wydłuży jego okres przydatności do spożycia.

Przyprawy. Wbrew opinii wielu, przyprawy nie są wieczne. Z upływem czasu tracą zapach i smak, zwłaszcza te mielone i wystawione na działanie powietrza i światła. Najlepiej jest kupować przyprawy w całości i mielić na bieżąco, wedle potrzeb.

Jak przechowywać mąkę i inne suche produkty?
Jak przechowywać mąkę i inne suche produkty? © Pixabay

Jak długo można przechowywać mąkę?

Mąka pszenna. Tę można przechowywać naprawdę długo - w temperaturze pokojowej i zamknięta w szczelnym pojemniku wytrzyma ok. 12 miesięcy. Mąkę można także trzymać w lodówce, a nawet zamrozić – wówczas będzie zdatna do spożycia przez dwa lat. To najlepszy sposób na długoterminowe przechowywanie mąki.

Mąka kukurydziana. Tę zaleca się przechowywać najwyżej rok, ale aby przedłużyć jej trwałość, warto przechowywać mąkę kukurydzianą w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Ciepłe i wilgotne warunki powodują rozwój pleśni. Unikaj przechowywania mąki kukurydzianej w pobliżu zmywarki, kuchenki lub lodówki, ponieważ obszary te mogą przyczynić się do jej zepsucia.

Mąka pełnoziarnista. Ten rodzaj ma krótszy termin przydatności do spożycia, a to głównie za sprawą obecnych w niej otrębów, bielma i zarodków. Najlepiej, by przechowywać ją do trzech miesięcy w temperaturze pokojowej i do roku w lodówce lub zamrażarce. To samo dotyczy mąki owsianej i innych odmian mąki pełnoziarnistej.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni