Te produkty trzymamy w kuchni miesiącami. Duży błąd
Mąka, kasza, bułka tarta - nie pamiętasz, od kiedy zalegają w twojej kuchennej szafce? Dobra wiadomość jest taka, że produkty te rzeczywiście mają długie terminy przydatności do spożycia. Zła, że nie są wieczne, a część z nich powinna zostać zużyta szybciej, niż nam się wydaje.
14.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:51
Niektóre produkty suche bardzo szybko tracą swoje walory. Dajmy na to chipsy - wystarczy, że po otwarciu spędzą dwa dni w kuchennej szafce, a stają się nieprzyjemnie miękkie i nieapetyczne. To samo tyczy się herbatników, krakersów czy innych ciasteczek. Są też produkty, których przydatność do spożycia minęła, choć nic na to nie wskazuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo przechowywać produkty sypkie?
Bułka tarta. Co prawda wytrzymuje dłużej niż zwykły chleb, ale wciąż trzeba mieć na uwadze, że bułka tarta jest niejako pieczywem. Należy więc trzymać ją z dala od wilgoci, która może prowadzić do pleśni. Produkt ten, prawidłowo przechowywany w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu, może przetrwać do sześciu miesięcy.
Ryż brązowy. Produkt ten może zawierać olej, przez co okres jego przydatności do spożycia wynosi mniej więcej sześć miesięcy. Można też przechowywać brązowy ryż w lodówce - niższa temperatura wydłuży jego okres przydatności do spożycia.
Przyprawy. Wbrew opinii wielu, przyprawy nie są wieczne. Z upływem czasu tracą zapach i smak, zwłaszcza te mielone i wystawione na działanie powietrza i światła. Najlepiej jest kupować przyprawy w całości i mielić na bieżąco, wedle potrzeb.
Jak długo można przechowywać mąkę?
Mąka pszenna. Tę można przechowywać naprawdę długo - w temperaturze pokojowej i zamknięta w szczelnym pojemniku wytrzyma ok. 12 miesięcy. Mąkę można także trzymać w lodówce, a nawet zamrozić – wówczas będzie zdatna do spożycia przez dwa lat. To najlepszy sposób na długoterminowe przechowywanie mąki.
Mąka kukurydziana. Tę zaleca się przechowywać najwyżej rok, ale aby przedłużyć jej trwałość, warto przechowywać mąkę kukurydzianą w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Ciepłe i wilgotne warunki powodują rozwój pleśni. Unikaj przechowywania mąki kukurydzianej w pobliżu zmywarki, kuchenki lub lodówki, ponieważ obszary te mogą przyczynić się do jej zepsucia.
Mąka pełnoziarnista. Ten rodzaj ma krótszy termin przydatności do spożycia, a to głównie za sprawą obecnych w niej otrębów, bielma i zarodków. Najlepiej, by przechowywać ją do trzech miesięcy w temperaturze pokojowej i do roku w lodówce lub zamrażarce. To samo dotyczy mąki owsianej i innych odmian mąki pełnoziarnistej.