Te produkty trzymamy w kuchni miesiącami. Duży błąd

Mąka, kasza, bułka tarta - nie pamiętasz, od kiedy zalegają w twojej kuchennej szafce? Dobra wiadomość jest taka, że produkty te rzeczywiście mają długie terminy przydatności do spożycia. Zła, że nie są wieczne, a część z nich powinna zostać zużyta szybciej, niż nam się wydaje.

Jak długo przechowywać produkty suche?Jak długo przechowywać produkty suche?
Źródło zdjęć: © Pexels | ASR Design Studio
SKOMENTUJ

Niektóre produkty suche bardzo szybko tracą swoje walory. Dajmy na to chipsy - wystarczy, że po otwarciu spędzą dwa dni w kuchennej szafce, a stają się nieprzyjemnie miękkie i nieapetyczne. To samo tyczy się herbatników, krakersów czy innych ciasteczek. Są też produkty, których przydatność do spożycia minęła, choć nic na to nie wskazuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak długo przechowywać produkty sypkie?

Bułka tarta. Co prawda wytrzymuje dłużej niż zwykły chleb, ale wciąż trzeba mieć na uwadze, że bułka tarta jest niejako pieczywem. Należy więc trzymać ją z dala od wilgoci, która może prowadzić do pleśni. Produkt ten, prawidłowo przechowywany w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu, może przetrwać do sześciu miesięcy.

Ryż brązowy. Produkt ten może zawierać olej, przez co okres jego przydatności do spożycia wynosi mniej więcej sześć miesięcy. Można też przechowywać brązowy ryż w lodówce - niższa temperatura wydłuży jego okres przydatności do spożycia.

Przyprawy. Wbrew opinii wielu, przyprawy nie są wieczne. Z upływem czasu tracą zapach i smak, zwłaszcza te mielone i wystawione na działanie powietrza i światła. Najlepiej jest kupować przyprawy w całości i mielić na bieżąco, wedle potrzeb.

Jak przechowywać mąkę i inne suche produkty?
Jak przechowywać mąkę i inne suche produkty? © Pixabay

Jak długo można przechowywać mąkę?

Mąka pszenna. Tę można przechowywać naprawdę długo - w temperaturze pokojowej i zamknięta w szczelnym pojemniku wytrzyma ok. 12 miesięcy. Mąkę można także trzymać w lodówce, a nawet zamrozić – wówczas będzie zdatna do spożycia przez dwa lat. To najlepszy sposób na długoterminowe przechowywanie mąki.

Mąka kukurydziana. Tę zaleca się przechowywać najwyżej rok, ale aby przedłużyć jej trwałość, warto przechowywać mąkę kukurydzianą w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Ciepłe i wilgotne warunki powodują rozwój pleśni. Unikaj przechowywania mąki kukurydzianej w pobliżu zmywarki, kuchenki lub lodówki, ponieważ obszary te mogą przyczynić się do jej zepsucia.

Mąka pełnoziarnista. Ten rodzaj ma krótszy termin przydatności do spożycia, a to głównie za sprawą obecnych w niej otrębów, bielma i zarodków. Najlepiej, by przechowywać ją do trzech miesięcy w temperaturze pokojowej i do roku w lodówce lub zamrażarce. To samo dotyczy mąki owsianej i innych odmian mąki pełnoziarnistej.

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane