PoradyNie wkładaj takiego jedzenia do zamrażarki. Przez ten błąd może dojść do zatrucia

Nie wkładaj takiego jedzenia do zamrażarki. Przez ten błąd może dojść do zatrucia

Jakich produktów nie mrozić? - Pyszności; foto: Canva
Jakich produktów nie mrozić? - Pyszności; foto: Canva
05.04.2023 11:57

Chociaż nic nie przyczyniło się do ograniczenia marnowania żywności tak, jak zamrażarka, to nie zawsze powinniśmy korzystać z jej zalet. Lepiej dowiedzieć się zawczasu, jakich produktów nie mrozić, niż później opłakiwać ich stan, lub — co gorsze — nabawić się problemów żołądkowych. 

Czy piwo, wynalazczość i zamrażarka mają ze sobą coś wspólnego? Owszem. I nie chodzi tu wcale o słynne "Ja tego nie zrobię? Potrzymaj mi piwo!". Połączenie tych trzech pojęć odnosi się do historii zamrażarki, bo, jak czytamy w obszernym artykule "Długa historia chłodu" na portalu polityka.pl, pierwsze kroczki, jakie stawiało to urządzenie, były związane z... produkcją piwa. Czemu nas to nie dziwi?

Dzisiaj zamrażarka to sprzęt absolutnie niezbędny dla każdego domu i restauracji. Posługujemy się nią w ramach odpowiedzialności: żeby zapobiec psuciu się żywności, lub po prostu trzymaniu tam zapasów i uchronieniu się od potrzeby codziennych wizyt w supermarkecie. Jednak odpowiedzialność ta ma dwie strony. Poza tym, że wiemy, kiedy użyć zamrażarki, powinniśmy też zdawać sobie sprawę z tego, kiedy taka praktyka zaszkodzi przechowywanym tam produktom lub nawet nam.

Jakich produktów nie mrozić? - Pyszności; foto: Canva
Jakich produktów nie mrozić? - Pyszności; foto: Canva

Jakich produktów nie mrozić?

Pierwszą i najważniejszą odpowiedzią na to pytanie jest: wszystkiego, co było już wcześniej mrożone. Warto wiedzieć, że wbrew powszechnej opinii, mrożenie nie powoduje, że bakterie umierają, a jedynie to, że wpadają w stan przypominający hibernację. Podczas gdy jedno rozmrażanie nie poskutkuje drastycznym wzrostem mikrobów na jedzeniu, tak powtórzenie tego procesu sprawi, że ich kolonie błyskawicznie pomnożą się, a nam będzie groziło poważnie zatrucie pokarmowe.

A jakich produktów w ogóle nie powinniśmy mrozić? Oto one:

  • Pomidory, ogórki, winogrona — oraz inne warzywa i owoce zawierające duże pokłady wody. Powstałe podczas mrożenia kryształki lodu rozerwą strukturę tych produktów, a po wyjęciu ich z zamrażarki okaże się, że nie nadają się już do niczego.
  • Jajka. Jedyną dopuszczalną formą ich mrożenia jest oddzielenie żółtek od białek i wsadzenie ich do zamrażarki oddzielnie, na przykład w woreczkach strunowych. Zamrożone skorupki pękają, a usmażone czy ugotowane jajka tracą cały smak.
  • Cytrusy. Pomarańcze, cytryny czy grejpfruty po rozmrożeniu okażą się pomarszczonym, niesmacznym i pozbawionym części witamin produktem, który już w niczym nie przypomina tego, czy był na świeżo.
Jakich produktów nie mrozić? - Pyszności; foto: Canva
Jakich produktów nie mrozić? - Pyszności; foto: Canva
  • Nabiał. Wskutek skomplikowanych procesów chemicznych, nabiał traci w zamrażarce swoją dawną konsystencję. Grudy w mleku czy rozwarstwiona śmietana nie będzie ani dobrze wyglądała, ani smakowała. Wyjątkiem są niektóre sery żółte, ale tylko w kawałku lub starte. Więcej o tym przeczytasz w tym artykule.
  • Gotowane produkty skrobiowe. Rzadki wyjątek od tej reguły, mogą stanowić osoby, które lubią suche jak wiór ziemniaki albo paćkowaty makaron. My jednak podziękujemy.
  • Sałatki z majonezem. To ważna informacja dla tych, którzy przed świętami przygotowują sałatkę jarzynową na kilogramy. Jeśli istnieje prawdopodobieństwo, że zamierzasz ją później zamrozić, nie dodawaj do niej majonezu. Taka sałatka po rozmrożeniu nie będzie się już nadawała do jedzenia.
  • Gazowane napoje. Jeśli lubisz silne emocje i adrenalinę, to zamrożenie coca-coli w szklanej butelce będzie dla ciebie w sam raz. Uprzedzamy jednak, że taka praktyka prawdopodobnie spowoduje rozsadzenie szkła, które może zniszczyć zamrażarkę. Z tą adrenaliną to żartowaliśmy; może lepiej jakiś skok na bungee?

Zobacz jeszcze ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także