Moja mama zasypuje czosnek ryżem. Odkąd poznałam powód, robię to samo i mam spokój

Nie lubisz marnować żywności? Niestety nie zawsze wiesz, jak dobrze to zrobić? Zwłaszcza w przypadku warzyw i owoców? Nie martw się, przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie.

Przechowywanie czosnku z ryżem znacznie wydłuża jego przydatnośćPrzechowywanie czosnku z ryżem znacznie wydłuża jego przydatność
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że staram się żyć zgodnie z zasadą zero waste. Jednocześnie ciągle szukam skutecznych patentów, które pomogą zachować świeżość zakupionych produktów na dłuższy czas. 

Do tej pory podzieliłam się z tobą patentami na przechowywanie bananów, żółtego sera, ziemniaków, dyni oraz chleba. Teraz przyszedł czas na kolejny produkt, bez którego nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Bez czosnku ani rusz

Na pewno zgodzisz się ze mną, że czosnek to podstawa każdej kuchni. W końcu jest to genialny sposób na podkreślenie smaków nie tylko pysznej i rozgrzewającej zupy, ale też może świetnie sprawdzić się w roli aromatycznej marynaty do mięs. Wielką popularnością cieszy się również sam sos czosnkowy, który pasuje do wrapów, tortilli, kebabów czy pizzy. 

Możliwości na wykorzystanie czosnku w kuchni jest naprawdę cała masa. A jeśli dodamy do tego jeszcze cenne wartości prozdrowotne czosnku, to już w ogóle sprawa jest jasna. Bez niego ani rusz!

Domowy patent na przechowywanie czosnku

Dzisiejszym patentem na przechowywanie czosnku podzieliła się ze mną moja mama. Jak się okazuje, do tego celu wykorzystuje ryż w sypkiejsuchej postaci. I robi to z konkretnego powodu

Otóż dzięki tej metodzie, ma pewność, że suchy ryż skutecznie pochłonie zbierającą się wilgoć. A co za tym idzie, nie wpłynie ona negatywnie na czosnek. Dzięki takiemu zabezpieczeniu nie musisz obawiać się, że cenny składnik twojej kuchni zacznie kiełkować lub co gorsze na jego powierzchni pojawi się pleśń

Skoro już wiesz, na jakie efekty możesz liczyć, czas przejść do samej procedury. I już na wstępnie zaznaczam, że jest ona banalnie prosta. Tak naprawdę potrzebujesz 3 rzeczy: szczelnego słoika, suchego ryżu oraz czosnku. Najpierw podziel główkę czosnku na pojedyncze ząbki. Jednocześnie nie obieraj ich z łupin, ponieważ to naturalna ochrona czosnku. 

Czosnek przechowywany w ten sposób posłuży znacznie dłużej
Czosnek przechowywany w ten sposób posłuży znacznie dłużej © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy ząbki czosnku będą już wstępnie przygotowane, umieść je w słoiku na przemian z ryżem. Na koniec zamknij słoik i przechowuj go w suchymciemnym miejscu. Najlepiej do tego zadania sprawdzi się kuchenna szafka lub spiżarnia. I to wszystko! Wykorzystując dzisiejszy patent, twój czosnek z pewnością zachować świeżość znacznie dłużej. Do tego przy minimalnym nakładzie pracy z twojej strony.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟