Moja mama zasypuje czosnek ryżem. Odkąd poznałam powód, robię to samo i mam spokój

Nie lubisz marnować żywności? Niestety nie zawsze wiesz, jak dobrze to zrobić? Zwłaszcza w przypadku warzyw i owoców? Nie martw się, przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie.

Przechowywanie czosnku z ryżem znacznie wydłuża jego przydatnośćPrzechowywanie czosnku z ryżem znacznie wydłuża jego przydatność
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że staram się żyć zgodnie z zasadą zero waste. Jednocześnie ciągle szukam skutecznych patentów, które pomogą zachować świeżość zakupionych produktów na dłuższy czas. 

Do tej pory podzieliłam się z tobą patentami na przechowywanie bananów, żółtego sera, ziemniaków, dyni oraz chleba. Teraz przyszedł czas na kolejny produkt, bez którego nie sposób wyobrazić sobie codziennego funkcjonowania w kuchni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Bez czosnku ani rusz

Na pewno zgodzisz się ze mną, że czosnek to podstawa każdej kuchni. W końcu jest to genialny sposób na podkreślenie smaków nie tylko pysznej i rozgrzewającej zupy, ale też może świetnie sprawdzić się w roli aromatycznej marynaty do mięs. Wielką popularnością cieszy się również sam sos czosnkowy, który pasuje do wrapów, tortilli, kebabów czy pizzy. 

Możliwości na wykorzystanie czosnku w kuchni jest naprawdę cała masa. A jeśli dodamy do tego jeszcze cenne wartości prozdrowotne czosnku, to już w ogóle sprawa jest jasna. Bez niego ani rusz!

Domowy patent na przechowywanie czosnku

Dzisiejszym patentem na przechowywanie czosnku podzieliła się ze mną moja mama. Jak się okazuje, do tego celu wykorzystuje ryż w sypkiejsuchej postaci. I robi to z konkretnego powodu

Otóż dzięki tej metodzie, ma pewność, że suchy ryż skutecznie pochłonie zbierającą się wilgoć. A co za tym idzie, nie wpłynie ona negatywnie na czosnek. Dzięki takiemu zabezpieczeniu nie musisz obawiać się, że cenny składnik twojej kuchni zacznie kiełkować lub co gorsze na jego powierzchni pojawi się pleśń

Skoro już wiesz, na jakie efekty możesz liczyć, czas przejść do samej procedury. I już na wstępnie zaznaczam, że jest ona banalnie prosta. Tak naprawdę potrzebujesz 3 rzeczy: szczelnego słoika, suchego ryżu oraz czosnku. Najpierw podziel główkę czosnku na pojedyncze ząbki. Jednocześnie nie obieraj ich z łupin, ponieważ to naturalna ochrona czosnku. 

Czosnek przechowywany w ten sposób posłuży znacznie dłużej
Czosnek przechowywany w ten sposób posłuży znacznie dłużej © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy ząbki czosnku będą już wstępnie przygotowane, umieść je w słoiku na przemian z ryżem. Na koniec zamknij słoik i przechowuj go w suchymciemnym miejscu. Najlepiej do tego zadania sprawdzi się kuchenna szafka lub spiżarnia. I to wszystko! Wykorzystując dzisiejszy patent, twój czosnek z pewnością zachować świeżość znacznie dłużej. Do tego przy minimalnym nakładzie pracy z twojej strony.

Wybrane dla Ciebie

Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
To najlepszy przepis na wilgotne muffinki. Wychodzą idealne za każdym razem
To najlepszy przepis na wilgotne muffinki. Wychodzą idealne za każdym razem
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie